Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – «Ρουκέτες» από τον Καμμένο – ΒΙΝΤΕΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι την Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη ψηφοφορία να διεξάγεται το μεσημέρι της Παρασκευής (14.30), όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη στη διάσκεψη των Προέδρων.

Δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι «ρουκέτες» του επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.

Ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη: Το βασικό πρόβλημά σας δεν είναι η Συμφωνία των Πρεσπών – Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκηο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκούφα και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.

Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

«Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός»

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Aσχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων»

«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε στον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: «Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία», είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα».

«Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την αλήθεια στον λαό γι’ αυτό το εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του.

Ειδικότερα είπε ότι αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες «και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο» αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Είπε ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν «Μακεδονία» χωρίς άλλο προσδιορισμό.

«Ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης έτρεχε να σβήσει το ‘Macedonia από ένα σάιτ που διαχειρίζεται», σχολίασε.

«Παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η “μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα”. Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.

«Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο “μέγας Μακεδονομάχος”»

Ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, «τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο ‘μέγας Μακεδονομάχος’, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά «και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίζονταν τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Συμπλήρωσε ότι «ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας» και πως στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης η Ελλάδα να φαινόταν μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή.

Η εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2007 αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση, όπως είπε, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς “που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε…”.

Σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σαμαράς του έχει πάρει τα 2/3 του κόμματος, “μη σας το πάρει και όλο…”. Με αφορμή σημερινή αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, παρέπεμψε στον Κώστα Καραμανλή που είχε πει σε παρέμβαση του ότι: “ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα”.

Κατόπιν αυτών επισήμανε ότι η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή.

Ανέφερε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.

Σχολίασε ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι και το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε δεχθεί να συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων και προσερχόταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία και επίσης ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματός της.

«Τι καταφέραμε με τη Συμφωνία: Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται»

«Αυτό που λέτε εσείς σε εμάς, λέει η αντιπολίτευση του VMRO στον Ζάεφ», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη. Τόνισε ότι «οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες του λαού και τώρα ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών».

Μιλώντας για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η παρούσα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία’ πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια»

Δεύτερον: Πετύχαμε το erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

Τρίτον: Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

Τέταρτον: Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.

Πέμπτον: Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.

«Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται», υπογράμμισε.

«Έγιναν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας»

Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για «εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας» και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι «παραχωρούμε λαό…», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Στάση «πολιτικής υποκρισίας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση των κομμάτων που είχαν ευθύνη, όπως είπε, για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και που «μετά από όλα αυτά έρχονται και λένε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

Είπε πως -εν τέλει – αν η συμφωνία είναι «εθνικά επιζήμια», «τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια». Τόνισε ότι η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το ‘90 και μετά αποτελεί πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων.

«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς…», τη φέρνουν οι «προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας» και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς «μόνιμους ιδιοκτήτες», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς».

«Δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονική εθνότητα για να εκχωρήσουμε»

Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε: «Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.

Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ».

«Αποκαλυπτική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 1959 κατεδαφίζει όλες τις εντιεπιστημονικές και πατριδοκάπηλες ανοησίες»

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους «πατριάρχες» της Ν.Δ., όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει:

«Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν.»

«Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Κατεδαφίζει με μια και μόνη κίνηση όλες τις αντιεπιστημονικές, πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στην δημόσια συζήτηση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Αφενός ο Αβέρωφ, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, και αυτό είναι νομικά σημαντικό, αναγνωρίζει το προφανές: ότι δηλαδή εκτός από την ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι ελληνική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ο σχετικός προσδιορισμός.

Αφετέρου αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, και απαντά με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια αλλά και τον ορθό λόγο».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας»

Η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση, ενώ σε ό, τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επομένως, κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χτες και διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας», τόνισε.

«Η Συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα»

«Η Συμφωνία όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», είπε και πρόσθεσε: «Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς. Διότι, σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Έθνους ή του λαού. ‘Αρα λοιπόν η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος».

«Ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος»

Ως «ψέμα» κι ένα «συνειδητά κατασκευασμένο νομικό λάθος» του κ. Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τα περί «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικού λαού» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε:

«Εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε;

Ρωτάω λοιπόν τους συναδέλφους: την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό;

Η απάντηση είναι Όχι.

O κ. Σαμαράς, όταν διαπραγματεύθηκε το “Πακέτο Πινέιρο” κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος. Ουδέποτε ο Μητσοτάκης – με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος».

«Γιατί δεν αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία της Αχρίδας το 2001 που ανέφερε “ Μακεδονική γλώσσα” και “ Μακεδόνες”;»

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τη ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, με κυβέρνηση Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε «Μακεδονική γλώσσα» και σε «Μακεδόνες».

Τη ρώτησε ακόμα που ήταν 25 χρόνια που στα διαβατήρια τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αναφέρονται «Μακεδόνες» και σημείωσε: «Που ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο;

Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Schengen;»

Δείτε το βίντεο:

“Βόμβα” Καμμένου: Καταγγέλλει απόπειρα διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από ΣΥΡΙΖΑ και Βούτση – ΒΙΝΤΕΟ

Απόπειρα διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από την ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Βουλής κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος,μιλώντας στη Βουλή , κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Ίσως παίρνω τον λόγο για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ σε αυτή τη Βουλή. Η ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απεργάζεται μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής το σενάριο της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ όπως έκανε με το Ποτάμι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φιμωθούμε, δεν θα δεχθούμε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθούμε σε μια απόλυτη αχαριστία” τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. “Απέναντι σε έναν εταίρο σας που ήταν δίπλα σας τέσσερα χρόνια και είμαστε περήφανοι που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια” πρόσθεσε.

“Πριν από λίγο ο κ. Βούτσης κάλεσε έναν δημοσιογράφο να διαβάσουν μαζί το άρθρο 15 του κανονισμού της βουλής και του εξήγησε ότι όταν σε ένα κόμμα μείνουν πέντε βουλευτές θα πρέπει αυτοί να είναι εκλεγμένοι από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Κουίκ γίνεται υπουργός. Διότι όταν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να φύγει από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ και δεν το περίμενα από εσάς” συνέχισε ο κ. Καμμένος.

“Εχει έξι μέλη η Κ.Ο., μαζί με τον κ. Φωκά. Αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, την έδρα του την παίρνει ο κ. Κουίκ ο οποίος θα ανταλλάξει την έδρα του με την υπουργική καρέκλα προκειμένου οι βουλευτές να μείνουν πέντε, κι αν ο κ. Νικολόπουλος δεν έρθει ως συνεργάτης βουλευτής σαν πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, οι ΑΝΕΛ χάνουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό ήταν άκρως προσχεδιασμένο” επεσήμανε.

“Δεν πειράζει όμως , γιατί αν φύγουμε έτσι τουλάχιστον θα καταλάβουν ο λαός και όσοι πίστευαν ότι παίξαμε εμείς παιχνίδι με το Σκοπιανό και το όνομα της Μακεδονίας, ότι δεν κάναμε καμία συναλλαγή” συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Δείτε το βίντεο:

Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος – Σας καλώ να πούμε το μεγάλο “ΟΧΙ” – ΒΙΝΤΕΟ

«Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις «Πρέσπες» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο», επισήμανε.

«Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», υπογράμμισε.

«Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς», είπε και πρόσθεσε: «Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας».

«Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως «μακεδονικές». Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει.Το καλοκαίρι του 2018, από τις 22 Ιουνίου, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού για μία ακόμη φορά. Όπως και όλα τα προηγούμενα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κ. Καμμένε αυτό; Είστε υπόλογοι για αυτό κ. Τσίπρα».

«Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική…Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες», συνέχισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα», είπε.

«Στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του τριήμερο ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω.. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι’ αυτό επικίνδυνη», τόνισε.

«Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας… Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;», είπε και συμπλήρωσε: «Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ».

«Κύριε Τσίπρα με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πως σου φαίνεται ο όρος «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Το είχατε δεχτεί…», ισχυρίστηκε

«Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», υπογράμμισε.

«Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον», σημείωσε.

«Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε.

«Καθαρές κουβέντες προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», σημείωσε.

«Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο:

Γεννηματά: Go back, κύριε Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

«Από την εποχή του “go back Mrs.Merkel” επιστρέψαμε στην εποχή του “Yes, man”.Η κυβέρνησή σας εξυπηρέτησε αποκλειστικά τα ξένα συμφέροντα. Απέναντί σας έχετε τον ελληνικό λαό που σας λέει: Ως εδώ,”Go back, κ. Τσίπρα”!» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας.

«Η κυβέρνηση είναι φανερό δεν έχει ούτε τη συναίνεση του ελληνικού λαού ούτε καν την πλειοψηφία στη Βουλή να περάσει τη Συμφωνία. Άλλοι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά όχι τη συμφωνία ή το αντίστροφο.Μην κρύβεστε! Στηρίζετε και τις 2» Η Συμφωνία διατηρεί τον αλυτρωτισμό. Το ΚΙΝΑΛ λέει ξεκάθαρα «ΟΧΙ»! Δεν έχουμε καν το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων. Η ελληνική Βουλή ψηφίζει στα τυφλά. Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό λαό”!» όλα τα χρόνια αναγνωρίζαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σήμερα έχουμε μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και μιλάει βορειομακεδονικά! Απαλείφεται δε η Μακεδονία μας, ως η βόρεια περιοχή της Ελλάδος» υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε:

«Παραδώσατε το όνομα. Αν το είχαν πράξει οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, το θέμα θα είχε λυθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελαν να το κάνουν! Με τη γλώσσα συντηρείτε το ιδεολόγημα του “μακεδονισμού”. Αυτό που παρουσιάζετε ως “μη πρόβλημα” το διαψεύδετε μόνοι σας, αφού το υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεώς σας ζητούσε να απαλειφθεί ο όρος μακεδονικό αλφάβητο!» επεσήμανε.

Όπως συνέχισε: «Αναγνωρίζετε και μακεδονική εθνότητα. Μάταια προσπαθείτε να οχυρωθείτε πίσω από τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων αφού κι εκεί αναφέρεται ο όρος “μακεδονικός λαός”. Γιατί “nationality”αντί για “citizenship”; Είναι υποχώρηση! Γιατί δεχθήκατε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πριν καν τη συνταγματική τους αναθεώρηση;!» αναρωτήθηκε η κυρία Γεννηματά.

Και επεσήμανε: “Γιατί δεν υπάρχει ρύθμιση ότι τα προϊόντα τους θα φέρνουν ένδειξη “βόρεια μακεδονικά”;Θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο για προϊόντα που δεν έχουν κατοχυρωθεί. Τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα αναμφίβολα συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με τη γειτονική μας χώρα με την προϋπόθεση ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής σκοπιμότητας. Αλλά δεν το διασφαλίσατε».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ΝΔ τονίζοντας: «Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες ευθύνες της της ΝΔ για το θέμα της FYROM & μέχρι κ σήμερα δεν έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας. Αφήστε τις εθνικές κορόνες. Έχετε αλλάξει στάση 50 φορές κ δώσατε άλλοθι να αποφύγει ο κ.Τσίπρας τον διάλογο”. Όπως υπογράμμισε: “Όλα τα όπλα που εξασφάλισε για την Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ζήτημα αυτό, τα παραδώσατε εσείς σήμερα! Επιδιώξαμε πάντα, σε όλη την ιστορική μας διαδρομή, τη λύση.Εμείς δεν διχάζουμε με ιδεοληψίες. Ενώνουμε με εθνικές θέσεις. Η Μ.Μερκούρη έλεγε: “Το όνομά μας είναι η ψυχή μας”».

«Η συμφωνία δεν λύνει οριστικά κι αμετάκλητα τα προβλήματα. Τα διαιωνίζει, Η υποχώρηση και οι παραχωρήσεις που κάνατε θα σας βαραίνουν και θα σας ακολουθούν για πάντα!… Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα αλισβερίσια, τα νταραβέρια, την πολιτική παρακμή,τον διχασμό!».

Και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Όποιος δεν είναι μαζί σας κατά τη γνώμη σας είναι δεξιός. Μήπως ξεχνάτε ότι εσείς συγκυβερνούσατε με την ακροδεξιά και τώρα στηρίζεστε στα ακροδεξιά απομεινάρια; Κι έχετε το θράσος να λέτε όποιος δεν στηρίζει τη συμφωνία σας είναι κι εθνικιστής… Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό στην ακροδεξιά και τη ΧΑ. Γίνατε πολιτικός χορηγός της Δεξιάς μην γίνεστε και της ΧΑ.. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας γιατί εμείς δεν είμαστε απάτριδες. Θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται και ξέρω ότι τις φοβάστε γιατί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δεν μπορείτε να το κάνετε ΝΑΙ. Κανένας γυρολόγος πολιτικός και κανένας πρόθυμος για την εξουσίας δεν πρόκειται να σας σώσει από την καταδίκη του ελληνικού λαού που θα είναι αμείλικτη!».

Δείτε το βίντεο:

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική – ΒΙΝΤΕΟ

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Και αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών», πρόσθεσε, αλλά είναι ιστορική αλήθεια και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς υπογράμμισε: «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία».

«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται ο όρος Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία», σημείωσε.

«Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν “Μακεδόνα” εκτός Ελλάδος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως “μακεδονίτικα”» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια», πρόσθεσε. «Όντως», υπογράμμισε, «για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά “μακεδονίτικα” -αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί… Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα», είπε.

«Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: “Ζήτω η Ελλάδα”. Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας… Αλλά ελληνικά δεν ήξερε! Αυτά είναι τα “Μυστικά του Βάλτου”» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο έργο της προγιαγιάς του, Πηνελόπης Δέλτα.

«Υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους! Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα» σχολίασε με νόημα.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μας λένε για το ΝΑΤΟ και τα Σκόπια, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Τόσα χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία, έχει γίνει πιο “Σκοπιανή” από τους “Σκοπιανούς”». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι έκανε καριέρα με το «Μακεδονικό», δήλωσε πως όταν χρειάστηκε πήγε του και επέστρεψε με την ψήφο των πολιτών.

«Αλλά και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «η Σερβία -ως Γιουγκοσλαβία πια- προσάρτησε περιοχή των Σκοπίων. Και πώς την ονομάζουν οι Γιουγκοσλάβοι τη νέα αυτή επαρχία τους; “Μακεδονία”, μήπως; Όχι! Την ονομάζουν “Βαρδαρία”. Κι αυτό συνεχίσθηκε όλη τη δεκαετία του ’20 και όλη τη δεκαετία του ’30. Και η επίσημη Γιουγκοσλαβία έβγαλε και γραμματόσημα τότε, όπου η περιοχή των Σκοπίων εμφανίζεται ως “Βαρδαρία” –Vardarska».

«Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία». Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες». Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό και συγκεκριμένα τη δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Στετίνιους, ο οποίος είχε δηλώσει: “Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας»”. Μήπως ήταν… «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Στετίνιους, αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αντίστοιχα, είπε, το 1992 και ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…». Και πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς: Μήπως ήταν «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Μιτεράν;

Ολόκληρη η αλήθεια, είναι ότι κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες να δημιουργήσουν μιαν… «άλλη Μακεδονία» και κάποιους άλλους «Μακεδόνες», αλλά δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν. Και κυρίως δεν έβρισκαν «Μακεδόνες» πέρα από την Ελλάδα, συνέχισε. Κι όταν κάποια στιγμή, επί Τίτο, το 1944, «αυτό το παραμύθι, για πρώτη φορά απέκτησε επίσημη υπόσταση, ξένοι το κατήγγειλαν πριν καλά-καλά προλάβουμε να το καταγγείλουμε εμείς. Γιατί είναι ένα ψέμα».

Η εκ των υστέρων προσπάθεια να «ξαναγραφεί» η Ιστορία, ποτέ δεν είναι «αθώα», τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Υποκινείται πάντα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχει πάντα πολιτικές προεκτάσεις. Κι εδώ είναι που η Ιστορία γίνεται πολιτική». Η θεωρία των “τριών Μακεδονιών” που δήθεν μοιράστηκαν υποκρύπτει τη θεωρία του δήθεν “ενιαίου Μακεδονικού λαού” που είναι “κατακερματισμένος” και αναζητά την “εθνική του ολοκλήρωση”. Αυτό προειδοποιούσε ο Στετίνιους ότι είναι επικίνδυνο, πρόσθεσε.

Τι υποκρύπτει η διαστρέβλωση της Ιστορίας, ρώτησε ρητορικά ο πρώην πρωθυπουργός και απάντησε: «Ανακατανομή συνόρων για τα εθνικά κράτη της περιοχής – και ανακατανομή σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους. Αυτό υποκρύπτει. Ποιος ανησυχεί γι’ αυτό; Μα βεβαίως οι Έλληνες. Όπως το έδειξαν όλα τα τελευταία συλλαλητήρια».

Το ότι πρόκειται για μία βάσιμη ανησυχία το απάντησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόσθεσε, με την επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 3/5/1992, στην οποία ανέφερε: «Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις, θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το «μακεδονικό», όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν;» «Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή, γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας».

Στη συνέχεια τι είχε δηλώσει τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de jure και de facto, εφόσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων». Και βέβαια, πρόσθεσε, έχουμε και την δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992, που επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «δεν θα αναγνωρίσει χώρα, όπου στο όνομά της θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία!»

Ακούγεται, βέβαια, είπε, το ερώτημα, : “Καλά, μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια, να απειλήσει μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, όπως η Ελλάδα;”. Την απάντηση την έδωσε σαφέστατα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν από μόνες τους, αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων που μπορούν να προκύψουν, αν εμείς έχουμε νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους, σημείωσε. Και το όνομα των Σκοπίων είναι «όχημα αλυτρωτισμού» προειδοποιούσε καθαρά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λέτε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, να προειδοποιούσε τόσο δραματικά για δήθεν «ανύπαρκτο» κίνδυνο; Ας ακούσουν αυτά τα λόγια και πάλι σήμερα, συνέχισε, όσοι τυχοδιωκτικά υποκρίνονται ότι εκφράζουν καλύτερα απ’ όλους εμάς, τους δύο αυτούς ηγέτες, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο την ατομική τους ιδιοτέλεια.

Ύστερα, τόνισε, τι θα πει “μικρή” και “μεγάλη” χώρα; Η Κούβα είναι ασύγκριτα μικρότερη χώρα από τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1961 -προφανώς όχι γιατί φοβόντουσαν την απειλή της Κούβας και δεν αποκαταστάθηκαν, παρά μόλις στα τέλη του 2014. Κι ακόμα δεν έχουν εξομαλυνθεί. Οι σοβαρές χώρες, πρόσθεσε, προσέχουν πολύ τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάρος τους, ακόμα και από μικρότερες γειτονικές χώρες, που έρχονται σε συνεννόηση με άλλες εχθρικές δυνάμεις».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο επιχείρημα ότι τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως “Μακεδονία” 140 χώρες και άρα τι νόημα έχει να αρνούμαστε να το αποδεχθούμε εμείς; «Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε “τελειώσει το θέμα”, όπως λένε, τι σημασία έχει μέχρι τώρα η μη αναγνώρισή τους από την Ελλάδα; Απλούστατα, διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουν… η Ουγκάντα, και η Γουινέα Μπισάου -αλλά με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς», τόνισε. Γιατί μόνον εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τον αλυτρωτισμό τους που στρέφεται εναντίον μας, πρόσθεσε.

Κι ακόμα, είπε, ξεχνούν να μας πουν ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τα Σκόπια έχουν μπει με το προσωρινό όνομα FYROM, που είναι πρώην όνομα μιας πρώην επαρχίας, μιας πρώην ενιαίας χώρας -που δεν υπάρχει πια- της Γιουγκοσλαβίας. Είναι πρώην όνομα! Κι αυτή η “άβολη εκκρεμότητα” πίεζε τόσα χρόνια τα Σκόπια, όχι την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα! Και τους δίνει αναγνώριση και “μακεδονικής εθνότητας” και “ταυτότητας” και “γλώσσας”. Δηλαδή πλήρη αναγνώριση όλων των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους. Κάποιοι όμως, επιμένουν: τα Σκόπια είναι πολύ μικρό κράτος για να απειλήσει την Ελλάδα.

Μας λένε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός ότι όταν μας απειλούν τα Σκόπια με τον αλυτρωτισμό τους, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία γιατί είναι «πολύ μικροί». Μπορούμε να δίνουμε τόπο στην οργή και να υποχωρούμε, γιατί εμείς, λέει, είμαστε πολύ «δυνατοί». Όταν από την άλλη πλευρά μας απειλεί η Τουρκία, μας λένε ότι πρέπει να υποχωρήσουμε, γιατί η Τουρκία είναι «πολύ μεγάλη». «Για να καταλάβουμε», τόνισε: «Κάποιοι έχουν βρει το “μαγικό επιχείρημα” βάσει του οποίου η Ελλάδα πρέπει να υποχωρεί πάντα». Είτε την απειλούν μεγάλοι, είτε την απειλούν μικροί. Είτε την απειλούν αδύναμοι, είτε την απειλούν ισχυροί. Πάντα εμείς πρέπει να υποχωρούμε. Αυτό, ξέρετε, δεν λέγεται “ρεαλισμός”. Αυτό λέγεται η εξωτερική πολιτική του… “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Όλοι μικροί μεγάλοι, σπεύσατε, κάνουμε «εύκολη τακτοποίηση» των εθνικών μας θεμάτων. Αυτό δεν είναι “ρεαλισμός”. Αυτό αλλιώς λέγεται: Είναι ο ορισμός του “υποχωρητισμού” -δηλαδή του πλήρους “ενδοτισμού”. Προς όλους και σε όλα», είπε.

«Έχει, πράγματι, δημιουργηθεί με τα χρόνια μια “ομάδα πίεσης” μέσα στην Ελλάδα, μια “παρέα” ας πούμε, που αυτά περίπου λέει… Το 2004 μας έλεγαν ότι πρέπει να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν. Που μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας. Γιατί, αν δεν το δεχόμασταν, μας έλεγαν τότε, θα συνέβαιναν στην Κύπρο διάφορα φοβερά και ανεπανόρθωτα δεινά. Όμως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν άκουσε τίποτε και απέρριψε το Σχέδιο Ανάν –ευτυχώς. Και τίποτε κακό δεν συνέβη. Έκτοτε οι Κύπριοι αδελφοί μας μπήκαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, «ακραίο» τον έλεγαν τότε… Να τα θυμόμαστε αυτά. Η ίδια “παρέα” έχει βαλθεί να ξαναγράψει την Ιστορία μας -κι όχι μόνο στο Μακεδονικό. Πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι η Καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε περίπου ένα τουριστικό ατύχημα “συνωστισμού” των προσφύγων στην προκυμαία. Ίδια παρέα. Ίδια επιχειρήματα. Να τα θυμόμαστε όλα αυτά», πρόσθεσε.

«Μας λένε κάποιοι, ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή», σημείωσε. «Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν απ’ έξω τον αλυτρωτισμό τους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους. Ύστερα, τόσα χρόνια που δεν τους είχαμε αναγνωρίσει, δεν είχαμε αστάθεια. Ούτε εμποδίστηκαν οι οικονομικές σχέσεις μαζί τους. Και η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη. Και ιδιαίτερα για τους παραδοσιακούς μας συμμάχους… Δεν “διείσδυσε” η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Το ΝΑΤΟ μάλιστα επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, εντάσσοντας την Βουλγαρία και την Αλβανία. Κι ύστερα η είσοδος στο ΝΑΤΟ από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα σταθερότητας. Η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις σε βάρος μας. Σταθερότητα είχαμε ως τώρα. Είχαμε «παγώσει» το πρόβλημα της ονομασίας τους, είχαμε βρει τρόπο να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε παρά το πρόβλημα αυτό και η σταθερότητα δεν απειλούνταν. Τώρα κλονίζεται η σταθερότητα. Γιατί εμείς αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος μας. Ενώ την ίδια στιγμή αναζωπυρώνονται οι αλυτρωτισμοί δικών τους γειτόνων σε βάρος τους», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δείτε τώρα τι συμβαίνει: οι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν πλήρη και ισότιμη αναγνώριση ως «συστατική εθνότητα» -όχι ως απλή «μειονότητα». Λίγο βορειότερα, ουσιαστικά καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Για σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι, κάτι αντίστοιχο να επεκταθεί λίγο νοτιότερα, στα σύνορα Αλβανίας-Σκοπίων; Η εξέγερση των Αλβανών στα Σκόπια έχει ήδη γίνει μια φορά, το 2001. Δεν είναι «εικασία». Είναι πρόσφατη ιστορία. Τώρα δεν θα χρειαστεί ούτε εξέγερση καν. Από την άλλη πλευρά ο Σλαβόφωνοι δεν είναι «ένα» πράγμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και οι λεγόμενοι «Βουλγαρίζοντες». Κι αυτοί κοιτάνε προς τη Βουλγαρία. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ζήτησε ήδη και έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο, μιλώντας δημόσια πια, για λογαριασμό των Σκοπιανών που νιώθουν Βούλγαροι. Αυτά όλα δεν προοιωνίζουν σταθερότητα. Κυοφορούν εκρήξεις», σημείωσε.

Στα 27 τελευταία χρόνια, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους, τις αποχρώσεις τους, τις διαφωνίες τους ακόμα. Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα Μακεδονία ούτε παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα. Αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Και κανένας μέχρι σήμερα δεν δέχθηκε -δεν διανοήθηκε καν- να αναγνωρίσει «εθνότητα Μακεδόνων» και «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς. Γιατί; Γιατί απλούστατα αυτά νομιμοποιούν πλήρως τον αλυτρωτισμό τους», τόνισε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αυτά ακριβώς κάνει. Είναι έξω από κάθε εθνική γραμμή. Δεν «λύνει» το πρόβλημα. Δημιουργεί πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχαμε καταφέρει να κρατάμε “υπό έλεγχο” ως τώρα. Και για να το στηρίξουν καταφεύγουν σε μια σειρά από κραυγαλέα ψέματα: Για παράδειγμα: Λένε ότι η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» από το 1977! Τους διέψευσαν οι πάντες με πρώτο τον καθηγητή τον κ. Μπαμπινιώτη. Αλλά τους διαψεύδουν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί! Αφού αυτό δεν το είχαν επικαλεστεί ποτέ ως τώρα. Γιατί δεν υπήρξε. Τους διαψεύδουν πλέον και οι Βούλγαροι. Οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας». Που παρεμπιπτόντως είναι βουλγαρικό ιδίωμα. Γιατί οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται τώρα; Γιατί απλούστατα μόλις τώρα αναγνωρίζεται επισήμως η «μακεδονική γλώσσα». Από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λένε ακόμα ότι εγώ είχα τάχα αναγνωρίσει τα Σκόπια πριν ακόμα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ως υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρονται στην ανανέωση ρουτίνας μιας εμπορικής συμφωνίας Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας που προϋπήρχε. Όμως, όσο υπήρχε η Γιουγκοσλαβία, προφανώς δεν υπήρχε θέμα διεθνούς αναγνώρισης μιας εσωτερικής της «επαρχίας». Άλλωστε, το διαψεύδουν -και αυτό- οι ίδιοι οι Σκοπιανοί: αν τους είχε αναγνωρίσει το παραμικρό ο Σαμαράς, θα το είχαν μόνοι τους επικαλεστεί χίλιες φορές ως τώρα. Αλλά δεν το επικαλέστηκαν ποτέ. Τελικά η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία που μέχρι σήμερα δεν είχε δεχθεί κανείς άλλος, έχει γίνει δυστυχώς πιο Σκοπιανή κι από τους Σκοπιανούς. Λένε ακόμα ότι υπήρξε «ευκαιρία λύσης» του Σκοπιανού, με το λεγόμενο «πακέτο Πινέιρο» και ότι εγώ δήθεν την εμπόδισα την άνοιξη του 1992: Όμως ατύχησαν και σε αυτό: τους διαψεύδει ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματά του! Όπου αποκαλύπτει ότι το «πακέτο Πινέιρο» είχε απορριφθεί όχι μόνον από μένα, αλλά το είχαν απορρίψει απερίφραστα οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Άρα δεν υπήρξε καμία ευκαιρία».

Απευθυνόμενος προς την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Όσον αφορά εμένα, το αδιέξοδό τους είναι προφανές: Όλη η από δω πλευρά με κατηγορούν ότι υπήρξα «πολύ αδιάλλακτος»! Και τώρα εμφανίζονται κάποιοι, καημένοι, και με κατηγορούν ότι ήμουν πολύ «ενδοτικός»! Τρικυμία εν κρανίο. Και κάτι τελευταίο: Ακούω διάφορους να λένε ότι τάχα «έκανα καριέρα» με το Μακεδονικό: Ξέρετε, είμαι 41 χρόνια στην πολιτική, πάντα με την ψήφο του ελληνικού λαού. Κι όταν χρειάστηκε, εγώ πήγα και σπίτι μου. Για όσο χρειάστηκε. Και δεν το διαπραγματεύθηκα. Κι επέστρεψα πάλι με την ψήφο του ελληνικού λαού. Μένοντας σταθερός στις απόψεις μου. Ακούω εδώ μέσα να με αποκαλούν κάποιοι «Μακεδονομάχο». Και μένα και όλους τους άλλους που αντιστεκόμαστε στο σημερινό ξεπούλημα. Το θεωρώ πολύ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Και το θεωρώ τιμή μου που μου το απευθύνουν ως “μομφή”, ποιοι; Όσοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν -και χόρευαν- μαζί με τον Γκρουέφσκι».

Τα Σκόπια είναι ένα πολυεθνοτικό κράτος, τόνισε και αυτό το παραδέχονται και οι ίδιοι τώρα. «Αλλά τα πολυεθνοτικά κράτη αναγνωρίζονται και σταθεροποιούνται με ουδέτερο όνομα. Που δεν καπελώνει εθνοτικά καμία από τις εθνότητες τους. Για παράδειγμα, το Βέλγιο αποτελείται από Φλαμανδούς και Βαλλόνους, αλλά διάλεξε το ουδέτερο όνομα Βέλγιο. Η Ελβετία αποτελείται από γερμανόφωνους, γαλλόφωνους και ιταλόφωνους, αλλά διάλεξε το ουδέτερο όνομα Ελβετία. Τα Σκόπια διάλεξαν όνομα -«Μακεδονία»- που παραπέμπει ευθέως σε ανύπαρκτη εθνότητα, και καπελώνουν άλλες, υπαρκτές εθνότητες -κυρίως τους Αλβανούς- που δεν νιώθουν καμία συγγένεια με τους υπόλοιπους».

«Αυτά όλα είναι συνταγές αποσταθεροποίησης», πρόσθεσε. Ακούστε τον Ζάεφ τι είπε πριν δύο μήνες: «Έχουμε ένα πρόθεμα, το «Βόρεια», αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα «Μακεδονία»! Υπάρχει Ελλάδα», χωρίς Μακεδονία.

Δείτε και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με επίσημο όνομα που φέρει γεωγραφικό προσδιορισμό. Παράδειγμα, οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής λέγονται Νοτιοαφρικανοί. Αλλά εδώ οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται σκέτο «Μακεδόνες». Τους αναγνωρίζεται, λοιπόν, nationality, που ορίζεται στη Συμφωνία ως εξής: Μακεδόνες (Macedonian)/Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Tι θα πει nationality. Λέει η κυβέρνηση ότι σημαίνει «ιθαγένεια» -δηλαδή τη νομική σχέση που έχουν οι πολίτες με το κράτος τους, κάτι «αθώο», ας πούμε. Αλλά όποιος ανοίξει ένα οποιοδήποτε λεξικό, θα δει ότι με τον όρο nationality αποδίδονται στα αγγλικά δύο διαφορετικές έννοιες: «Ιθαγένεια», πράγματι, αλλά και «εθνότητα-εθνικότητα». Τι από τα δύο αναγνωρίσατε εσείς; Και τα δύο. Αναγνωρίσατε και «ιθαγένεια» πράγματι, αυτό που λέει «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλά αναγνωρίσατε και κάτι ακόμα: «Εθνότητα» Μακεδόνων, αυτό που λέει Macedonian! Και πρώτο-πρώτο, μάλιστα».

«Τα έχετε ήδη δώσει όλα»

Ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να μας καθησυχάσει, είπε ο κ. Σαμαράς. «Αλλά την ίδια στιγμή, στην ίδια επιστολή, ο όρος «μακεδονικός λαός» υπάρχει τρείς φορές με σαφώς εθνοτικό προσδιορισμό. Δίπλα σε άλλες εθνότητες, Αλβανών, Τούρκων κλπ. Και την ίδια στιγμή ο κ Ζάεφ, μιλώντας στους δικούς του έχει αναφέρει 100 φορές, ότι οι Έλληνες τους αναγνώρισαν «μακεδονική ταυτότητα»! Ποιον κοροϊδεύετε, λοιπόν; Και το πιο χαρακτηριστικό: ο κ. Ζάεφ φωτογραφήθηκε πολλές φορές να πανηγυρίζει μπροστά από σχολικούς χάρτες όπου εμφανίζεται η «Μεγάλη Μακεδονία», δηλαδή ολόκληρη η Ελληνική Μακεδονία να έχει προσαρτηθεί στα Σκόπια! Και να σκεφτείτε -γιατί έχουμε κοντή μνήμη- ότι αυτά οι Σκοπιανοί είχαν αναλάβει να τα εξαλείψουν από το 1995. Κι ακόμα αναρτημένα τα έχουν στα σχολειά τους. Και δεν τα κρύβουν μάλιστα. Και τώρα -κι εδώ είναι ο απόλυτος παραλογισμός- δεν έχουμε καν το Σύνταγμά τους στην τελική του μορφή! Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε! Αυτό που μας έχετε δώσει, βρίσκεται υπό αίρεση, μέχρι να κυρώσουμε εμείς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι ως τότε εμείς τους δίνουμε «λευκή επιταγή». Χώρια που μέσα στο Σύνταγμά τους, διατηρούνται οι αναφορές στον «Μακεδονικό λαό». Ε, βέβαια, εσάς τι να σας ενοχλήσουν οι όποιες αλλαγές κάνουν ή δεν κάνουν οι Σκοπιανοί; Τα έχετε ήδη δώσει όλα! Ακόμα και η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν είναι καν erga omnes -δηλαδή «προς πάσαν χρήση», εσωτερική και εξωτερική… Διότι τα εσωτερικά τους έγγραφα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τα αλλάξουν μετά από χρόνια, όταν θα πλησιάζει η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και όποτε γίνει (άρθρο 1 της Συμφωνίας παράγραφοι 9 και 10). Ως τότε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα δηλώνουν εσωτερικά. Και στη ρηματική διακοίνωσή τους, που επικαλείστε και πανηγυρίζατε, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σας την έστειλαν. Πάει και το erga omnes, λοιπόν. Έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είπε ότι το μόνο erga omnes που υπάρχει σε αυτή την Συμφωνία, είναι αυτό που έδωσαν εκείνοι: εθνότητα και γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα -όλα erga omnes».

«Αναλαμβάνει η κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «και την υποχρέωση να παίρνει μέτρα κατά ελληνικών συλλόγων και ιδιωτικών σωματείων που αντιστέκονται στην αναγνώριση του μακεδονικού ιδεολογήματος (άρθρο 6 της Συμφωνίας παράγραφος 2). Δηλαδή, θα έχουμε στην Ελλάδα σωματεία που θα ιδρύονται για να διαδώσουν τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» μέσα στη χώρα μας -ήδη το κάνουν, και το ξέρετε- αλλά δεν θα μπορούν οι Μακεδονικές μας ενώσεις να διαμαρτύρονται. Πάτε να τινάξετε στον αέρα την ίδια την κοινωνική συνοχή της χώρας μας από δω και μπρός. Κι έχετε ακόμα δεσμευτεί η κυβέρνηση να στηρίξει η Ελλάδα την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 παράγραφος 3). Τι θα πει αυτή η εκ των προτέρων δέσμευση για στήριξη; Ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαπραγματευθεί τίποτε με τα Σκόπια; Δηλαδή, όλες οι άλλες χώρες θα μπορούν να διαπραγματεύονται -να βάλουν και βέτο ακόμα- σε κάποιο από τα 32 κεφάλαια ένταξης, η Βουλγαρία, για παράδειγμα, θα μπορεί να το κάνει, η Κροατία θα μπορεί να το κάνει, η Σλοβακία θα μπορεί να το κάνει, αλλά η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαπραγματευθεί το παραμικρό; Δηλαδή η Ελλάδα, η μεγαλύτερη και παλαιότερη χώρα μέλος της Ευρώπης στην περιοχή μετατρέπεται σε «χώρα παρία», χώρα απολύτως περιθωριοποιημένη; Απ’ όλα αυτά οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευτούν! Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο».

«Και κάτι τελευταίο», είπε ο κ. Σαμαράς. «Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ. Δεν σας βγήκε Μετά πάτε να κυριαρχήσετε στην Κεντροαριστερά. Με ποιους; Με τον Δανέλλη, με τον Μπίστη και την Ρεπούση. Βγάζοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους εθνικιστές και ακροδεξιούς. Μάταιος ο κόπος σας. Πέφτετε πάνω σε ατράνταχτες και φοβερές παρακαταθήκες μεγάλων προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ακούστε για να τα θυμάστε: Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είπε κοφτά στις 2 Οκτωβρίου του 1931: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, που είπε: «Ο Μακεδονικός Αγώνας πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο της Ελληνικής Φυλής». Εσείς αυτό το «ευαγγέλιο» πάτε να το καταργήσετε και από τα σχολικά βιβλία ακόμα. Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, που είπε τον Οκτώβριο του 1993: «(Το Σκοπιανό) δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος. Είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν. Είναι ένα όπλο για μακροπρόθεσμη δημιουργία κράτους, «Μακεδονικού», που θα έχει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδ». Πέφτετε πάνω στην κοινή ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν προσωπικότητες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Τσάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Γιάννης Γεωργάκης: “Για μας, η ψυχή μας είναι το όνομά μας”. Και ο Μίκης Θοδωράκης είπε προχθές: Είναι «μια Συμφωνία που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια στο σύνολό τους. Μη προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη.» Και ρωτώ απλά: Τι είναι όλοι αυτοί; «Ακροδεξιοί εθνικιστές»; Τι ήταν όλοι αυτοί; «Μακεδονομάχοι», όπως μας αποκαλούν ειρωνικά; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;».

»Με αυτών των προσώπων τα αναστήματα και τις σκιές πρέπει να αναμετρηθούν όσοι στο όνομα της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροδεξιάς ή οποιασδήποτε μικροκομματικής σκοπιμότητας, πάνε να κάνουν τέτοιο έγκλημα σήμερα. Ακούστε, δεν χρειάζονται πολλά. Αρκεί η σκηνή από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στις 28 Αυγούστου του 1992, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε το συγκλονιστικό εκείνο: “Δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική”. Και βούρκωσε! Τι είναι, λοιπόν, όλοι αυτοί; Είναι Έλληνες, παλαιότεροι και πιο πρόσφατοι και σύγχρονοι, με τις διαφορές τους, με τις διαφορετικές ιστορικές διαδρομές τους, με τα σφάλματα και τις αρετές τους. Αλλά είναι όλοι τους Έλληνες, που εσείς δεν αγαπήσατε… Γιατί δεν είναι εθνομηδενιστές! Είναι όμως Έλληνες, που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας τους σέβεται, τους αγαπά και τους τιμά! Γιατί όλοι τους άφησαν στο λαό μας την ίδια παρακαταθήκη».

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Δείτε το βίντεο:

Θεοδωράκης: Σε μια εβδομάδα θα πω ποιος σκότωσε την Κ.Ο. του Ποταμιού – ΒΙΝΤΕΟ

Ως ανεξάρτητος βουλευτής ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας ο Σταύρος Θεοδωράκης για να μιλήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαντώντας σ’ ένα ερώτημα: “Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσω: Ποιος σκότωσε την Κ.Ο του Ποταμιού; Με σεβασμό στις ιστορικές στιγμές που ζούμε δεν θα δώσω απάντηση σήμερα. Θα απαντήσω τη νέα εβδομάδα με στοιχεία γιατί ο λαός και κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού απαιτούν να μάθουν” .

“Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Μακεδονία μας αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία;” αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: “Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονες μας. Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τη Μακεδονία και την ιστορία της. Το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν ακούν Μακεδονία ο νους τους πάει στην ΠΓΔΜ. 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Προτιμάμε να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο και να λέμε στο διπλανό κεφάλι, που επίσης είναι χωμένο στην άμμο: «Νικάμε, όπου νάναι νικάμε».

Η συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα. Tο έχω πει ξανά αν η χώρα είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση μας καλούσε γύρω από ένα τραπέζι θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας μια σύνθετη ονομασία. Ποια θα είναι η τύχη της χώρας μας αν σήμερα οι βουλευτές πουν ΟΧΙ στη συμφωνία; Τότε θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα Μακεδονία – σκέτο. Η επιδίωξη ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι πατριωτικός στόχος” υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Συνέχισε λέγοντας: “Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς. Θα συγκρουστούμε με την ΕΕ. Θα συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ. Θα συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ Ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια! Αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί. Ξανά παιγνίδια με Τούρκους και Ρώσους”.

Επεσήμανε στη συνέχεια απευθυνόμενος στη ΝΔ: “Για το Ποτάμι είναι προτεραιότητα η ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας. Και ΑΣΦΑΛΕΙΑ σημαίνει στέρεες σχέσεις με τους Δυτικούς συμμάχους μας. Αυτά θα πρέπει να απαντήσουμε σήμερα με την ψήφο μας. «Ποια θα είναι η τύχη της συμφωνίας αν την παραπέμπαμε στην επόμενη Βουλή & σε μια κυβέρνηση της ΝΔ;». Αυτός ακριβώς ήταν ο πραγματικός φόβος τόσους μήνες της ΝΔ. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα εύχονται: «Ψηφίστε να τελειώνουμε, ψηφίστε να μην έρθει σε εμάς η καυτή πατάτα». Η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας που λένε τα στελέχη της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ. Τσίπρας το ‘14. Αυτός θα σκίζει τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. ΔΕΝ θα υπάρξει ΑΛΛΗ βελτιωμένη συμφωνία. Ξέρω και εγώ κ.Μητσοτάκη ότι οι ψηφοφόροι θέλουν την ψευδαίσθηση του απόλυτου. Δεν θέλουν έναν ηγέτη που θα τους πει ότι η ζωή είναι πολύπλοκη. Ότι χρειάζονται και συμβιβασμοί. Όμως η πρώτη αρετή ενός πολιτικού είναι άλλη: Είναι η θυσία! Αφήνω τη δουλειά μου και μπαίνω στην πολιτική -όχι μπαίνω στην πολιτική επειδή είμαι ανεπάγγελτος. Θυσιάζω τις ψήφους και το χειροκρότημα αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα. Τολμώ & πάω κόντρα στο ρεύμα”.

Ακολούθως απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ: “Μετά τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα και τις μεταγραφές βουλευτών αρκετοί είναι αυτοί που μας καλούν να πούμε όχι στη συμφωνία ανεξαρτήτως αν είναι καλή. Εδώ να πω δυο λέξεις στον κ. Τσίπρα: Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους και εσείς δεν είστε εξαίρεση. Κύριε Τσίπρα συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες. Και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε δεν είστε! Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους. Στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργειά της κοινωνίας. Μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί. Γερμανοτσολιάδες και κολοκοτρωναίοι. Προδότες και πατριώτες” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

“Η αντισυστημική ρητορική της κρίσης έχει απλωθεί σαν μούχλα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Σε αυτό έχετε μεγάλη συνεισφορά κύριοι του Σύριζα. Αφού η Δημοκρατία είχε ξεπουλήσει τη χώρα πως λέγατε εσείς γιατί σήμερα κάποιοι να μην φωνάζουν: Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία. «Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα». «O πρωθυπουργός δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα». Ποιος έχει πει τι; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης; Είναι και ο ένας και ο άλλος. Ο ένας το ’14 ο άλλος το ’19” είπε ενώ θυμήθηκε και τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ: “Για να αναφερθώ και στους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ. Δεκάδες στελέχη δεν μετέχουν στο σιωπητήριο που έχει επιβάλει η κυρία Γεννηματά. Τολμούν και μιλούν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού. Όπως όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι Έλληνες έχουν ζήσει ένα κύκλο ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεγέλασε με τα αντιμνημονιακά. Η ΝΔ προσπαθεί να τους ξεγελάσει με τα εθνικιστικά. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τους παλαιοημερολογίτες ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς. Λέμε μόνο την αλήθεια. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αλήθεια και να επιβραβεύσουν την αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί αυτές τις ώρες που μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε «ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς». Επιστρέφουν στελέχη που είχαμε χάσει” είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: “Σημασία έχει να μην χάνεις την ψυχή & τον προσανατολισμό σου. Να μην γίνεσαι άδικος. Να μην γέρνεις αριστερά ή δεξιά. Nα μην ξεχνάς γιατί και& για ποιους πολεμάς. Tο Ποτάμι σε αυτόν τον άνισο πόλεμο έχασε την ΚΟ, όχι όμως το κέντρο του. Αυτό μας κάνει περήφανους και δυνατούς”.

Δείτε το βίντεο:

Κοτζιάς: Πετύχαμε μια ιστορική συμφωνία – Εμείς πάνω από όλα βάζουμε την πατρίδα, εσείς τις καριέρες σας – ΒΙΝΤΕΟ

«Πετύχαμε μια ιστορική συμφωνία, όπως κάθε συμφωνία στο μέλλον θα έχει μάχες για την υλοποίηση της, για την ερμηνεία της, σε αυτή τη μάχη έχετε ήδη σταθεί απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Υιοθετείται κάθε διαστρέβλωση της», είπε από το βήμα της Βουλής ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση για τις«Πρέσπες».Για αυτό είστε ανίκανοι να κάνετε μια τέτοια συμφωνία, είστε ανίκανοι να το αναγνωρίσετε και θα είστε ανίκανοι στο να την προωθήσετε στην πράξη. Για αυτό πρέπει στις επόμενες εκλογές να ηττηθείτε», είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Εμείς είμαστε φορείς της ευθύνης, εσείς της ανευθυνότητας. Εμείς πάνω από όλα βάζουμε την πατρίδα, εσείς τις καριέρες σας. Εμείς συμβιβασμό που βλέπει στο μέλλον, εσείς είστε παγιδευμένοι στο παρελθόν».

«Εμείς υπηρετούμε την ενεργητική εξωτερική πολιτική, εσείς την αδράνεια», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Εσείς είστε το πρόβλημα, εμείς η λύση. Εμείς η σταθερότητα, εσείς η αστάθεια. Εμείς την αλήθεια, εσείς τα ψέματα».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε στην Φώφη Γεννηματά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να πω στην κυρία Γεννηματά ότι το «απάτριδες» έχουμε να το ακούσουμε οι αριστεροί απ τα στρατοδικεία».

Αναφερόμενος στον αλυτρωτισμό, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Είδα μεγάλες διαδηλώσεις δημοκρατικές αλλά άκουγα και το σύνθημα «Φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». Αυτό είναι ή όχι αλυτρωτικό;».

Ο κ. Κοτζιάς, βέβαια, επιτέθηκε και στη Χρυσή Αυγή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κι επειδή μίλησε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής…αυτοί είναι που παρέδωσαν ελληνικά εδάφη, όπως την Κύπρο, όποτε άγγιξαν την εξουσία. Δεν θα μας μιλήσουν τώρα για πατριωτισμό».

O Νίκος Κοτζιάς άσκησε ιδιαίτερη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά: «Άκουσα κ. Σαμαρά. Δεν είπε τι έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός για το ζήτημα. Πώς προώθησε την προσπάθεια του. Όμως δεν απευθυνόταν σε εμάς. Μόνο σε εσάς».

«Όλα όσα είπε σε εμάς, δεν τα είχε πει στον Βενιζέλο που τον έκανε υπουργό Εξωτερικών και πήγαινε στις ΗΠΑ και μίλαγε για σύνθετη ονομασία;», ανέφερε. Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα: «Την FYROM την θέλουμε στη σύνθεση Τουρκίας ή με εμάς;.

Δείτε το βίντεο:

Μιχαλολιάκος: Η παραχώρηση σύνθετης ονομασίας συνιστά προδοσία

«Ο αγώνας της Χρυσής Αυγής για τη Μακεδονία δεν είναι όψιμος και αποδεικνύεται από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας στις 10 Ιανουαρίου 1993: Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής προειδοποίησε για όλες τις εθνικά επιζήμιες αλλαγές που θα επιφέρει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παραιτηθείτε για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή σχολίασε αρχικά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχτεί την πρόταση αντισυνταγματικότητας της Χ.Α. για το σύμφωνο των Πρεσπών.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι ευπρόσδεκτη και η Χρυσή Αυγή θα την υπερψηφίσει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής πρότεινε σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα ακολουθήσει η Χρυσή Αυγή και έτσι θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές για να μην περάσει η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε δηλώσει: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη ”Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes».

Στη συνέχεια, τόνισε για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, πως αποκαλύφθηκε από την άρνηση να αποδεχτεί την τεκμηριωμένη ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, αλλά και την μη κατάθεση πρότασης μομφής.

«Η παραχώρηση σύνθετης ονομασίας συνιστά προδοσία», είπε Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Η Μακεδονία είναι μία και μόνο Ελληνική!», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής.

Κουτσούμπας σε Τσίπρα: Είστε τα τσιράκια των Αμερικανών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι φέρνει εις πέρας μία βρώμικη αποστολή.

«Λίγη ντροπή δεν βλάπτει» είπε, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τολμάτε να βάζετε στο στόμα σας μια ηρωίδα του ΚΚΕ την οποία σκότωσαν αμερικανικά όπλα. Είστε τσιράκια, αφήστε στην άκρη τους τιμημένους ήρωές μας. Ποτέ δεν σταθεί η σημαία του ΕΑΜ δίπλα στην σημαία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε, ο λαός της γειτονικής χώρας δεν επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και διερωτήθηκε πως ο υποτιθέμενος “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ σπρώχνει μια χώρα σε μια ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως οι αναφορές σε μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό λαό αφήνουν ανοικτό το “παράθυρο” αλυτρωτικών βλέψεων. Η χρήση αυτών των όρων μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα διεκδίκησης εδαφών και αυτό το έργο το έχουν δει πολλές φορές οι λαοί των Βαλκανίων, υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

Λεβέντης: Η Ελλάδα από αύριο έχει εθνικό πένθος – ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βασίλης Λεβέντης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εθνική μειοδοσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λυτρώνεται με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα από αύριο έχει εθνικό πένθος» τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης. «Μόνο ο κ. Τσίπρας θα είναι χαρούμενος και ο κ. Μητσοτάκης που προσευχόταν να κάνει την βρώμικη δουλειά ο πρωθυπουργός για να μην έρθει στα χέρια του η «βόμβα»».

«Νόμιζα ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν έξυπνος και θα προκήρυσσε εκλογές για να δώσει την «βόμβα» στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν το έκανε» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Όμως, κ. Τσίπρα η Ιστορία θα γράψει ότι εσείς είστε που μειοδοτήσατε απέναντι στη χώρα. Εσείς και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό που ζητάει ο πρωθυπουργός» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Αλλά για να υλοποιηθεί μια Συνθήκη, πρέπει να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό. Τίποτα δεν μπορεί να περάσει με τη βία. Χρειάστηκαν χημικά για να γίνει η σημερινή συζήτηση. Έτσι θα γράψει η Ιστορία» υπογράμμισε ο Βασίλης Λεβέντης.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Πηγή βίντεο: Κανάλι της Βουλής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ