Πότε ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών – Σενάρια για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από ΝΔ

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας Δευτέρα και Τρίτη και άλλες δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποφάσισε η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης. Η ΝΔ ζήτησε τριήμερη διαδικασία.

Υπάρχουν ωστόσο έντονες διεργασίες για την σύνθεση της επιτροπής, με δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θεωρούνται πλέον Ανεξάρτητοι, αφού το κόμμα έχασε την ιδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά, τον οποίο ακολούθησε ο κ. Ψαριανός.Διασφαλισμένη η πλειοψηφία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή

Η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λύνει τον γόρδιο δεσμό στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και διασφαλίζει την πλειοψηφία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου ρίχνει την Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τους 20 στους 19 βουλευτές κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα χάσει έναν εκπρόσωπο στην Επιτροπή (αντί για τέσσερα μέλη θα έχει τρία) τον οποίον θα κερδίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Έτσι αυτή τη στιγμή σε σύνολο 55 μελών η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Σπύρο Δανέλλη είναι 28 διασφαλίζοντας έτσι την πλειοψηφία ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και 29 αν από την κλήρωση μεταξύ των ανεξαρτήτων βουλευτών προκύψει βουλευτής ο οποίος στηρίζει τη Συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία επί της Συμφωνίας μοιάζει διασφαλισμένη καθώς η σύνθεση της επιτροπής θα είναι είτε 28-27 είτε 29-26 υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας στα ερωτήματα για τον ορισμό του Σπύρου Δανέλλη ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι ο ορισμός του έγινε πριν από τη διάλυση της Κ.Ο του Ποταμιού και έπειτα από αίτημα του ιδίου του κ. Δανέλλη να παραμείνει μέλος στην Επιτροπή.

Πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης, ίσως και κατά του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, με αφορμή τις διεργασίες συγκρότησης της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και τη διαδικασία που αφορά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδιαίτερα αν δεν έχει την έγκριση της Επιτροπής και εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Αν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στην Ολομέλεια για δύο ημέρες και αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έρθει μετά προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ