Ανάπλαση σε γειτονιές της Αθήνας με… κατεδαφίσεις

Κατεδαφίσεις κτιρίων, ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, προβλέπει το μακροχρόνιο σχέδιο ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών στην Αθήνα, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ”Δημοκρατία”.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη σε σχετική ημερίδα τις βασικές κατευθύνσεις των προωθούμενων παρεμβάσεων, απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο σε ελάχιστη κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου και ευρύτερες περιοχές πολλών οικοδομικών τετραγώνων. «Στο σχέδιο αυτό προφανώς θα προβλέπονται και κατεδαφίσεις κτιρίων».

Πιο δύσκολο είναι ωστόσο το ζήτημα των πολλών μικρών ιδιοκτησιών και των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων, όπου είναι αδύνατη η κοινή απόφαση για τέτοιες αλλαγές, προκειμένου να γίνει παρέμβαση σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, οι περιοχές για παράδειγμα, γύρω από την Ομόνοια, τα Πατήσια, η πλατεία Βάθη είναι σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει να αναβαθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις και ”πράσινες” διαδρομές.

Όπως τόνισε ο κ. Δημαράς, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες με αποζημιώσεις και ανταλλαγή με άλλα ακίνητα, μέσα από μία τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστεθεί πράσινο στην πόλη και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κατεδάφιση κτιρίων τα οποία είναι ετοιμόρροπα και πολλά από αυτά ακατοίκητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο καλείται να πληροί τέσσερις βασικές προϋποθέσεις: τη συναίνεση ιδιοκτητών, την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τη διασφάλιση πόρων, την αυστηρή προτεραιοποίηση των περιοχών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ζήτησε πολεοδομικά κίνητρα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τονίζοντας ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι τυφλές απαλλοτριώσεις.

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ