Κατεδαφίσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων στην Αθήνα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων ακόμη και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να αποσυρθούν τα παλιά και ενεργοβόρα κτίρια, προκειμένου να πρασινίσουν και να ανασάνουν τα αστικά κέντρα, υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’, ενόψει της ημερίδας που συνδιοργανώνει το υπουργείο με το Πράσινο Ταμείο την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου με θέμα «Πλαίσιο αναζωογόνησης και αναπλάσεων αστικού χώρου».

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο σχεδιάζουν να βγάλουν από τα συρτάρια τις μελέτες που έχουν γίνει κατά διαστήματα στο παρελθόν και έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής στην πόλη.

“Προσπαθούμε να τις συγκεντρώσουμε για να δούμε ποιες από αυτές είναι αξιοποιήσιμες και ποιες μπορούν να ενταχθούν στη λογική του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας” ανέφερε ο κ. Δημαράς.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, αναμένονται διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να λυθούν προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα ακίνητα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, η απροθυμία των ιδιοκτητών να τα δηλώσουν, αλλά και να περιοριστούν καταστάσεις τύπου Βριλησσίων, όπου ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν αγωγές από το Δημόσιο που διεκδικεί την περιουσία τους.

“Μεγάλα τμήματα της Αθήνας βρίσκονται σε μία διαδικασία διαρκούς υποβάθμισης – κατάρρευσης, με παλαιά κτίρια που δεν έχουν πλέον την απαιτούμενη στατική αντοχή απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, αλλά ούτε την προβλεπόμενη από την νέα νομοθεσία ενεργειακή συμπεριφορά” επισήμανε ο κ. Δημαράς.

“Οι δεσμεύσεις της χώρας μας από τις διεθνείς συμβάσεις είναι το 2050 να μην χρησιμοποιείται κανένα είδος καύσιμου για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων. Δεν επιτρέπεται να μένουμε παθητικοί θεατές σε μια διαρκή υποβάθμιση των πόλεων περιμένοντας την πλήρη κατάρρευση για να επέμβουμε” δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε:

“Πριν φτάσουμε στις κατεδαφίσεις θα πρέπει να υπάρχει ένα γενικό σχέδιο. Δεν πάμε να κάνουμε τυφλές κατεδαφίσεις. Για τον λόγο αυτό έως την άνοιξη σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την Αθήνα του 2050. Με βάση τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες στον σχεδιασμό ευρύτερων παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν και κατεδάφιση κτιρίων, αλλά πιθανώς και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσω πως στον οποιοδήποτε σχεδιασμό που θα υπάρξει, κανένας ιδιοκτήτης δεν πρέπει να αδικηθεί. Όλοι θα είναι ωφελημένοι. Για τον λόγο αυτόν, η αποζημίωση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την πραγματική τιμή που έχουν σήμερα οι ιδιοκτησίες τους ή θα λάβουν ιδιοκτησίες με μεγαλύτερη αξία”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ