Παυλόπουλος από την αρχαία Μεσσήνη: Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την Ευρώπη είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε – ΒΙΝΤΕΟ

«Σε αυτό το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνυπάρχουν οι τρεις πυλώνες του κοινού μας πολιτισμού, δηλαδή η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και η χριστιανική διδασκαλία. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι και οι δυο μας και οι λαοί μας να την υπερασπιστούμε τούτες τις ώρες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ξεναγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Από εκεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε φίλε, σας υποδέχομαι όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά σε ένα από τα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είναι μεν μεταγενέστερο από άλλα, όμως δεν παύει να αποπνέει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την τέχνη από τη μία πλευρά, και τη δημοκρατία την άλλη. Γιατί τα αρχαία θέατρα είναι χώροι όπου βεβαίως η τέχνη, όχι μόνο δημιουργήθηκε, αλλά διδάχθηκε, ενώ είναι και χώροι όπου δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκαν για να έχουμε σήμερα αυτή τη δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ιδίως εμείς οι Ευρωπαίοι. Χαίρομαι που είμαστε εδώ, δείχνοντας από πού ξεκινάει η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, από πού ξεκινάει ο πρώτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, από εδώ την Ελλάδα.

Χαίρομαι όμως, γιατί, όπως εξηγούσα στον φίλο μου κ. Σταϊνμάιερ, εδώ έχει περάσει και η Ρώμη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος από τη διάσωση αυτού του χώρου οφείλεται σε ένα σημαντικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Αδριανό. Είναι ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εδώ κοντά είναι οι πρώτες εκκλησιές, ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του «για αυτό το προσκύνημα στις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Την ξενάγηση των δύο Προέδρων έκανε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.

Στην αντιφώνησή του, ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε:

«Aξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Προκόπη, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου ευχαριστίες. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μας προσκάλεσες όχι μόνο για πολιτικές συνομιλίες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα σου για να την γνωρίσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, επισκέπτομαι όμως για πρώτη φορά την Καλαμάτα και φυσικά χαίρομαι για την τόσο εξειδικευμένη ξενάγηση η οποία χαρακτηριζόταν και από προσωπικές αναμνήσεις. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ αν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά από το αμφιθέατρο αυτό που βλέπουμε. Μπορεί να φανταστεί κανείς πως ήταν σε όλο της το μεγαλείο η πρώην πρωτεύουσα η οποία ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ αιώνα. Μπορεί μεν να μην τα είδαμε ακόμα όλα, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε γιατί πολλοί Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην περιοχή. Και πάλι θερμές ευχαριστίες που μας έδωσες την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την επίσκεψη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο ο κ. Στάινμαϊερ.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ