• Κοτζιάς: Τη Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και μεμονωμένοι βουλευτές

  3:26 μμ, Πέμπτη 20 Σεπ 2018 3:26 μμ, Πέμπτη 20 Σεπ 2018

  Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη συνάντησή τους υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως "ιστορικής ευκαιρίας" και "λύσης που κοιτά στο μέλλον" για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο της Ελλάδας.

  Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία "μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε", αλλά "δεν θα τους ακολουθήσουμε" ενώ επεσήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή" και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή. Υποστήριξε δε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Α. Μεσόγειος.

  Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ.

  Ακόμη εξέφρασε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή και τόνισε πως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει τη στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, θα ήλπιζε "ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία", επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική".

  Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει “ το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε" και πρόσθεσε μιλώντας συγκεκριμένα για τη Συμφωνία πως "βλέπει στο μέλλον" και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

  Ο κ. Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για τη θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως "ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής" καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

  "Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής", είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επίσης εξέφρασε δε την ελπίδα ότι "αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής".

  Πηγή: ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα