• Το ΚΚΕ για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Μάτι: Πρόκληση και προσβολή στα θύματα

  5:55 μμ, Πέμπτη 13 Σεπ 2018 5:55 μμ, Πέμπτη 13 Σεπ 2018

  Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την πυρκαγιά στο Μάτι, παρά το γεγονός «ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία στο ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για την τραγωδία στην Αν. Αττική».

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΟ του ΚΚΕ, «το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών, Φιλελεύθερων, Πράσινων και GUE (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) σχετικά με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αποτελεί πρόκληση και προσβολή στα θύματα και τις οικογένειές τους, στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Πρόκειται για κυνική συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία, και προσπάθεια να αποδοθεί αποκλειστικά στην "κλιματική αλλαγή", φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζει τη φονική πυρκαγιά σαν "απρόβλεπτο" και "αναπόφευκτο" φαινόμενο.

  Επιχειρεί να αθωώσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες τους, για την εγκατάλειψη των υποδομών πρόληψης και προστασίας, τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και τα μεγάλα κενά σε πυροσβέστες, τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της γης, τις παρεμβάσεις των επιχειρηματιών. Στην ουσία, ζητάει από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν σαν φυσικό και "αναπόφευκτο" φαινόμενο να καίγονται ζωντανοί το καλοκαίρι, να πνίγονται με την πρώτη μπόρα κάθε φθινόπωρο και χειμώνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου επιπλέον τονίζεται:

  «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι- που μαζί συνυπογράφουν το ψήφισμα αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στο ψήφισμά τους το πιο επείγον ζήτημα, το δίκαιο δηλαδή αίτημα των θυμάτων για αποζημίωσή τους και με κονδύλια από τα ευρωενωσιακά περιφερειακά ταμεία, μην και... κακοκαρδίσουν την ΕΕ που με τους κανονισμούς της αποκλείει τη χρήση των κονδυλίων αυτών για "αποζημιώσεις ιδιωτών"».

  Όπως συμπληρώνει, "το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η αρμόδια Επίτροπος Κ. Κρέτσου, στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο μέρες πριν, δηλώνοντας σε παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ ότι «η αποζημίωση για ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», αλλά ούτε και στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ». Η ανάγκη να εξωραΐσουν την ΕΕ ενώνει κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση, που για χάρη της αφήνουν στην άκρη ακόμα και τις κοκορομαχίες.

  Γι΄ αυτό, αντί για αποζημίωση των πληγέντων, ζητάνε στο ψήφισμά τους την εφαρμογή της «δασικής στρατηγικής της ΕΕ» και της στρατηγικής της για την «κλιματική αλλαγή», που μαζί με την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων ευθύνονται για τις τραγωδίες των λαών σε όλη την ΕΕ, όπως στο Μάτι, στη Μάντρα, τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία πέρσι κ.ά.

  Ζητάνε τη γρήγορη εφαρμογή του νέου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ «rescEU», που με την κοινή διακρατική χρήση μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των μέσων και υποδομών που διαθέτουν τα ίδια τα κράτη-μέλη".

  Κι επισημαίνεται: «Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους, των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά, των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. Στηρίζει την πάλη και τις διεκδικήσεις τους για άμεση αποζημίωσή τους της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς τους, ικανοποίηση όλων των άμεσων και πιεστικών αναγκών τους».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα