Σε φοροελαφρύνσεις πάνω από 1 δισ. θα αναφερθεί ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, την Δευτέρα, έγινε ενημέρωση ότι ο μόνιμος και παραμετροποιημένος δημοσιονομικός χώρος που φαίνεται να διαμορφώνεται πάνω από το 3,5% του επίσημου στόχου του προγράμματος, θα κυμανθεί γύρω στα 1.1 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις μεγαλύτερες των 700-750 εκ που υπολόγιζε αρχικά, με το τελικό τους ύψος να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ., αφού ένα μικρό ποσό αφεθεί στη άκρη ως μαξιλάρι ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο ΠΣ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δοθεί αυτό το ποσό σε φοροελφρύνσεις στοχευμένες σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται, συγκεκριμένα, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία βρίσκονται σε αντικειμενικά δύσκολη θέση και τα μεσαία στρώματα, τα οποία έχουν επιμεριστεί τον κύριο όγκο του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, μία από τις σκέψεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών είναι ένα μικρό μέρος του 1 δισ. να μην διατεθούν για φορολεφρύνσεις αλλά σε μόνιμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Και αυτό, για να αντικατασταθούν κάποια από τα αντίμετρα, τα οποία προγραμματίζεται να καταργηθούν, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων το 2019.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα αυτά αναμένονται μέσα στον Ιούλιο και σίγουρα πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα περιληφθούν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν σχετικές συνεδριάσεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και άλλα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στα τέλη Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Οι μόνιμες φορολεφρύνσεις, πάντως, θα είναι το ένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τα υπόλοιπα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου και η διανομή του εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος του 2018.

Με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περάσει την εγχώρια πολιτική ατζέντα από την άγονη αντιπαράθεση γύρω από το αν η χώρα προχωρά σε καθαρή ή μη έξοδο από τα μνημόνια, στη συζήτηση για το ποια κοινωνικά στρώματα θα πρέπει να ευνοηθούν πρώτα και περισσότερο κατά την περίοδο της ανάκαμψης. Προφανώς, αυτά τα νέα διλλήματα σχετίζονται με τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις που θα επιδιώξει να εκφράσει κάθε κόμμα προεκλογικά και, σε ότι αφορά την κυβέρνηση ειδικά, την απεύθυνση της στον κόσμο της εργασίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο χθεσινό ΠΣ σχεδόν όλοι εξέφρασαν άποψη υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το νωρίτερο τον Μάιο του 2019, ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα των εκδηλώσεων για την έξοδο από τα μνημόνια την 20η Αυγούστου. Σε σχέση, πάντως, με το τελευταίο, το Μαξίμου δεν διαψεύδει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και ομιλία στην Πνύκα. Ωστόσο, φαίνεται να εξετάζεται η περίπτωση να δοθεί πιο αγωνιστικό περιεχόμενο στις εκδηλώσεις, με συμμετοχή των πολιτών, μέσω μιας συναυλίας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ