Τσίπρας: Στόχος η καθαρή έξοδος να «περάσει» και στους πολίτες – Οι κατευθυντήριες γραμμές της μεταμνημονιακής πολιτικής – ΒΙΝΤΕΟ

«Έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα, η οποία μπορεί να είναι ελπιδοφόρα» τόνισε στο υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος ανοίγει τον δρόμο για αξιόπιστες εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους.

«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισ. ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ πρόσθεσε:

«Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν».

«Κυρίως, έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μία δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ισχύει- δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για εμάς και για τη χώρα- ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, θηλιές και ασφυκτική μεταμνημονιακή εποπτεία. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα γίνει στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα υπάρχουν επιπλέον δύο εκθέσεις και τον πρώτο λόγο θα έχει η Κομισιόν» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να στέκεται στα πόδια της και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αποφασίζουν τα μέτρα της πολιτικής για την επίτευξη των στόχων».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στόχος είναι «η καθαρή έξοδος να γίνει αντιληπτή και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Η νέα μέρα δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες μιας επίπλαστης αφθονίας για λίγους».

«Πρέπει να υπάρχει μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των πολλών» με τη στήριξη των πλέον αδύναμων και την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα.

Αυτές συνίστανται στα εξής:

  • Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ καθώς θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στον Προϋπολογισμό του 2019
  • Περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους
  • Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου τομέα
  • Η διαμόρφωση φιλικότερου κλίματος για τους επενδυτές
  • Η στήριξη των νησιών και ιδίως εκείνων που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, με μέτρα όπως το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα και με τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα για το μεταφορικό ισοδύναμο

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ