Πολιτική θύελλα για το Σκοπιανό – ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να υπογράψει τη συμφωνία – Μαξίμου: Να καταθέσετε πρόταση μομφής

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας για το Σκοπιανό. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για να υπογράψει τη συμφωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να πετά το «γάντι» στην Πειραιώς καλώντας την να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.Την Παρασκευή στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης – ενημέρωσης για το Σκοπιανό, η ΝΔ θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία πριν υπογράψει η κυβέρνηση τη συμφωνία, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει την εξουσιοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την ψηφοφορία τότε η Πειραιώς θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για να μπλοκάρει την συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του real.gr πάνω στο «τραπέζι» είναι και η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.Το χρονικό της κόντρας

Το πρωί της Τετάρτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου του ζήτησε να παρέμβει ώστε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

“Ζητώ την παρέμβασή σας, όπως θα το πράξω και εγώ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. “Θα κάνω ότι περναει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου ώστε να έρθει το θέμα στη Βουλή” συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ενημέρωση, σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε: «Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Τζανακόπουλος: Αν ο Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής θα υποστεί άλλη μια μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα- ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια. Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα, υπογράμμισε πως η συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία θα γίνει πριν την υπογραφή της από τον Πρωθυπουργό.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως αν το πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

Σπυράκη: Ο Πρωθυπουργός να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον Ζάεφ

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις» δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Μητσοτάκη: Κατώτερος των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα

Απάντηση στη δήλωση της Μαρίας Σπυράκη για το εάν ο Πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνίαμε τα Σκόπια προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του, έδωσε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.

Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κα Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης.

Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα.”

ΝΔ: Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί

«Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του» απαντά η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Η ΝΔ ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», απάντησε το Μαξίμου.

Οργή Σαμαρά για το Σκοπιανό – Σφοδρή κριτική σε Παυλόπουλο και Τσίπρα- Η σκληρή απάντηση από το Μαξίμου

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά που επεσήμανε πως δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία, αλλά και ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.

Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού προσθέτοντας πως «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως λέει, «δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια». Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν την αντίδραση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

“Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου.

Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης”.

Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας ότι υπήρξε διαρροή για τις δηλώσεις Σαμαρά

Διαψεύδουν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας πως υπήρξε διαρροή σχετικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, κύκλοι της Προεδρίας φέρονταν να σχολίαζαν: «Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη, ξέρει ποιος έβαλε “κόκκινες γραμμές” στα εθνικά θέματα».

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, δεν υπήρξε ουδεμία διαρροή από την Προεδρία, ως απάντηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

σχολίασε κι εσύ