Ο Κοτζιάς βλέπει Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη και επιστρέφει για να ενημερώσει τα κόμματα

Ξεκινά από λεπτό σε λεπτό η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση με διάρκεια «που θα αντέξει στον χρόνο», γι’ αυτό και ετέθη ως προϋπόθεση και η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται για «οποιαδήποτε λύση», αλλά «με στόχο μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά». Παράλληλα, από την πλευρά των Σκοπίων, εξακολουθεί να υπάρχει επιμονή για καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα.

Εξάλλου σε συνέντευξή του ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, επαναλαμβάνοντας, πάντως, τη διαφωνία του με την εκδοχή που προτιμά η Αθήνα, αυτή της αμετάφραστης ονομασίας.

Αρχίζει ενημέρωση των κομμάτων

Κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σχεδιάζει να έχει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αρχικά τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Εν συνεχεία, τηλεφώνησε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η επικοινωνία με τη ΝΔ έγινε μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου. Η απάντηση που του έστειλε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα. Ως εκ τούτου ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει δι’ αυτής οδού την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε συναντήσεις και με τους αρχηγούς των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων του «συνταγματικού τόξου» της Βουλής.

Ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας – Τιράνων στο επίκεντρο των συζητήσεων Κοτζιά – Μπουσάτι

Η πρόοδος που σημειώθηκε από τις τελευταίες συνομιλίες στην Κορυτσά, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, για την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών όσον αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και τα βήματα που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε θέματα που εκκρεμούν ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Τίρανα στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Πηγή: Real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ