Οι δύο στρατιωτικοί στη σκακιέρα της διπλωματίας – Κοτζιάς: Θα τραβήξει το περιστατικό – Ρεσιτάλ τουρκικής προπαγάνδας – ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζεται το θρίλερ για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, καθώς το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους απορρίφθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως το σκεπτικό της απόφασης απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας και υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η εξέταση των κινητών τηλεφώνων τους. Τα κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο στρατιωτικών, εστάλησαν, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Αδριανούπολης, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα για να γίνουν “φύλλο και φτερό”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Milliyet”, τα κινητά έχουν σταλεί στο Ποινικό Τμήμα της Στρατονομίας, προκειμένου ειδικοί “να ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και υλικό που μπορεί να έχει σβηστεί”. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ψηφιακή έρευνα ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στο κατηγορητήριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσίευμα της Hurriyet, που αναφέρει ότι γίνεται έρευνα των κινητών για να διαπιστωθεί τι φωτογραφίες και βίντεο τράβηξαν, καθώς και το εάν έχει σβηστεί κάποιου ψηφιακό υλικό που ενδεχομένως θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία περί «απόπειρας κατασκοπείας» παρότι και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

ΕΔΕ για το περιστατικό από το Πεντάγωνο

Ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς διέταξε το Πεντάγωνο με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Όπως ανέφερε ο ALPHA, θα συγκεντρωθούν στοιχεία και μαρτυρίες από όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, τρέχει μια σημαντική έρευνα με τη συνδρομή της ΕΥΠ. Ερευνούν τα τρία κινητά των δύο στρατιωτικών για να εντοπίσουν το στίγμα τους από τη στιγμή που τα πήραν στα χέρια τους και ξεκίνησαν τις περιπολίες μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν, αλλά και μετά . Πότε δηλαδή απενεργοποιήθηκαν και αν ενεργοποιήθηκαν ξανά. Στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να δώσουν σημαντικές απαντήσεις και επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.

Εν τω μεταξύ την αποστολή στην Τουρκία τεχνικού για τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει ζητήσει το ΥΠΕΞ και περιμένει απάντηση. Ο λόγος που ζητήθηκε να μεταβεί εκεί Έλληνας τεχνικός κινητής τηλεφωνίας ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αντώνη Αντωνόπουλου για το real.gr, από την ενημέρωση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η απάντηση της τουρκικής πλευράς στο αίτημα των αρχών για μεταφορά τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν πως τους έβαλαν εκεί γιατί δεν έχουν που να μείνουν…

Η τουρκική προπαγάνδα

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί από χθες σε ρεσιτάλ προπαγάνδας, με πιο χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah που φιλοξενεί τη δική της εκδοχή σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που αναπαράγει το δημοσίευμα, η Sabah γράφει ότι πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν». Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες.

Οι Τούρκοι πάντως κατάφεραν και “μέτρησαν” ακόμη και πόσα… μέτρα διέσχισαν εντός τουρκικού εδάφους οι δύο στρατιωτικοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, οι δύο στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν και βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, παραβίασαν κατά 254 μέτρα τα τουρκικά σύνορα. “Κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα” αναφέρει το άρθρο και συνοδεύεται από τον χάρτη που δείχνει τις ακριβείς αποστάσεις.

Το σημείο, όπου έγινε η σύλληψη απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης Αυτές είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί- ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε επίσης Το αλαλούμ με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί – Τι ισχύει για την “κατασκοπεία”

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης – Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση. Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

“Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,, στη συνεδρίαση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να βάλλει κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ από τη Σύμη. “Περιμένουμε να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας. Και καλώ τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο”.

Κοτζιάς στη Βουλή: Θα τραβήξει το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφές ότι το περιστατικό με τους δύο Έλληνες θα τραβήξει , χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε «4-5 βδομάδες».

Όπως φέρεται να είπε ο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το real.gr, η Τουρκία πλέον απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιθυμεί να εδραιωθεί ως ενεργειακή δύναμη με ότι συνεπάγεται αυτό. «Ως εκ τούτου εμείς πρέπει να κλείσουμε τα μέτωπα που έχουμε για να δοθεί το βάρος στα ελληνοτουρκικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα και να γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στον Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας που συνεχίζεται στη Βουλή.

Ο κ. Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες και στο υπουργείο άμυνας για τον χειρισμό του όλου θέματος.

«Υπάρχει έλλειμμα λειτουργίας στο υπουργείο άμυνας από τη στιγμή που χρειάζεται πέντε μέρες να μάθει τι έγινε στον Έβρο και να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν από την άλλη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το υπουργείο εξωτερικών είναι έτοιμο για θερμό επεισόδιο ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «οφείλει να είναι, δεν ξέρω αν είναι».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της συνεδρίασης ο τομεάρχης εξωτερικών της νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι μέχρι στιγμής η συνεδρίαση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία για ουσιαστική ενημέρωση και ότι η συζήτηση από πλευράς του υπουργού εξωτερικών είναι ακαδημαϊκή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ