Φάμελλος: Σε 10 ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών

Την επικείμενη λήξη της ανάρτησης των δασικών χαρτών, σε 10 ημέρες, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με γραπτή δήλωσή του.

Κάλεσε παράλληλα τους 9 εναπομείναντες ΟΤΑ -που δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις τους- αλλά και τους πολίτες που έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες «να υλοποιήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στη μεθοδική δουλειά που γίνεται στο υπουργείο για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε «το έργο των δασικών χαρτών θα αποτελέσει τη βάση και ένα σημαντικό εργαλείο δασικής πολιτικής για τη χώρας μας. Πρόκειται για ένα μέσο που μακροπρόθεσμα θα διασφαλίσει και άλλα αντικείμενα της Δασοπονίας, όπως είναι η διαχείριση των δασών, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η κάλυψη των ατομικών αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών, η βόσκηση, η θήρα αλλά και η αντιστροφή της υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων».

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος «από τον Γενάρη του 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 35% της χώρας, η κυβέρνησή μας επέλεξε να προχωρήσει ολοκληρωμένα και μεθοδικά η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου για τη χώρα. Παράλληλα, με τη στήριξη του Κτηματολογίου και του Αναπτυξιακού σχεδιασμού οι δασικοί χάρτες υποστηρίζουν την ασφάλεια δικαίου στην ύπαιθρο, αλλά και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων». Πρόσθεσε δε, ότι «εδώ και οκτώ μήνες έχουμε αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες και έχουμε θεσπίσει μια σειρά διατάξεων για το έργο των δασικών χαρτών, που λύνουν προβλήματα των πολιτών, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία».

Όσον αφορά στο ζήτημα των εκκρεμοτήτων, ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι «με βάση τα παραπάνω ζητήσαμε από τους δήμους της χώρας να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις. Τους πρώτους μήνες του 2017 μόλις 36 από τους 120 δήμους (30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να μεταστρέψουμε αυτή την κατάσταση, υποστηρίζοντας τη λειτουργία και τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης, με πολλές συζητήσεις και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ».

Όπως έκανε γνωστό «αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σήμερα το 92,5% των δήμων να έχουν στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στις περιοχές τους».

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, απομένουν μόνο οι κάτωθι 9 από τους 120 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα παραπάνω όρια :

Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου, Πύλου – Νέστορος και Σιθωνίας

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, καταλήγοντας στη δήλωσή του, «η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντά και δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η διαδικασία τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ανάρτησης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ