• Σφοδρή σύγκρουση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - ΒΙΝΤΕΟ

  9:17 μμ, Πέμπτη 06 Ιουλ 2017 9:17 μμ, Πέμπτη 06 Ιουλ 2017

  Αγριεύει η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

  Σύσσωμη η ΚΟ της Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συσκότιση.

  Εκρηκτική ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου.

  Την ίδια ώρα χάος επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή με την αντιπολίτευση να πιέζει την κυβέρνηση για κατάθεση του κ. Καμμένου.

  Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου

  Η Πρόεδρος της Θεσμών κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου έχοντας στα χέρια την αίτηση του Σπύρου Λυκούδη για να κληθεί ο κ. Καμμένος τάχθηκε κατά του να συζητηθεί σήμερα το αίτημα λέγοντας δηκτικά, "ελάτε τώρα, έχει υποβληθεί αίτημα και για Εξεταστική, θα ‘χουμε δουλειές, θα ‘χουμε νέο πανηγύρι, μην βιάζεστε θα μιλήστε εκεί".

  Ενώ σχολιάζοντας την αίτηση Λυκούδη συμπλήρωσε "αυτό εδώ δεν είναι πλήρες, γράψτε το όνομα και την ιδιότητα αυτού που καλείτε, και το θέμα, μην βαριέστε να γράψετε" προκαλώντας την έκρηξη των κ.κ. Γ.Μαυρωτά από το Ποτάμι ο οποίος φώναζε "μα τι είναι αυτά που λέτε, όλα τα λέει η κλήση"!

  Οι διάλογοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

  Μαυρωτάς (Ποτάμι): Το αίτημά μας κατατέθηκε στις 23/6 και από τότε το μόνο που έχει υπάρξει είναι μια επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Γεωργιάδη στον κ. Καμμένο. Εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα να τον ρωτήσουμε.

  Χριστοδουλοπούλου: Έχετε πιο έξυπνες ερωτήσεις από τον κ. Γεωργιάδη;

  Μαυρωτάς: Έχουμε τις δικές μας ερωτήσεις.

  Αθανασίου (ΝΔ): Κάποιος από εμάς μπορεί να έχει πιο εύστοχες ερωτήσεις και απορίες που πρέπει να λυθούν. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

  Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Διαφωνώ. Είμαστε επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το ζήτημα απαιτεί μυστικότητα για λόγους ασφάλειας και συνοχής της πολιτείας. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάποια θέματα που ενδεχομένως αφορούν την ΕΥΠ . Έχουμε να κάνουμε με θέμα που λίγο πολύ αφορά την διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Η παγκόσμια οργανωμένη κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε θεσμό πριμοδότησης όσων προσφέρουν στοιχεία και πληροφορίες για το έγκλημα. Το έχει προβλέψει ειδικός ποινικός νόμος για ναρκωτικά, για τρομοκρατία κ.α. Έχουμε και δικονομικούς θεσμούς, ειδικές ανακριτικές μεθόδους που γίνονται με μυστικότητα, έχουμε πρακτικές διείσδυσης και προστατεύονται οι μηχανισμοί γιατί αν κάτι διαρρεύσει θα έχουμε… αίμα. Κατά την δική μου άποψη υπάρχουν δύο εκδοχές για την υπόθεση. Η πρώτη – ψευδής κατά την γνώμη μου – θέλει τον κ. Καμμένο να επιχειρεί να περάσει μια δική του γνώμη. Δεν την πιστεύω αυτή την εκδοχή. Η 2η εκδοχή είναι να γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός εγκλήματος. Είναι θεμιτό. Γι αυτό και ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει θεσμούς που οδηγούν ακόμα και σε απόλυση κρατουμένων που θα προσφέρουν πληροφορίες. Είμαστε αυτή την στιγμή στο μέσο μια προσπάθειας που φαίνεται ότι είναι γνωστή σε Αστυνομία και πιθανότατα στην Δικαιοσύνη. Είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση και να προκύψουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει μνα γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό;

  Βενιζέλος: Ο κ. Παρασκευόπουλος ως καθηγητής του Ποινικού Δικαίου θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος ενήργησε στο πλαίσιο της ποινικής δικονομίας;

  Παρασκευόπουλος: Και ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία προβλέπουν θεσμούς αλλά δεν έχω ιδέα τι έκανε ο Καμμένος

  Βενιζέλος: Ε, λοιπόν αυτό πρέπει να μάθουμε

  Χριστοδουλοπούλου: Τα εξήγησε ο κ. Καμμένος στην Ολομέλεια

  Βενιζέλος : όχι. Είπε να κάνουμε εξεταστική προανακριτική ή πρόταση μομφής

  Τζαβάρας (ΝΔ): Μαθαίνουμε για δράσεις ανακριτικών και δικαστικών λειτουργών που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προβληματισμό. Ο κ.

  Καμμένος είπε ότι μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου ενθάρρυνε κατάδικο για αποκάλυψη αλήθειας.Η ιδιότητα του μάρτυρα και του κατηγορούμενου και ιδιαίτερα του καταδίκου είναι ασυμβίβαστο.

  Χριστοδουλοπούλου: Να σας πω σε πόσες δίκες έχουν υπάρξει παραβιάσεις διαδικασίας;

  Τζαβάρας: Στην συγκεκριμένη όμως έγινε από κυβερνητικό παράγοντα

  Χριστοδουλοπούλου: Και τι να κάνω εγώ τώρα; Τι με ενδιαφέρει εμένα;

  Τζαβάρας: Το μόνο που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πως θα προστατέψει μάρτυρες για την διαλεύκανση υποθέσεων και την σωτηρία χιλιάδων παιδιών και η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται και εμποδίζει την κυβέρνηση.

  Βενιζέλος: Είναι παρακράτος

  Χριστοδουλοπούλου: Παιδιά ήρεμα. Διαπιστώνω μεγάλο φανατισμό

  Βενιζελος: Ο κ. Καμμένος είναι υποθαλπτόμενος από τον πρωθυπουργό για την ενέργειά του

  Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ): Άκουσα τους προλαλήσαντες. Συμφωνώ με την άποψη του Παρασκευόπουλου. Όλοι αγνόησαν ηθελημένα ότι έχουμε μοναδική περίπτωση. Μιλάμε για 3 τόνους ηρωίνης. Η μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως. Έχουμε τον θάνατο 7 μαρτύρων και αυτός είναι ο μοναδικός που έμεινε εν ζωή. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης φανερώνει αμηχανία και εκνευρισμό γιατί τους κάηκαν όλα τα χαρτιά. Έπαιξαν με την αξιολόγηση και δεν τους βγήκαν. Έπαιξαν με το ότι ο κ Καμμένος έκατσε συνοδηγός στο ελικόπτερο και τους απέδειξε ο πρόεδρός μας ότι δεν ήταν παράνομο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από υποθέσεις στον χώρο Υγείας και άλλα. Η αντίληψη περί ηθικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαγραφή δανείων. Ας μην μας κάνουνε μαθήματα ηθικής. Ο Βενιζέλος μίλησε για ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΝΛ. Δεν ισχύει έχουμε διαφωνίες αλλά σε μεγάλα ζητήματα υπάρχει ταύτιση.

  Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχει πρόταση από την ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θα γίνει άλλο πανηγύρι. Γιατί θέλετε να εμπλέξετε και την Θεσμών;

  Βενιζέλος: Προσπαθείτε να γελοιοποιήσετε υποθέσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος;

  Χριστοδουλοπούλου: Όχι, έχει γελοιοποιηθεί από μόνο του.

  Παρασκευόπουλος: Για όσα ειπώθηκαν για παρακράτος να σας υπενθυμίσω ότι ορισμένα πράγματα τα προβλέπει το σύστημά μας

  Βενιζέλος: Αναλογιστείτε τι εγκλήματα συγκαλύπτετε

  Παρασκευόπουλος: Η όλη ιστορία προέρχεται από πληροφορίες που φαίνεται να είναι προϊόν υποκλοπής. Δεν επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που προήλθαν με παράνομα μέσα.

  Γεωργιάδης (ΕΝ. Κεντρώων): Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο δικαστικό αλλά και πολιτικό. Εμείς δεν πρέπει να μάθουμε τι ειπώθηκε;

  Χριστοδουλοπούλου: Κάντε νέο αίτημα με σωστό τρόπο και θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Ιουλίου.

  Η προθεσμία που έθεσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου για την επανακατάθεση του αιτήματος ακρόασης του Πάνου Καμμένου είναι η 18η Ιουλίου. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει απόφαση επί του αιτήματος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα