«Πέρασε» με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι κόντρες στη βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων του το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές εκ των οποίων 153 (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) ψήφισαν υπέρ και 128 κατά.Τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έδωσε την θετική του ψήφο σε όλα τα αντίμετρα

Συγκεκριμένα, τα άρθρα ψηφίστηκαν ως εξής:

1-14: ναι 154 βουλευτές όχι 127

15-35: : ναι 153 όχι 128

36-45: ναι 154 όχι 127

46-55: ναι 153 όχι 128

56: ναι 152 όχι 128 «παρών» 1

57-61: ναι 153 όχι 128

62: ναι 154 όχι 127

63-69: ναι 153 όχι 128

70: ναι 280 όχι 1

71: ναι 280 όχι 1

72: ναι 154 όχι 127

73 – 82: ναι 153 όχι 128

83-84: ναι 154 όχι 127

85-95: ναι 153 όχι 128

96: ναι 155 όχι 126

97-103: ναι 153 όχι 128

104-117: ναι 154 όχι 127

118-163: ναι 153 όχι 128

Επί της υπουργικής τροπολογίας που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) υπέρ ψήφισαν 172 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 108 βουλευτές και ένας δήλωσε «παρών».

Η διαφοροποίηση της ΧριστοδουλοπούλουΗ μοναδική διαφοροποίηση που υπήρξε από την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56, οι διατάξεις του οποίου ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. «Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου έναντι των άλλων τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα. Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ούτε προτίθεμαι να δώσω “όπλα” σε κανέναν και για τίποτα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή αυτή της ατομικής διαφοροποίησης αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου , Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι τον θάνατό του», αναφέρει σε δήλωσή της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης. Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί με τους 16 βουλευτές του κόμματος του, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δηλώνουν ότι, «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που έστειλαν επιστολική ψήφο, η οποία δεν προσμετράται.

Υπενθυμίζεται ότι ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ζητήσει, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων ενώ η ΝΔ επί των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1,2 και 10.

Τσίπρας: Το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια – ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχει θετική ατζέντα για τη χώρα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί απόψε, ο πρωθυπουργός είπε ότι το καλοκαίρι του 2018 θα έχει βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη που ανοίγει την προοπτική λύσης του θέματος του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από τη συμφωνία αυτή θα πάρουμε την προβλεπόμενη δόση, τα αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα οδηγήσουν στη θετική μελέτη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και εξασφαλίζει έναν δημοσιονομικό χώρο 5,5 δισ. ευρώ από το 2019- 2021 για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι έχει γνωστοποιήσει και στους πιστωτές, το έχει πει στη Λαγκάρντ και τη Μέρκελ ότι αν δεν υπάρξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν επιλογή μας αυτό το μείγμα πολιτικής. Τα μέτρα τα ζητούσε το ΔΝΤ».

Κατηγόρησε δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «προσπαθεί να μας πείσει ότι παραλάβαμε τον παράδεισο και έχουμε πάει τη χώρα στην κόλαση» και πως «είναι εγκλωβισμένος στη λογική του ψευδοπροφήτη, ο οποίος συνέχεια διαψεύδεται, τόσο με τις εκλογές, όσο και με τους κόφτες και τόσα άλλα».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «το πλέον φαιδρό είναι πως παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί, μέχρι και τον Μίκη Θεοδωράκη ανακαλύψατε σήμερα. Τόσο καιρό σιγοντάρατε τους πιο ακραίους των δανειστών και πηγαίνατε στο Βερολίνο όχι με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, όπως λέγατε, αλλά φορώντας εκείνη του ΔΝΤ».

Μητσοτάκης: Ζούμε έναν εφιάλτη, αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – ΒΙΝΤΕΟ

«Το τέταρτο μνημόνιο είναι όλο δικό σας, ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την ομιλία του στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο υλοποιείται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να κάνει ότι έκανε και τον Αύγουστο του 2015, να παραιτηθεί δηλαδή η κυβέρνησή του αφού ψηφισθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα, ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για το μέλλον του. Δεν θα το κάνετε, όμως, είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «γιατί μόλις ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξει και η πόρτα εξόδου σας από την εξουσία».

Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή θα είχατε παραιτηθεί, είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, θυμίζοντας τη δήλωσή του ότι δεν θα λάβει κανένα νέο μέτρο, ενώ θύμισε και στον υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, ότι θα παραιτείτο, αν μειωνόταν το αφορολόγητο. Αντί να σκίσετε τα μνημόνια, είπε, όπως λέγατε, τα ψηφίζετε δύο – δύο.

Το τέταρτο μνημόνιο είπε, «τιμωρεί ιδιαίτερα αυτούς που θα προστατεύατε», δηλαδή τους φτωχότερους, καθώς θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και θα χάσουν μία σύνταξη. Αυτό που ζούμε, πρόσθεσε, είναι ένας εφιάλτης που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Αν δεν είχατε κάνει μετά το 2015 όσα κάνατε, συνέχισε, η Ελλάδα θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη και θα ήταν μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι το πρόσθετο κόστος της κυβέρνησης στον λαό είναι τα 14,2 δις. ευρώ πρόσθετα μέτρα που έφερε και η απώλεια 26 δις. ευρώ από την ακύρωση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Μετατρέψατε την Ελλάδα σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος, είπε και πρόσθεσε ότι με την ψήφιση σήμερα των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στις δευτερολογίες

«Σε στρατηγικό αδιέξοδο είναι οι πολίτες με τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου και όχι εμείς», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, απαντώντας στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν, όμως είστε σίγουρος, πρόσθεσε, «ας κάνετε εκλογές για να δούμε ποιος είναι σε αδιέξοδο.

Αναφερόμενος στην κατηγορία «τζάμπα μάγκες» που χρησιμοποιεί η κυβερνητική παράταξη για τη Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τζάμπα μάγκες είναι αυτοί που λένε ψέματα για να έρθουν στην εξουσία και μετά να κάνουν ρεσάλτο.

Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης ήρθε με έτοιμη δευτερολογία» και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο, αλλά δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε πολιτική ούτε προσωπική. Δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε να έχω καρέκλες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «αισθάνεται μεγάλη την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας».

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Γεννηματά: Από το «go back κυρία Μέρκελ» στο… «welcome home κυρία Μέρκελ» – ΒΙΝΤΕΟ

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και έκανε λόγο για κακοπαιγμένη παράσταση και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

«Σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

«Τα δώσατε όλα συνειδητά στους δανειστές. Από το «go back κυρία Μέρκελ» στο «welcome home κυρία Μέρκελ». Σε λίγο θα της δώσετε και τα κλειδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «δεν έχετε πάρει καμία απολύτως δέσμευση για το χρέος. Με μόνη ελπίδα, τι θα αποδώσει η πίεση της κυρίας Λαγκάρντ απέναντι στον κύριο Σόιμπλε».Κουτσούμπας: Αρκετά τα δύο μνημόνια για να πέσει η αριστερή μάσκα της κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε στην ομιλία του ότι «τα δύο μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η αριστερή της μάσκα».

Υποστήριξε ότι «η νέα συμφωνία είναι ένα τέταρτο μνημόνιο», ενώ υπογράμμισε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ψήφιζαν από ένα μνημόνιο και έπαιρναν την άγουσα για τον πάγκο, η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε το τρίτο μνημόνιο μαζί με όλους και τώρα φέρνει το τέταρτο. Και δεν το αρνείται. Απλά λέει με τον γνωστό τρόπο εμπαιγμού, ότι δεν είναι ακριβώς τέταρτο…».

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης ματώνουν τον ελληνικό λαό», είπε επίσης ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπας και σημείωσε ότι είναι «ώρα να πούμε φθάνει πια. Ας μη βαυκαλίζεστε άδικα! Δεν θα αργήσει η στιγμή που ο λαός θα υψώσει την στεντόρεια φωνή του και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε, σαν του λαγού τα τέκνα» καλώντας τους ψηφοφόρους «να μην κάνουν τα λάθη του παρελθόντος στηρίζοντας είτε το ένα είτε το άλλο κόμμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε επίθεση και στην αντιπολίτευση. «Δεν δικαιούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που περνάει. Οι 3 τους ψήφισαν τα 3 μνημόνια έτσι τώρα θα ψηφίσουν και το 4ο», είπε, ενώ για τα αντίμετρα υπογράμμισε ότι «δεν αντισταθμίζουν τις περικοπές».

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ είπε πως πλέον οι συντάξεις γίνονται επιδόματα, ενώ για τη μείωση του αφορολόγητου σημειώσε πως κάθε φορολογούμενος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πληρώσει έως και 650 ευρώ.

Θεοδωράκης: Φέρνετε και υπογράφετε ό,τι να’ ναι – ΒΙΝΤΕΟ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από 3 μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.

Έκανε λόγο για ψέματα και λαϊκισμό της νυν κυβέρνησης και των προηγούμενων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να κλείσει την αξιολόγηση επί 7 μήνες και η οικονομία έχασε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. «Φέρνετε και υπογράφετε ό,τι να’ ναι. Δεν είναι η απειρία, αλλά η κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Καμμένος: Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με το αποτέλεσμα για το μισθολόγιο των ενστόλων – ΒΙΝΤΕΟ

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το αποτέλεσμα που υπήρξε στη διαπραγμάτευση σχετικά με το μισθολόγιο για τους ένστολους, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, δίνοντας συγχαρητήρια στη διαπραγματευτική ομάδα.

Ενώ υπήρχαν, είπε, πιέσεις για το μισθολόγιο, τελικά αυτό κατατέθηκε χωρίς να προβλέπει μείωση των αποδοχών για κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ προβλέπει συνολικά αυξήσεις 19,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σταδιακά σε μία τετραετία. Θα υπάρξουν, είπε, και προσωπικές διαφορές, ύψους 30 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών που επιφέρει το μισθολόγιο.Αναμφίβολα, είπε, πρόκειται για ένα μοντέλο εκσυγχρονισμού του μισθολογίου. Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, θα δοθεί επίδομα παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 100 ευρώ, ενώ η ομάδα διαπραγμάτευσης δέχθηκε να παίρνουν τα στελέχη και τα νυχτερινά.

Αναφερόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για καταστροφή της οικονομίας, ο κ. Καμμένος είπε «ας μπουν» στην ιστοσελίδα του Bloomberg για να δουν που έφθασε το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Θα δουν, πρόσθεσε, ότι μειώθηκε σήμερα στο 5,673% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Λεβέντης: Θα είχα παραιτηθεί από πρωθυπουργός αν μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά- ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας». Υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα είχα παραιτηθεί εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα».Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στο χρέος επισημαίνοντας: «μεγαλώσατε το θέμα του χρέους. Το χρέος έχει συμφωνηθεί για τον Αύγουστο του 2018. Τι θέλετε να πάρετε παραπάνω για το χρέος; Ούτως ή άλλως έχουν δεσμευτεί οι ξένοι ότι τον Αύγουστο του 2018-εάν έχουμε εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις- είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάθε θυσία για το χρέος. Γιατί μεγαλώσατε το θέμα του χρέους; Για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα ‘’ναι’’».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε εκ νέου τη θέση του ότι δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα επαγγέλματα και ότι πολλοί λαμβάνουν σήμερα παραπάνω από μία σύνταξη, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση στο Δημόσιο.

«Με το να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αργόμισθους για να παίρνουν ψήφους τα κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση. Αυτό είναι μάταιο» δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έθεσε και το ερώτημα «αν αγαπάμε το ευρώ» και επισήμανε ότι πρέπει να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση καθώς, όπως υποστήριξε, «η ιστορία Βαρουφάκη έχει αφήσει σκιές».

Πέραν αυτών ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «κάνει και αυτή τα λάθη της». Αναφέρθηκε ειδικότερα στην εξαγγελία για μείωση φορολογίας, λέγοντας ότι το πρώτο που χρειάζεται να κάνει η ΝΔ είναι να πείσει πώς θα φέρει επενδύσεις, «καθώς στο παρελθόν που κυβέρνησε δεν έφερε ουδεμία επένδυση».

Οι κόντρες και τα απρόοπτα

Η καταγγελία της Γεννηματά και η αντιπαράθεση με τον Βούτση

Μοναδική μεθόδευση στα κοινοβουλευτικά χρονικά χαρακτήρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στηριζόμενη και στο πρόγραμμα των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς να περιμένει να ακούσει τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Κύριε πρόεδρε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι εσείς έχετε την ευθύνη οργάνωσης της συζήτησης, αλλά η μεθόδευση που γίνεται σήμερα είναι πραγματικά μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Είθισται η κυβέρνηση να ακούει το σύνολο της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται ο πρωθυπουργός μετά, ως ένδειξη σεβασμού στους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και για λόγους πρακτικούς γιατί θα πρέπει να ακούσει το σύνολο της κριτικής. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν αντέχει να ακούσει άλλη κριτική. Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα; Θα μιλήσουμε λοιπόν όποτε μας ορίσετε», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξήγησε ότι είχαν δοθεί συγκεκριμένες ώρες ομιλίας στους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από συνεννοήσεις με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών για το απόγευμα. «Στο διάστημα 5:30 με 6:30, επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον από δύο πολιτικούς αρχηγούς – και δεν είναι της παρούσης να αναφέρω – μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις υπηρεσίες, απ’ ό,τι είδατε μίλησαν 4 ή 5 επιπλέον συνάδελφοι από αυτούς που ήταν στη λίστα, ενώ δεν μίλησαν 66 από αυτούς που ήταν στη λίστα, και επιπλέον 2 υπουργοί από αυτούς που θα μιλούσαν ύστερα. Κι έτσι καλύφθηκε αυτό το κενό και περάσαμε κατευθείαν στους χρόνους που αφορούσαν τους υπόλοιπους. Έτσι έγινε. Δεν πρόκειται περί μεθόδευσης», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Όταν η κ. Γεννηματά πήρε τον λόγο τελικά, ξεκινώντας την ομιλία της έκανε αναφορά στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον κ. Βούτση: «Έχετε απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό που έχει δημιουργηθεί σήμερα κ. πρόεδρε».

Εν μέσω έντασης και με την κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου να φωνάζει «ντροπή», η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε πως «δεν είναι εδώ το σπίτι σας κ. πρόεδρε για να κάνετε ό, τι νομίζετε. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά”.

H μεταξύ τους κόντρα συνεχίστηκε και μετά την ομιλία της, όταν ο πρόεδρος της βουλής, σχολίασε την κριτική που του άσκησε.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι εσείς έχετε την ευθύνη οργάνωσης της συζήτησης, αλλά η μεθόδευση που γίνεται σήμερα είναι μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά στον κ. Βούτση.

«Την επόμενη φορά που θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τα γραφεία σας, θα παρακαλούσα να υπάρχει μία συνέπεια», απάντησε σε έντονο τόνο ο πρόεδρος της Βουλής.

Η κόντρα του Καμμένου με Άδωνι και Βούλτεψη

Στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος είχε κόντρα και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η αφορμή δόθηκε μετά τις καταγγελίες και την ερώτηση του δεύτερου περί του πάρτι γενεθλίων που διοργάνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Παύλο Πολάκη και με την παρουσία της μπάντας των ενόπλων δυνάμεων.

«Να μας πείτε για την μπάντα που έπαιξε στο πάρτι γενεθλίων σας; Και για τον Σταμάτη Γονίδη» ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Καμμένο να απαντά: «είχα και μια λιμενοφυλακίνα που χόρεψε ζεϊμπέκικο. Μήπως πρέπει να απολογηθούμε γιατί ήρθε και το χορευτικό;».

Καμμένος σε Βούλτεψη: Αν είστε τόσο εκνευρισμένη, ελάτε να σας δώσω τσάι – ΒΙΝΤΕΟ

Οι τόνοι ανέβηκαν και μεταξύ του κ. Καμμένου και της βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων, που όπως υποστήριξε, είναι όπως το 2009. Σε εκείνο το σημείο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν και ο κ. Καμμένος είπε: «Τι θέλετε κ. Μπούρα; Σας δίνω τον χρόνο. Ελάτε κ. Βούλτεψη πάρτε τον εσείς».

«Πραγματικά πρέπει να ηρεμήσετε, το 2014 είναι η χρονιά που διαλύσατε την Ελλάδα, που φιλήσατε την κατουρημένη ποδιά του Βενιζέλου και αθωώσατε το ΠΑΣΟΚ, παραδώσατε τη ΝΔ στην πολιτική της ταπείνωσης. Θα σας δικάσει ο ελληνικός λαός κα. Βούλτεψη», είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Και αν είστε τόσο εκνευρισμένη, ελάτε να σας δώσω τσάι που έχω από τις παλιές εποχές των πρωτοκαταταγμένων».

Τα φυλλάδια της ΛΑΕ και η ατάκα του Τσακαλώτου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή μέλη της ΛΑΕ πέταξαν φυλλάδια με σκίτσο του ΚΥΡ στο οποίο δύο ηλικιωμένοι είναι καθισμένοι σε παγκάκι και ο ένας λέει στον άλλον: “Τα νέα μέτρα προβλέπουν να χάνεται ένας μισθός και δύο συντάξεις και τα αντίμετρα της κυβέρνησης προβλέπουν δωρεάν ένα μνημόσυνο και δύο τρισάγια”.

Τσακαλώτος: Μόνοι μας είμαστε, 9 στους 10 βλέπουν Survivor – ΒΙΝΤΕΟ

«Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι εννέα στους δέκα στην Ελλάδα βλέπουν Survivor αυτή την ώρα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται απόψε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ