• Δραγασάκης: Η νησιωτικότητα να γίνει συνώνυμη της δυναμικής αλλαγής - ΒΙΝΤΕΟ

  11:31 πμ, Τετάρτη 01 Μάρ 2017 11:31 πμ, Τετάρτη 01 Μάρ 2017

  «Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

  Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των πολιτικών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και σε αυτές που θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος είναι επίσης η ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

  «Η κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Βουλής να τιμήσει με αυτή την ειδική συνεδρίαση τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και επικροτεί ανεπιφύλακτα την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου αποτελεί ευκαιρία για να καταστεί ευρύτερα γνωστή η ιστορία των νησιών και των νησιωτών.

  «Τα Δωδεκάνησα, παρότι ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, σε όλη την μακραίωνη ιστορία τους, ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού, ήταν αναπόσπαστο τμήμα του», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η γεωστρατηγική θέση της Δωδεκανήσου, ο φυσικός πλούτος, η ναυτική δεινότητα, οι καινοτομίες στη ναυτιλία, αλλά και η πηγαία ικανότητα των νησιωτών να παίρνουν ρίσκα, να δημιουργούν και να αριστεύουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, επηρέασε καθόρισε τη μοίρα των κατοίκων και των νησιών ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό, είπε, και τα νησιά έγιναν το μήλον της Έριδος για επεκτατικές αυτοκρατορίες και επιθετικούς στρατηλάτες. Ταυτόχρονα όμως τα Δωδεκάνησα υπήρξαν χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας και χώρος συνάντησης εμπορικών δρόμων και γι’ αυτό υπήρξαν σημαντικά κέντρα πολιτισμού, κόμβοι διαμετακομιστικού εμπορίου, σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορά και Νότο.

  «Και είναι αυτή ακριβώς η διάσταση της ιστορίας, που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής παντού, αλλά ακόμη πιο πολύ στη δική μας εύφλεκτη περιοχή όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτήν την ιστορική αλήθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε: «Τα νησιά μας και οι νησιώτες είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας αγώνων για ελευθερία και για δημιουργία».

  «Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν πλήρως το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, πρέπει να απολαύσουν τη δυνατότητα να ασκηθούν κατάλληλες νησιωτικές πολιτικές, όχι ως ειδικό προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί τους» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

  Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο όπου ανακοίνωσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα νησιωτικών πολιτικών που καλύπτουν πολλά πεδία πολιτικής. Ένα πλέγμα πολιτικών, που όπως τόνισε, ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ανέφερε ειδικότερα ότι στελεχώνονται όλα τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία με αγροτικούς γιατρούς.

  Ταυτόχρονα, τόνισε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλύπτονται τα όποια κενά στα νησιά με οπλίτες γιατρούς. Για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών έχει ήδη εξαγγελθεί ειδικό πρόγραμμα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο με εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στον τομέα των μεταφορών προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανασχεδιάζεται ο χάρτης συγκοινωνιών στα νησιά.

  «Φροντίζουμε, ώστε να νησιά μας να αποκτήσουν αυτονομία στην υδροδότηση και ενεργειακή επάρκεια. Ολοκληρώνουμε την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αποτελέσει κέντρο για την μελέτη πολιτικών για να νησιά.

  Ακόμα, για πρώτη φορά τίθεται στην ΕΕ το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών με την αξιοποίηση του γεγονότος ότι την προεδρία ασκεί η Μάλτα. «Διεκδικούμε τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Διεκδικούμε επίσης την ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η νησιωτικότητα σχεδιάζεται να αποτελέσει πεδίο σημαντικών πρωτοβουλιών και να γίνει συνώνυμη της δυναμικής αλλαγής.

  Δείτε το απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα