Οι Γερμανοί για το δημοψήφισμα

Την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου περιγράφουν τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ, υιοθετώντας ωστόσο μάλλον την διάψευση της Καγκελαρίας παρά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.  “Το Βερολίνο αντικρούει την κυβέρνηση στην Αθήνα”, είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Frankfurter Allgemeine Zeitung ενώ στο σχετικό άρθρο γίνεται περιγραφή της χθεσινής ανταλλαγής ανακοινώσεων, αλλά και της επιβεβαίωσης του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επισημαίνεται δε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει αντιστάσεις, μεταξύ άλλων και από το Βερολίνο.    Η Berliner Morgenpost δεν υιοθετεί τις ελληνικές ανακοινώσεις και προτιμά κατ’ επανάληψη την διατύπωση “φέρεται να δήλωσε…”. Αναφέρει δε ότι “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία”, αλλά σημειώνει και την επιβεβαίωση της αρχικής ανακοίνωσης από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Η Berliner Zeitung, σε άρθρο με τον τίτλο “Η Μέρκελ μπαίνει στο περιθώριο διεθνώς”, υποστηρίζει ότι “η Καγκελάριος δεν θα μπορέσει καν να υποστηρίξει το πρόγραμμα της για λιτότητα στην Σύνοδο των G-8” και αναφέρεται σε “σύγχυση σχετικά με πρόταση δημοψηφίσματος για το ευρώ”. 

 

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel γίνεται λόγος για “συγκεχυμένο μήνυμα από την Αθήνα” και τονίζεται: “Πρώτα λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι η Α. Μέρκελ πρότεινε στην Αθήνα δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ακολουθεί κατηγορηματική διάψευση του Βερολίνου. Πλήρης σύγχυση. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ψηφοφορία δεν θα είχε αυτή τη στιγμή σχεδόν καμμία πιθανότητα να υλοποιηθεί”.   Στο περιοδικό Stern το θέμα παρουσιάζεται ως εξής: “Δήθεν πρόταση Μέρκελ προκαλεί σύγχυση. Η διάψευση ήρθε άμεσα. Η οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη”.  

 

Σε “παιχνίδι σύγχυσης” και “κεραυνό εν αιθρία” αναφέρονται και οι Financial Times της Γερμανίας. “Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Α. Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στη χώρα δημοψήφισμα για το ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα η γερμανική κυβέρνηση το διαψεύδει. Στην Αθήνα επικρατεί δυσπιστία και οργή” σημειώνεται.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ