Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο της Μάλτας – Στο επίκεντρο ο Τραμπ

του Θάνου Αθανασίου

Ευκαιρία για περισσότερη ενότητα στην Ευρώπη, λόγω της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη από την εκλογή Τραμπ, βλέπει ο Αυστριακός Καγκελάριος Κερν, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διευκρινίσεων για τη στάση της Αμερικανικής κυβέρνησης. 

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στις δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο της Μάλτας.

“Είναι πολύ δύσκολο να σας πως αν η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη, αναμένουμε με ενδιαφέρον την εισήγηση της κ.  Μέι. Σήμερα έχουμε, ειλικρινά μιλώντας, ανάμικτα αισθήματα, διότι τα τελευταία δείγματα της πολιτικής Τραμπ εγείρουν ανησυχία”, είπε ο Κρίστιαν Κερν.

“Δεν είναι απειλή, είναι ίσως καταλύτης για μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη Ευρώπη και το ζήτημα είναι πως έχουμε επί της ουσίας ένα συναγερμό, για να συζητήσουμε αν είμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε τα 60 χρόνια της ΕΕ τον Μάρτιο στη Ρώμη και είναι ευκαιρία να κλείσουμε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, όπως τα σύνορα, η αλληλεγγύη, η μετανάστευση. Τα συζητάμε συνεχώς στην Αυστρία, δεν είναι η απειλή του Τράμπ, είναι και τα προβλήματα που έχουμε στην ίδια την Ευρώπη”, συμπλήρωσε ο Καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: “Δεν αισθάνομαι απειλή από τον Τραμπ. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, υπάρχει η εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία”. 

“Υπάρχει ένας κανόνας σε σχέση με τις Συνόδους, δεν ξέρεις ποτέ πραγματικά τι θα γίνει”, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

“Δεν υποστηρίζω ότι έχει συμβεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε ο Χαβιέρ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. “Θα περιμένουμε να ακούσουμε την ανάλυση συναδέλφων που έχουν καλύτερη εικόνα, συμπλήρωσε. “Ελπίζω να μην συζητήσουμε πάλι για την ευέλικτη ευελιξία στο μεταναστευτικό”.

“Δεν ήμουν εκεί όταν η Μέι συζητούσε με τον Τράμπ”, απάντησε ο κ. Μπετέλ ερωτηθείς για την άποψη της Τερέζα Μέι πως η σχέση που χτίζει με τις ΗΠΑ είναι κεφάλαιο για την Ευρώπη. “Είναι πολύ νωρίς, και άλλοι όπως ο Τουσκ και ο Γιούνκερ, ή η Μέρκελ έχουν μιλήσει μαζί του, περιμένω να τους ακούσω, αλλά αυτές δεν είναι οι αξίες για τις οποίες μάχομαι”.

“Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές για να χαράξουμε ένα θετικό μονοπάτι για την Ευρώπη και ένα καλό δρομο για τη διακήρυξη της Ρώμης”, είπε από την πλευρά του ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Χωρίς δηλώσεις εισήλθε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο περιέγραψε το είδος της συμφωνίας που η Ευρώπη θα αναζητήσει σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση από τη Β. Αφρική.

Με την φράση “θα προετοιμαστούμε για την Ρώμη”, εισήλθε στο κτίριο που θα διεξαχθεί η άτυπη Σύνοδος των 28 στη Μάλτα, ο Νίκος Αναστασιάδης

Συμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και με την καγκελάριο της Γερμανίας.

O Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε και μίλησε με την κ. Μερκελ, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου στη Μάλτα, όπου και της εξήγησε τις προχθεσινές αποφάσεις με τον Ακιντζί, αλλά και το γεγονός των απαράδεκτων αξιώσεων των Τούρκων για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθέριες για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά την λύση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε την Καγκελάριο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπό το φως της διάσκεψης που θα συγκληθεί αρχές Μαρτίου και τον ρολο Ε.Ε. 

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μερκελ τον ενημερωσε για τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερτογαν και τον Πρωθυπουργό Γιλτιριμ για το Κυπριακό.

“Είχαμε μια πολύ καλή έναρξη στη Μαλτέζικη Προεδρία, δεν υπάρχει αμφιβολία”, σημείωσε από την πλευρά της η Ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι. 

“Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να δείξουμε ενότητα και ισχύ, σε μια στιγμή που ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ, εμμένοντας στις αρχές και τις αξίες μας και όντας ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τους εταίρους μας ανά τον κόσμο. Για την ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας, την συνεργασία, την αλληλεγγύη και το μεταναστευτικό είναι το θέμα που δείχνει τη διαφορά, είναι μια προσέγγιση συνεργασίας και σήμερα θα συμφωνήσουμε ένα νέο πακέτο για να σώσουμε ζώες”, σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας – Μέρκελ περπατούν μαζί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής – ΒΙΝΤΕΟ

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ