Καταγγελία Νεφελούδη: Επιχείρηση κλείδωσε εργαζομένους και τους υποχρέωσε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις

Σε μία σοβαρή καταγγελία για επιχείρηση στον πρωτογενή τομέα που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ελλάδα, προχώρησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», είπε ότι η εργοδοσία κλείδωσε τους 300 εργαζόμενους σε έναν χώρο και τους υποχρέωσε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλές αποδοχές και ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία κινητοποίηση και απεργία.

Ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο στο προσεχές διάστημα θα κάνει και επίσημα ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και τόνισε πως η κυβέρνηση διαθέτει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, από διοικητικά πρόστιμα έως και προσφυγή στη Δικαιοσύνη μέσω ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Ο γγ του υπουργείου Εργασίας απηύθυνε έκκληση στη Δικαιοσύνη να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε εργασιακά θέματα. Αναφερθείς μάλιστα στην υπόθεση «Καρυπίδη» είπε ότι το υπουργείο και όλες οι υπηρεσίες είναι έτοιμες από καιρό, αλλά η υπόθεση «κολλάει» στη Δικαιοσύνη, όπως και η περίπτωση «Μαρινόπουλος».

Ειδικά για τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι σήμερα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς εκείνων του «Καρυπίδη» το οικονομικό βοήθημα, ενώ για τους άλλους του Μαρινόπουλου εκτίμησε ότι η υπόθεση θα ολοκληρωθεί αισίως.

Σχετικά με τα εργασιακά και τη διαπραγμάτευση, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε: «Η επαναφορά ξανά και ξανά των ομαδικών απολύσεων και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων δεν ωφελεί. Εμείς επιμένουμε, πέρα από το γεγονός ότι έχει σχέση με την ιδεολογία μας, μας αναγκάζει η ίδια η ζωή να επιμένουμε, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε επιχείρηση, που -όπως είπε- παρανόμως πληρώνει τους εργαζόμενους με κουπόνια. Σημείωσε: «Η κατάσταση της εργασιακής ζούγκλας είχε διαμορφωθεί από το 2000, όταν είχε εισβάλει στη ζωή μας ο όρος απασχολησιμότητα, αλλά εντάθηκε με την κρίση».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εκβιασμούς υφίστανται οι εργαζόμενοι για ατομικές συμβάσεις» υπογράμμισε ο γγ και τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τα ταμεία.

«Θέλουμε να παρεμβαίνουμε και προληπτικά και κατασταλτικά στις επιχειρήσεις. Πλέον υπάρχει νομοθετική υποχρέωση του εργοδότη να στέλνει τις συμβάσεις ηλεκτρονικά στο ΣΕΠΕ. Εμείς έχουμε τον μηχανισμό να ελέγχουμε».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Νεφελούδης απάντησε: «Έχουν μείνει σε εκκρεμότητα τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα πλεονάσματα. Το 75% έχει κλείσει ή είναι στη διαδικασία του κλεισίματος. Πιστεύω πως μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου μπορεί να έχει κλείσει η αξιολόγηση, καθώς όσα προβλέπονται στη συμφωνία έχουν ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα βάσει των δεικτών πάει καλά. Αυτή την ώρα, η χώρα -και όχι η κυβέρνηση- υφίσταται πολιτική πίεση. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ακραίοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν στις προτάσεις του ΔΝΤ, που έχουν αποδειχτεί λάθος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Ανοιχτά όλα τα «μεγάλα αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Metron Analysis: Τρεις στους δέκα Έλληνες υπέρ της δραχμής

Bloomberg: Παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα 2/ 3 των προαπαιτούμενων δεν έχουν ολοκληρωθεί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ