Βαρβιτσιώτης: Σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα όσοι δεν χρήζουν ασύλου

Στις διαφορές της ΝΔ σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νέος τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Σε τρία επίπεδα είναι οι διαφορές μας. Το πρώτο είναι σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία διαδικασία φύλαξης συνόρων. Υπάρχει μόνο διευκόλυνση εισόδου. Δεύτερη διαφορά είναι σε ό,τι αφορά στη διαχείριση μέσα στο έδαφός μας. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα μέσα στα οποία θα κρατούνται όλοι αυτοί οι οποίοι δεν χρήζουν ασύλου, δεν έχουν δικαίωμα για άσυλο και δεν υπάρχει κανένας τέτοιος διαχωρισμός. Και το τρίτο πολύ απλά είναι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στη διαχείριση όλων αυτών των κονδυλίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Και πρόσθεσε: «Ήμουν στη Χίο χθες. Στη Χίο φτιάχτηκε ένα hotspot στη ΒΙΑΛ με τη συνδρομή όλης της τοπικής κοινωνίας, το παραχώρησε ο δήμος το κτίριο, ήλθαν τα ΕΛΠΕ έφτιαξαν τις υποδομές, υπάρχει αστυνομική δύναμη, υπάρχει ο στρατός, υπάρχει ο Ερυθρός Σταυρός, λειτουργεί. Αυτό το κέντρο μετατράπηκε από κλειστό κέντρο σε ανοικτό, μέσα σε ένα βράδυ. Γιατί δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις φύλαξης, γιατί δεν υπήρχε καμία διάθεση να επιβληθεί η τάξη. Και παράλληλα ξαναφτιάχτηκε ένας παράτυπος, θα έλεγα, ή ιδιότυπος, καταυλισμός που είναι στο κέντρο της Χίου, στο οποίο δεν υπάρχει καμία αστυνομική φύλαξη, καμία υγειονομική περίθαλψη, οι συνθήκες είναι τραγικές και από το οποίο ξεκινάνε όλα τα επεισόδια. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που χρήζουν ασύλου, οικογένειες Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να βρουν καλύτερο μέλλον και ανθρώπων που έχουν έρθει για να βρουν δουλειές στην Ευρώπη. Δεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να λέει ξέρετε δεν μπορώ να επιβάλω την τάξη. Δεν μπορεί να λέει ότι ξέρετε θα φτιάξω ένα καινούργιο κέντρο το οποίο θα είναι για τους παραβατικούς μετανάστες».

Στο ερώτημα ποια είναι η λύση ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, απάντησε:

«Οπωσδήποτε όσοι δεν χρήζουν ασύλου πρέπει να είναι σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δεν μπορεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι γιατί έχουν παραβεί όλους τους νόμους και του εσωτερικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου και πρέπει να τους προετοιμάζουμε για την επιστροφή τους».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ