Η “μάχη” Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για το ασφαλιστικό – ΒΙΝΤΕΟ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν το βράδυ της Κυριακής, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Οι ομιλίες τους έγιναν σε υψηλούς τόνους και με στοιχεία προσωπικής αντιπαράθεσης, ενώ η συζήτηση “επεκτάθηκε” πέρα από το ασφαλιστικό, στο χρέος, την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση. 

Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της – ΒΙΝΤΕΟ

Για στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων που συγκρότησαν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άκουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία χρήζει μελέτης. Αναδεικνύει περίτρανα το στρατηγικό αδιέξοδο που έχει περιπέσει, όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες οι δυνάμεις που συγκρότησαν πέρυσι τέτοιο καιρό το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”, βασιζόμενοι σε μία απολύτως λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ».

«Σε όλη τη φάση της σκληρής διαπραγμάτευσης η στρατηγική τους ήταν από τη μία ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και από την άλλη ότι υποχωρούμε έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Διαψευστήκαμε πλήρως. Το σχέδιό μας ήταν να ματώσουμε για να τιμήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Επανέρχεστε σήμερα σε αυτό το στρατηγικό χάσμα και στο αδιέξοδο γιατί δεν μπορείτε να καταλογίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και στερείστε στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από το κόμμα του 4%, ραγδαία αύξησε τα ποσοστά του, είχατε, όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μία βασική κριτική. Ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα διακυβέρνησης γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εσείς κινδυνεύετε να κάνετε τη Νέα Δημοκρατία κόμμα διαμαρτυρίας».

«Προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η εναλλακτική σας για το ασφαλιστικό και φαντάζομαι ότι υιοθετείτε την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει βιώσιμο», είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «προτείνει περικοπές δαπανών, δηλαδή περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και απολύσεις».

«Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, εσείς, ο ιδεολόγος. Ζητάτε εκλογές. Δικαίωμά σας. Όμως ζητάτε εκλογές, χωρίς εναλλακτική γιατί δεν έχετε να προσθέσετε τίποτα διαφορετικό. Δεν τις ζητάτε για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να εκλάβω τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη του αντιπροέδρου σας του κ. Γεωργιάδη ότι θα διαπραγματευτείτε να φέρετε μια άλλη συμφωνία. Ζητάτε εκλογές γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας.

Μας λέτε οπορτουνιστές και ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Την ίδια στιγμή λέτε ότι είμαστε ιδεοληπτικοί, αριστεριστές. Τελικά πρέπει να αποφασίσετε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε αποφασισμένοι, με κάθε τρόπο, να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Εμείς ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού με στόχο να στήσουμε ξανά τη χώρα στα πόδια για να βγούμε από την κρίση. Ποια κυβέρνηση, δική σας θα τολμούσε το ίδιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «τηρούμε τη βασική μας δέσμευση να προχωρήσουμε στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης χωρίς να μειώσουμε συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε για 13η φορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «πραγματικά αναγκαία μεταρρύθμιση» και τόνισε: «Προσπαθούμε να μοιράσουμε το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, όχι ξανά στους ίδιους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους. Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφορικά με το φορολογικό, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έρχεται να ικανοποιήσει τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών».

«Σηκώνουμε το βάρος της ευθύνης και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε δύο όψεις ενός διογκούμενου προβλήματος. Πρώτον, η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας και δεύτερον, το γεγονός ότι υπήρχαν στα χέρια των δανειστών δεσμεύσεις υπογεγραμμένες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο. Βρεθήκαμε στην ανάγκη και την υποχρέωση να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάψατε τόσα χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο σημερινό Eurogroup λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα με προσοχή και χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες να πω απλά ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Μετά από έξι χρόνια το Eurogroup θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μία υπόσχεση, μπαίνει επισήμως στο τραπέζι».

Κάλεσε την αντιπολίτευση να παραθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και συμπλήρωσε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αποτελεί ευτύχημα ότι η συζήτηση ξεκινά και η κυβερνητική γραμμή δεν είναι αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη και κατέληξε: «Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας».

Μητσοτάκης: Ας τελειώνουμε με την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

Προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσότακης, στην ομιλία του για το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας τον κατά συρροή ψεύτη που με την ανικανότητα του, τα ψέματα και τις ιδεοληψίες του απαξιώνει την Ελλάδα.

«Δεν μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας κ. Τσίπρα. Δεν την ξέρετε. Δεν την αντέχετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σύντομα, κύριε Τσίπρα, δεν θα είστε μόνο ο νεώτερος πρώην Πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα, αλλά και ο πλέον απαξιωμένος».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο για «αμοραλισμό του αίσχιστου είδους», συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει την εθνική σύνταξη σε όλους.

«Αυτό το νομοθέτημα είναι η επιτομή της ανικανότητάς σας. Σας πήρε εννέα μήνες για να καταλήξετε ασθμαίνοντας σε έναν αχταρμά μέτρων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Η τσίπα δεν είναι από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησής σας. Διότι αν ήταν, ήδη ο κ. Τσακαλώτος θα είχε παραιτηθεί».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι η ΝΔ έχει ήδη προτείνει μια άλλη πολιτική που βασίζεται στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των φόρων με σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε αντίθεση με την πρόταση της κυβέρνησης που «προωθεί την μιζέρια και δεν αναδιανέμει τον πλούτο».

«Δεν είστε Αριστερός, αλλά είστε οπορτουνιστής, που κάνει τα πάντα για να καθίσει στην καρέκλα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την επίθεση του στον Πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν καταλάβει πλέον ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι βουτηγμένη στο ψέμα και ότι το σκίσιμο των μνημονίων ήταν η πιο χυδαία εξαπάτηση της κοινωνίας».

«Ας τελειώνουμε λοιπόν με την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος  από την μεταπολίτευση και μετά. Θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν έκανα ότι περνά από το χέρι μου για να οδηγηθούμε στη μόνη λύση και στη μόνη δημοκρατική διέξοδο. Εκλογές, όπου ο λαός γνωρίζει πια την αλήθεια και θα αποφασίσει ο ίδιος. Εκλογές για να μπει ένα τέλος στον διασυρμό της χώρας, ένα τέλος στην αδιάκοπη φτωχοποίηση χωρίς καμία προοπτική. Εκλογές για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη κυβέρνηση με δικό της σχέδιο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Μητσοτάκης: Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες – ΒΙΝΤΕΟ

Την επίθεση του στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του, αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσιπρά, στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Απάντησε στον Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας ότι “σας είναι τόσο άγνωστη η έννοια της αλήθειας που αναγκαστήκατε να την αναζητήσετε στο google”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “αναζήτησα κι εγώ στο google τον ΣΥΡΙΖΑ και μου βγήκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις “ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ” και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στη Βουλή, ούτε για τα “ποσοστά αναπλήρωσης”, ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. “Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δισ. μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες” ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.

Δείτε το βίντεο

Τσίπρας: Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες όχι ότι είπαμε ψέματα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

“Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Κύριε Μητσοτάκη, ούτε ο Χουντίνι ο μάγος να ήσασταν. Με αυτά που λέτε στερείστε αξιοπιστίας. Εφαρμόσατε μια πολιτική που χρέωσε τον ελληνικό λαό κατά ¼ του ΑΕΠ. Καταστρέψατε, λεηλατήσατε την οικονομία. Μιλάτε για τα μέτρα που παίρνουμε. Πράγματι, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση είχαμε ένα συμβιβασμό και κάναμε μια συμφωνία που όμως μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση” είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για το χρέος σημείωσε:

“Αφού πήρατε αυτή την υπόσχεση για το χρέος τον Νοέμβριο του 2012, γιατί δεν καταφέρατε να την υλοποιήσετε; Αφού την είχατε, γιατί έβγαινε ο κ. Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο; Για αυτό η υπόσχεση δεν έγινε ποτέ πράξη”.

“Με την ομιλία μου σας έδωσα μια ευκαιρία να μιλήσετε επί της ουσίας για το κρίσιμο θέμα, να μην ταυτιστείτε με ακραίες θέσεις στην Ευρώπη και να στηρίξετε μια εθνική προσπάθεια. Εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση, σε μια αντιπολιτευτική τακτική της διαμαρτυρίας. Δεν αξίζει για την παράταξη σας να την μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε όποιον υποστηρίζει ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να έρθει να το αποδείξει. 

“Όταν είσαι υποχρεωμένος να βάλεις σε ράγες βιωσιμότητας το ασφαλιστικό πρέπει να επιλέξεις που θα μοιράσεις τα βάρη. Εμείς φέρνουμε μια μεταρρύθμιση που δεν έχει ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες συντάξεις και στη συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών” κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Κώστας Καραμανλής στο εντευκτήριο της Βουλής – ΦΩΤΟ

Η αναφορά του Κατρούγκαλου στους Red Hot Chili Peppers και… το ΠΑΣΟΚ – ΒΙΝΤΕΟ

Με ποιον βουλευτή της ΝΔ μιλούσε ο Βενιζέλος στο εντευκτήριο της Βουλής – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ