• Ολόκληρη η απάντηση της Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα

  12:33 πμ, Δευτέρα 04 Απρ 2016 12:33 πμ, Δευτέρα 04 Απρ 2016

  Μέσα σε μία ημέρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, με αφορμή τις διαρροές, μέσω Wikileaks, των συνομιλιών αξιωματούχων του Ταμείου που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

  Διαβάστε το κείμενο της επιστολής:

  «Αυτού Εξοχότητα κ. Αλέξης Τσίπρας.

  Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

  Αθήνα, Ελλάδα

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία με ρωτάτε αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα με την Ελλάδα.

  Η άποψή μου επί των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων είναι ότι υπάρχει αρκετή απόσταση από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές και ότι στηρίζεται στον αντικειμενικό στόχο του να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, ενώ σταδιακά να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

  Διαφορετικά θα αποτύχουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με την επίπτωση, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να υιοθετήσει ακόμη περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες.

  Όπως εσείς και εγώ έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου και πρόσφατα της συνομιλίας μας στο τηλέφωνο, επιμένω στο να επισημαίνω ότι, αν ήταν απαραίτητο να χαμηλώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως, θα υπάρξει μια συνακόλουθη ανάγκη για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σε ταχεία ολοκλήρωση.

  Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ για το αν μπορεί πράγματι να επιτευχθεί πρόοδος σε κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε δηλώσεις της κάθε πλευράς.

  Μετά από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

  Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου υποστήριξη.

  Για να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει, είναι ζωτικής σημασίας ότι οι αρχές σας θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.

  Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, όχι με τον τρόπο των απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας του διαλόγου μας, έχω αποφασίσει να δημοσιοποιήσω το κείμενο της επιστολής αυτής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.

  Προσβλέπω επίσης σε οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις προς τα εμπρός.

  Ειλικρινά δικός σας,

  Κριστίν Λαγκάρντ»

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Απάντηση – φωτιά Λαγκάρντ σε Τσίπρα για τη διαρροή

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα