• Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

  11:55 πμ, Παρασκευή 04 Μάρ 2016 11:55 πμ, Παρασκευή 04 Μάρ 2016

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα το προσφυγικό ενώ νωρίτερα αποχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζοντας τη διαφωνία του με το κείμενο που απεργάζονται ως κοινό ανακοινωθέν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

  Η δήλωση του Κουτσούμπα μετά την αποχώρησή του

  «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση η αρχική του ΚΚΕ ότι η πορεία της εξέλιξης όσον αφορά το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας.

  «Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας από την αρχή, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα» ανέφερε.

  «Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη πατρίδα μας»

  «Δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικό λόγος παραμονής του ΚΚΕ και από αυτή την άποψη τέλειωσε αυτή η διαδικασία όσο αναφορά εμάς»πρόσθεσε.

  Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ, είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

  Aυτή την ώρα γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις για τη σύνταξη ανακοινωθέντος, το οποίο θα βασίζεται στο κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο δεν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να συμπεριληφθεί ο αστερίσκος ότι ζητά οικουμενική κυβέρνηση. Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα ότι το κείμενο είναι πολύ εκτενές.

  Τι λέει η ΝΔ

  Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

  Αυτή την ώρα είναι υπό επεξεργασία κοινό ανακοινωθέν με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου.

  Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

  Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

  Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που κάνουν λόγο για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

  Υπερυπουργό για το προσφυγικό ζήτησε ο Θεοδωράκης

  Να οριστεί ένας υπερυπουργός για το προσφυγικό ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα.

  Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.

  Κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

  Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

  Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η θέση του Προκόπη Παυλόπουλου στη σύσκεψη είναι πως θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από την κυβέρνηση, να οριστεί ως λύση του προβλήματος ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, όπως θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο κάνοντας ειδική αναφορά στη συνθήκη της Συνθήκης της Γενεύης, η οποία προβλέπει ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη θα πρέπει να διευκολύνουν τη διέλευση των προσφύγων και να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

  Παράλληλα, η θέση του κ. Παυλόπουλου, είναι πως το πρόβλημα του προσφυγικού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Φακέλους με στοιχεία για το προσφυγικό παρέδωσε ο Τσίπρας

  Φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του, παρέδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

  Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

  Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται μία σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

  Η πρόταση του Μητσοτάκη για το προσφυγικό

  Την πρότασή του για δημιουργία κλειστών χώρων φιλοξενίας και φύλαξης για παράτυπους μετανάστες επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Σύμφωνα με τον Realfm 97,8 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που θα πάει στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, καθώς και ότι επιδιώκει την μετεγκατάσταση και κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

  Διεύρυνση της ατζέντας ζήτησε ο Λεβέντης

  Πρόταση να συζητηθούν και άλλα θέματα εκτός από το προσφυγικό έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Real Fm 97,8. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε την πρόταση σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

  Στην ψηφοφορία, η Φώφη Γεννηματά, δεν τοποθετήθηκε υπέρ, καθώς τη Δευτέρα υπάρχει η κρίσιμη σύνοδος για το προσφυγικό και δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι διαφωνούν.

  Ο κ. Λεβέντης εξήγησε στη συνέχεια στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για εκείνον είναι σημαντική προτεραιότητα η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ο ίδιος οποιαδήποτε κοινή ανακοίνωση.

  «Αν δεν κάνουμε συζήτηση για οικουμενική κυβέρνηση σήμερα καλύτερα να μην συζητήσουμε τίποτα» φέρεται να είπε, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

  Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απορίες σχετικά με τον ρόλο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Ετέθη επίσης θέμα σχετικά με το εάν διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα κ αι συγκεκριμένα στο Καστελόριζο.

  Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατευναστικός και απάντησε ότι είναι αισιόδοξος πως τα συμφέροντα της Ελλάδας θα διασφαλιστούν.

  Οι δέκα προτάσεις για το προσφυγικό που κατέθεσε η Γεννηματά

  Δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος κατέθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

  Οι προτάσεις προβλέπουν:

  1. Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.

  Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

  Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

  2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.

  Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.

  Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.

  Η δημιουργία ασφαλούς οδού για επαρκή αριθμό προσφύγων, θα σταματήσει τα ταξίδια του θανάτου προς τη χώρα μας.

  Η Ε.Ε. πρέπει να συστήσει ad hoc μηχανισμό παρακολούθησης -με την συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- για τον διαρκή έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

  3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

  Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.

  4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II

  Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

  Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.

  5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα. Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.

  Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις. Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.

  Η υπέρβαση αυτού του ποσοστού δημιουργεί προβλήματα και για την υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και στην κοινωνική συνοχή. Η φιλοξενία των προσφύγων που υπερβαίνουν τον αριθμό νοείται μόνο ως απολύτως προσωρινή με σκοπό την γρήγορη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τα ποσοστά που τους αναλογούν.·

  Διασπορά των προσφύγων σε συνεννόηση με ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.

  Μέτρα υποστήριξης για τις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες.

  · Συντονισμός με κράτη του Βαλκανικού διαδρόμου και έλεγχοι των ροών.

  · Διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες.

  Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.

  Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.

  Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης

  Η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο βάρος ως χώρα πρώτης εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.

  Θα πρέπει να αξιοποιήσει τα άρθρα των Συνθηκών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της χώρας, για την Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση των προσφύγων, αλλά και τις τοπικές οικονομικές συνέπειες λόγω της εισόδου μεγάλων αριθμών προσφύγων.

  Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να διατεθεί με συνθήκες - εγγύησεις πλήρους διαφάνειας.

  Ειδικότερα απαιτούνται μέτρα στήριξης και για όσες περιοχές αποδειχθούν ότι δέχονται τουριστικό πλήγμα από τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.

  7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.

  · Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  Η πρόταση του Θεοδωράκη για το προσφυγικό

  Πρόταση δέκα σημείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης στο Προεδρικό Μέγαρο, πρότεινε την τοποθέτηση υπερυπουργού.

  Δείτε την πρόταση των 10 σημείων που ανέβασε το Ποτάμι στο twitter.

  Η θέση του ΚΚΕ για το προσφυγικό

  Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα εννέα προτάσεων για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

  Αναλυτικά το υπόμνημα:

  1.Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

  2.Είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων - θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά.

  3.Η κατάσταση οξύνεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας, την ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, αλλά και την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με την απόφαση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από αίτηση και της ελληνικής κυβέρνησης. Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων. Την ίδια στιγμή αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας.

  4.Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Επίσης, να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις της ΕΕ, που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ’ εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

  5.Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, που έγινε φανερή η τάση έξαρσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, ως βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες – πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου 2015 δημιούργησε τις συνθήκες για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση ασφυξίας κι εγκλωβισμού. Αυτή η απόφαση, που χαιρετίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία, καθορίζει τη μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που θέλουν να απορροφήσουν οι καπιταλιστικές οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία προβλέπεται η καταστολή, η επαναπροώθηση, ο εγκλωβισμός σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου 2015 «έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό» των προσφύγων-μεταναστών, με τις αποφάσεις για αυστηρή τήρηση της Σένγκεν, δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής κλπ. Την ίδια στιγμή παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν αναγνωρίζει το status του πρόσφυγα σε προερχόμενους από χώρες όπως το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ιμπεριαλιστική κατοχή.

  6.Η τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 19ης Φεβρουαρίου αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα, πως είναι τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, οι δυνάμεις καταστολής και τα δακρυγόνα, τα πλαφόν και οι ποσοστώσεις ακόμη και σε πρόσφυγες. Προλειαίνεται το έδαφος για τις οριστικές και πιο επώδυνες αποφάσεις που ετοιμάζονται. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα σημεία από την απόφαση της συγκεκριμένης συνόδου: «οι συνεχείς και παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through)… Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο». Αυτές οι αποφάσεις δίνουν το πράσινο φως για απαγορεύσεις και εγκλωβισμούς κι αποθρασύνουν κράτη, όπως η Αυστρία και άλλα, που με απαράδεκτες ενέργειες κλείνουν τα σύνορα. Ενώ, στη Γερμανία και τη Σουηδία ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι κι οι περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου, ενισχύοντας τα κυκλώματα των διακινητών, δίνοντας τροφή σε φασιστικές οργανώσεις.

  7.Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν αναίρεση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών. Μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.

  I. Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Ειδικά για τα νησιά αυτό απαντά άμεσα σ’ αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κλπ.

  II. Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχθεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

  III. Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το προσφυγικό Δίκαιο.

  IV. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

  V. Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν -που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία- ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.

  VI. Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτήρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του δημοσίου κλπ, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες.

  VII. Τα hot-spots, τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων-μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχθηκε, μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000.

  VIII. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή». Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα αξιοποιηθεί το προσφυγικό για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των λαών της Ευρώπης

  IX. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

  8. Το ΚΚΕ, με τα παραπάνω αιτήματα, απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιμετωπίζει τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και παράλληλα εκφράζει την αμέριστη και συγκινητική αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ. Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.

  9. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΚΚΕ δε συναινεί στις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μάρτη. Είναι καθαρό ότι οι αποφάσεις της ΕΕ θα κινούνται σε κατευθύνσεις που ενισχύουν τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και δεν θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του σε βάρος των λαών της ΕΕ και των ίδιων των προσφύγων.

  Το παρασκήνιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών

  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φθάνοντας στην συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο χαιρέτησε με χειραψία τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε και τις ευχές του Πρωθυπουργού για τα γενέθλια του. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη πόσο χρονών γίνεται με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του απαντά ότι πλησιάζει τα 50, ενώ στη συνέχεια δεν έλειψε και το χιούμορ με το… κέρασμα.

  Δείτε το βίντεο του Mega:

  Ο διάλογος της Γεροβασίλη με τον Κουμουτσάκο

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε μία σύντομη συνομιλία με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος έφτασε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Συγκεκριμένα, η Όλγα Γεροβασίλη όταν συνάντησε τον κ. Κουμουτσάκο, του είπε: «Έλα να βγάλουμε μία φωτογραφία για να μην νομίζουν ότι δεν μιλιόμαστε».

  Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Μπορεί να είμαι Μανιάτης, αλλά δεν κρατάω βεντέτα».

  Η κυβερνητική Εκπρόσωπος είχε σύντομη συνομιλία και με τον Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

  Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είχαν στήσει «πηγαδάκι» με τους εκπροσώπους του Ποταμιού, ενώ οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων κάθονταν μόνοι τους.

  Ο διάλογος Καμμένου - Θεοδωράκη

  Έναν σύντομο διάλογο είχαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

  Ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον κ. Καμμένο αν έχασε κιλά για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι έχασε 19 ολόκληρα κιλά.

  Το σακίδιο του Σταύρου Θεοδωράκη

  Με ένα μαύρο σακίδιο στους ώμους εμφανίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

  Ο πράσινος φάκελος της Φώφης Γεννηματά

  Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έφτασε, κρατώντας στα χέρια της ένα φάκελο, με χρώμα αντίστοιχο της παράταξης της οποίας ηγείται.

  Τα χαμόγελα Μητσοτάκη - Καμμένου

  Με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, συνομίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

  Οι αφίξεις

  Πρώτος από όλους έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ δευτερόλεπτα μετά, έκανε την εμφάνισή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

  Στη συνέχεια έφτασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

  Σειρά πήρε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με τους Νίκο Σοφιανό και ο κ. Γ. Γκιόκα.

  Αμέσως μετά έφτασε η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μαζί με συνεργάτες της, ενώ λίγες στιγμές αργότερα έφτασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μαζί με τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

  Τελευταίος, έφτασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

  Δείτε live εικόνα από την ΕΡΤ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα