Οι μυστικές συσκέψεις που έκριναν την πορεία της χώρας

Το σχέδιο των θεσμών για αριστερή παρένθεση, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα απόρρητα στικάκια που «ταξίδεψαν» σε πέντε πρωτεύουσες και οι δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τις τύχες της χώρας. Αρκετά γεγονότα που έλαβαν χώρα, κυρίως κατά τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καλύπτονται ακόμη από πέπλο μυστηρίου αφού πτυχές τους είτε παραμένουν άγνωστες, είτε περιγράφονται με διαφορετικούς τρόπους από αντικρουόμενες πηγές.

Το «Εθνος της Κυριακής» ρίχνει φως στο παρασκήνιο και αποκαλύπτει: Ποιες ήταν οι μυστικές συσκέψεις που έκριναν την πορεία της χώρας. Το σκοτεινό σχέδιο για… αριστερή παρένθεση. Απόρρητα στικάκια που «ταξίδεψαν» σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το πρώτο Eurogroup. Και τέλος, η δραματική απόφαση Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα: «Και με μια ψήφο αν βγει το ΝΑΙ παραδίδουμε την εξουσία».

Από το πρώτο Eurogroup γίνεται εμφανές πως η διαπραγμάτευση κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς απαιτούνται τροποποιήσεις μέχρι και το παρά πέντε για να υπάρξει ένα κοινό κείμενο. Το κλίμα βαραίνει όσο περνάει ο καιρός και γίνεται εμφανές στην ελληνική πλευρά πως οδηγείται σε μία δύσκολη μάχη με αντίπαλο τον χρόνο.

Είναι μέσα Μαρτίου, όταν φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία πως τεχνοκράτες των θεσμών συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να συζητήσουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Το «μενού» περιλαμβάνει ακόμα και ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα. Λίγες ημέρες μετά σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σαφές μήνυμα πως «πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Αυτά τελείωσαν μαζί με το παλάτι».

Το επόμενο διάστημα πληθαίνουν οι άτυπες διαρροές από το εξωτερικό και είναι εμφανές πως ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι δύσβατος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα και τα Eurogroup διαδέχονται το ένα το άλλο.

Έχουν περάσει τρεις μήνες και φως στο τούνελ δεν έχει φανεί. Στις αρχές Μαΐου πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων ο Γ. Βαρουφάκης) αναχωρούν από την Ελλάδα. Κρατάνε έναν κίτρινο φάκελο, μέσα στον οποίο βρίσκεται ένα στικάκι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παραλήπτες είναι η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, αυτό δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό και οι συζητήσεις συνεχίζονται μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, όπου ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας παίρνει στα χέρια την πρόταση Γιούνκερ. Το κείμενο αυτό -που έχει τη μορφή take it or leave it- δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τελεσίγραφο και πραγματοποιείται αμέσως μίνι σύσκεψη στο ξενοδοχείο. Ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, ο Ν. Παππάς και ένας στενός πυρήνας συνεργατών συζητούν τα νέα δεδομένα.

Η πρόταση απέχει τόσο πολύ από τα όσα έχουν μέχρι τότε συζητηθεί, που αρχικά επικρατεί μια βαριά σιωπή. Είναι πλέον ορατό ότι δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία και οι Ευρωπαίοι πορεύονται με σύμμαχο τον χρόνο. Από όσα έχουν ειπωθεί στις συζητήσεις φαίνεται πως γνωρίζουν με ακρίβεια τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και περιμένουν να εξαντληθούν τα χρήματα.

Σύγκληση υπουργικού συμβουλίου

Είναι το βράδυ της 25ης Ιουνίου, που ο Αλ. Τσίπρας εμπιστεύεται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πως πάει σε δημοψήφισμα. Επιστρέψει την επόμενη ημέρα στην Αθήνα και συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο.

Μόλις κλείνουν οι πόρτες ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την απόφαση για το δημοψήφισμα, χωρίς να υπάρξει διαφωνία. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το θέμα που κυριαρχεί είναι ποιο ερώτημα θα τεθεί. Για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους αποφασίζεται πως το ερώτημα θα πρέπει να έχει ως απάντηση το «όχι».

Ακολουθεί ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός αυτό που επισημαίνει είναι πως δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να παρέμβουν με κανένα τρόπο στα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ του λέει -σύμφωνα με πληροφορίες- να αλλάξει το ερώτημα. Δηλαδή αν γίνει τελικά το δημοψήφισμα οι Ελληνες να απαντήσουν στο «ευρώ ή δραχμή». Ο πρωθυπουργός απαντά πως το ερώτημα θα είναι αυτό που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα.

Το Σάββατο ο Γιάννης Δραγασάκης αναχωρεί για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι και να μετριάσει τυχόν επιθετικές κινήσεις, που πιθανότατα θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι πιο σκληροπυρηνικοί. Την Κυριακή ακολουθεί η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ όλη την εβδομάδα το τηλέφωνο του Αλ. Τσίπρα δεν σταματά να χτυπά. Ξένοι παράγοντες αλλά και Ελληνες πολιτικοί τού λένε να πάρει πίσω την απόφαση, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν όσοι βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό δεν συζητείται ούτε στιγμή.

Αυτό που έχει αποφασιστεί από την πρώτη στιγμή είναι πως θα υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης αν επικρατήσει το «ναι», ακόμα και αν αυτό γίνει με οριακή διαφορά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει σε συνεργάτες του πως ακόμα και αν η μάχη χαθεί με μία ψήφο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση.

Όλη την εβδομάδα τα «στοιχήματα» διαδέχονται το ένα το άλλο για το τελικό αποτέλεσμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως θα επικρατήσει το «όχι», αλλά διαφορετικές απόψεις εκφράζονται για την έκταση της διαφοράς.

Η απορία για το αποτέλεσμα λύνεται δύο ημέρες… πριν ανοίξουν οι κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν στις τηλεοπτικές οθόνες την εικόνα από τον κόσμο που βρίσκεται στο Σύνταγμα για τη συγκέντρωση του «όχι». Τότε είναι που και οι πιο απαισιόδοξοι συνειδητοποιούν ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Ξεσπούν σε χειροκρότημα και επικρατεί κλίμα ευφορίας. Ο Αλ. Τσίπρας πνίγεται στις αγκαλιές των συνεργατών του και ξεκινά με τα πόδια να πάει στη συγκέντρωση.

Πλέον δεν ανησυχεί κανείς για το αποτέλεσμα, αλλά όλοι συζητούν για το πρωί της Δευτέρας και τι αυτό θα φέρει. Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται την Κυριακή, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει όσους περίμεναν μεγάλη διαφορά του «όχι».

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταφτάνει ο Γ. Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δανάη, η οποία με ένα tablet καταγράφει τις στιγμές. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά για ποιο λόγο γίνεται αυτό, για να πάρει την απάντηση πως πρόκειται για ιστορική ημέρα και θέλει να έχει την καταγραφή της.

 

Ξένο σώμα ο Βαρουφάκης

Εκείνη τη στιγμή μόνο κάποιοι πολύ παρατηρητικοί συνειδητοποιούν πως ο Γ. Βαρουφάκης αποτελεί ξένο σώμα για την κυβέρνηση. Αποχωρεί πολύ νωρίς, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, η οποία θα λυθεί στην πορεία με την επίσημη ανακοίνωση.

Φτάνει πλέον η Πέμπτη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι δέκα το βράδυ, όταν καλούνται στο Μέγαρο Μαξίμου πέντε μόνο άτομα. Ο Αλ. Τσίπρας συζητά με τρεις υπουργούς και δύο από τα βασικά στελέχη της ομάδας του για ώρες τη γραμμή που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Και η «ιστορία» ολοκληρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ξεκινά μία πολύωρη διαπραγμάτευση που παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα στις 5 τα ξημερώματα. Εκείνη την ώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός σηκώνεται για να βγει από την αίθουσα, για να τον σταματήσει ο Ντ. Τουσκ. «Δεν φεύγει κανείς από εδώ, χωρίς συμφωνία» φέρεται να έχει πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώνεται και επισήμως η τελική συμφωνία.

 

Στα Εurogroup

Eμπλοκή ακόμα και για μία… λέξη

Από το πρώτο Eurogroup του Φεβρουαρίου γίνεται αντιληπτό στην ελληνική πλευρά πως ο δρόμος της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να έχουν τις πρώτες επαφές με τους Ευρωπαίους.

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας που είχε το εγχείρημα είναι πως χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές το τελικό ανακοινωθέν, με τις δύο πλευρές να διαβάζουν λέξη λέξη το κείμενο, για να διασφαλίσουν πως θα περάσουν οι θέσεις τους. Τα τρία αυτά κείμενα -με τις διορθώσεις- που έγιναν παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Στο πρώτο κείμενο η ελληνική πλευρά μεταξύ άλλων ζητά η λέξη «το μέλλον» του προγράμματος προσαρμογής να αντικατασταθεί από τη λέξη «η κατάσταση». Παράλληλα ζητά να γίνει αναφορά στη λέξη «δικαιοσύνη» και στην «ανθρωπιστική κρίση».

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως «ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τους θεσμούς για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων επίτευξης ενός κοινού εδάφους για την πιθανότητα παράτασης του παρόντος προγράμματος».

Στο δεύτερο κείμενο γίνεται αναφορά στην εξεύρεση της δυνατότητας «τροποποίησης, παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος». Στο τρίτο και τελικό κείμενο η λέξη «τροποποίηση» δεν υπάρχει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν αίτημα του Β. Σόιμπλε. Επίσης υπήρξε η σημαντική για την ελληνική πλευρά φράση «λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης», με την προσθήκη αυτή να μπαίνει από τον Μπενουά Κερέ.

Οι αλλαγές αυτές, που γίνονται όχι μόνο σε φράσεις αλλά και σε συγκεκριμένες λέξεις του κειμένου, είναι αποκαλυπτικές των δυσκολιών που καταγράφονται από το πρώτο ακόμα «ραντεβού». Από κόσκινο πέρασαν και όλα τα επόμενα κείμενα των Εurogroup μέχρι τελικά να υπάρξει η συμφωνία του Ιουλίου. 

 

Πηγή ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Διαβάστε επίσης:

Το κύριο άρθρο της Realnews υπό τον τίτλο: «Το πάθημα να γίνει μάθημα…»

Χαμός στα social media με το πανό που δίνει “κουράγιο” στον Τσίπρα – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ