• Γεροβασίλη: Οποιαδήποτε επένδυση δεν είναι συνώνυμη της ανάπτυξης

  12:53 μμ, Τρίτη 12 Ιάν 2016 12:53 μμ, Τρίτη 12 Ιάν 2016

  «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως κι αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και να είναι να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

  Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην πρόθεση της El Dorado να αναστείλει τις εργασίες της στο εργοτάξιο των Σκουριών στη Χαλκιδική. «Η El Dorado έχει δημιουργήσει περίπου 2 χιλιάδες θέσεις στην Ελλάδα, μιλά για αναστολή στις Σκουριές, δεν έχει ανακοινώσει για πόσους εργαζόμενους αφορά. Εκείνο που θέλω εγώ να πω είναι το εξής: Να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιαδήποτε επένδυση δεν είναι συνώνυμη της ανάπτυξης. Η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο».

  Απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε «βεβαίως», ενώ στην επισήμανση ότι η εταιρεία κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις η κα. Γεροβασίλη τόνισε: «Νομίζω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα και τις θεωρούμε και αναγκαίες τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, όμως με προστασία του περιβάλλοντος, με νομιμότητα και με στόχο το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον κοιτάζουμε και όχι το ιδιωτικό».

  Συνέχισε δε, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως κι αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και να είναι να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον. Να σας θυμίσω ότι χθες υπήρχε ραντεβού μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού το οποίο οι ίδιοι ανέβαλλαν και προτίμησαν να δώσουν πρώτα τη συνέντευξη Τύπου. Πιθανόν αυτό να είναι κι ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση».

  Στο ερώτημα αν όλα αυτά είναι μία πολιτική «βεντέτα» η κα. Γεροβασίλη απάντησε: «Δεν πρόκειται για πολιτική “βεντέτα”, πρόκειται για απόψεις οι οποίες διατυπώνονται εκατέρωθεν. Η εταιρεία κοιτάζει το συμφέρον της αλλά η κυβέρνηση έχει ως καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας. Τώρα αν η εταιρεία αυτή ενδεχομένως να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση την οποία έχει προϋπολογίσει διότι έπεσαν και οι τιμές χρυσού ας πούμε, θα πρέπει να το δούμε και από αυτή την άποψη, δεν σημαίνει ότι η εταιρεία αυτή αποχωρεί γιατί της φταίει η κυβέρνηση».

  Δεν υπάρχει κανείς λόγος να φοβούνται οι αγρότες

  Οι λύσεις που προτάσσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των αγροτών, δεν είναι αυτές που περιγράφονται, δήλωσε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αναφορικά με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε: «Εγώ δεν βλέπω μεγάλες αντιδράσεις, πρώτον. Και δεύτερον ας το συζητήσουμε λίγο καλύτερα αυτό. Και εδώ έχουμε μία λύση η οποία δεν είναι αυτό το οποίο ακούγεται και περιγράφεται με τρομοκρατία. Εχουμε πραγματικά μία αύξηση των εισφορών των αγροτών, όμως με ποιον τρόπο έρχεται αυτό».

  Και σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Πρώτον έρχεται σταδιακά μέχρι το 2020 που θα φτάσει στο 20%, όσο δηλαδή συνεισφέρουν για το ασφαλιστικό σύστημα όλοι. Και για τους αγρότες υπάρχει και κάτι ευνοϊκότερο. Δηλαδή, ενώ η βάση που ξεκινούν οι εισφορές σε όλους είναι περίπου τα 580 ευρώ, στους αγρότες με δεδομένο ότι υπάρχουν χαμηλότερα εισοδήματα υπολογίζεται στο 80% αυτού, δηλαδή στα 468 ευρώ περίπου. Επομένως στους αγρότες έχουμε χαμηλότερη βάση υπολογισμού της ελάχιστης εισφοράς απ’ ότι στους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Και υπάρχει και η μεταβατικότητα, μέχρι το 2020, για να συμβεί αυτό.

  «Θα σας θυμίσω ότι θα γίνει και το εξής σημαντικό βήμα που είναι ο διαχωρισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη, το οποίο νομίζω ότι είναι αίτημα γενικότερο προκειμένου να αποκατασταθεί μία ισορροπία και μία δικαιοσύνη. Και ο τρόπος όλος αυτός εξασφαλίζει την προστασία των φτωχότερων αγροτών, δεν είναι το ίδιο ένας αγρότης στην περιοχή μου, στα Τζουμέρκα, στο βουνό με έναν μεγαλοκτηματία σε μία μεγάλη αγροτική πεδινή περιοχή. Και σ’ αυτό οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να το δούμε διαφορετικά. Και έτσι θα συμβεί. Θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να φοβούνται οι αγρότες».

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα