Ο Τσίπρας για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για προκλήσεις που προϋπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τη συμφωνία. “Είναι προβλήματα που έπρεπε  να αντιμετωπιστούν είτε η χώρα είχε συμφωνία είτε δεν είχε. Από τη μια εσωτερικές αδικίες, προνόμια και πολυπλοκότητα, γι’ αυτό και προχωρούμε στον εξορθολογισμό και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, γι αυτό και καταργούμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από την άλλη σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας” είπε, σημειώνοντας ότι οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών. 

Το ασφαλιστικό σύστημα αδυνατεί να ισορροπήσει και να εξυγιανθεί όσες περικοπές κι αν γίνουν. Μήπως τελικά τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα που διακηρύσσονταν ως επιδιωκόμενα, επιτείνοντας την ύφεση και μειώνοντας τους πόρους του ασφαλιστικού; διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους που εισρέουν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Γι’ αυτό δεν δεχθήκαμε την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ζητούσαν οι δανειστές. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να μην περικοπούν δραματικά οι επικουρικές συντάξεις. Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, τόνισε.

“Αντί νέων περικοπών , επιλέγουμε να επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης” συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ .Τσίπρας μίλησε επίσης για πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ , καθώς και για σταθμούς εξυπηρέτησης μίας στάσης.

Επισήμανε ακόμη ότι θα υπάρξει στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ