• "Αναβαθμίστηκε η χώρα" λένε κυβερνητικές πηγές για το ταξίδι στις ΗΠΑ

  8:36 πμ, Παρασκευή 02 Οκτ 2015 8:36 πμ, Παρασκευή 02 Οκτ 2015

  Νέα Υόρκη, Του Θανάση Τσίτσα

  Η επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο, όχι ως μέρος της κρίσης, αλλά ως μέρος της λύσης, αλλά και μιας χώρας που έχει να καταθέσει μια προοδευτική πρόταση για την επίλυση των κρίσεων (μεταναστευτικό, ονομασία της ΠΓΔΜ, Κυπριακό), ήταν το αποτέλεσμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η θέση της χώρας αναβαθμίστηκε, καθώς οι επαφές του πρωθυπουργού έγιναν σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών που παίζουν σημαντικό ρόλο (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτο, Τουρκία) στη διεθνή σκηνή.

  Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, επιδίωξη της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να γίνει ένα θετικό και δυναμικό come back της χώρας με συγκεκριμένο ρόλο για τον λόγο ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις στην εποχής μας διαδραματίζονται στη δική μας γειτονιά.

  Στόχος ήταν να αναδείξουμε το θέμα του χρέους σε επίπεδο συνέλευσης ΟΗΕ και το προσφυγικό. Ότι είμαστε μια χώρα η οποία συνεργάζεται, έχει προοδευτικό πρόσημο και θέλει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτάσεις εναλλακτικές που καταθέσαμε.

  Για τη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι:

  Αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα-Κέρι, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η αμερικανική ηγεσία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική».

  Η συζήτηση περιστράφηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το άλλο σκέλος ήταν το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα ενεργειακά και το προσφυγικό. Για την ονομασία των Σκοπίων ο Τζον Κέρι δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα.

  Για επενδύσεις και την απουσία συναντήσεων με hedge funds:

  Η κυβερνητική πηγή σχολίασε ότι: «τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις. Τα hedge funds είναι επενδύσεις για κερδοσκοπία. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, άλλα η παρουσία μας εδώ δεν είναι να πηγαίνουμε να συναντάμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν».

  Για το ΔΝΤ και αν φοβάται η κυβέρνηση καθυστέρηση και εμπόδια από τους δανειστές με νέα προαπαιτούμενα:

  Η κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα χρέους. Η επίσκεψη Σταθάκη είχε χαρακτήρα εργασίας εν όψει νέου κύκλου επαφών που ξεκινά με την αξιολόγηση.

  Η κυβερνητική πηγή δεν φοβάται καθυστερήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη... αν υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

  Για τη Γιάννα Αγγελόπουλου και το σχόλιο της ότι εκείνη οργάνωσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη:

  Η κυβερνητική πηγή σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός ήρθε με το κρατικό αεροπλάνο στην Αμερική».

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Από τη Νέα Υόρκη στη… Βουλή ο Τσίπρας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα