Κυβερνητική κρίση για τις αναρτήσεις του Δημήτρη Καμμένου

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Με την πρώτη μείζονα κυβερνητική κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη χθες η νέα κυβέρνηση. Μετά το σάλο που ξέσπασε για τις αναρτήσεις του στο twitter, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Καμμένος υπέβαλλε την παραίτηση του, αποχωρώντας από το αξίωμα του πριν συμπληρωθεί 24ωρο από την ορκωμοσία του, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στα πολιτικά χρονικά. Την θέση του στην κυβέρνηση αναμένεται να καταλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός των ΑΝΕΛ κ. Π. Σγουρίδης.

Ο κ. Καμμένος παραιτήθηκε με επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην οποία ωστόσο δεν αποδέχτηκε την πατρότητα των ρατσιστικών και αντισημιτικών αναρτήσεων στο λογαριασμό του και επανέλαβε ότι έχει επικοινωνήσει με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να διερευνηθεί αν έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί του.

Η παραίτηση ωστόσο ήρθε αναγκαστικά, και αφού αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος είχε ανακοινώσει μέσω twitter, την έξωση του κ. Δ. Καμμένου από την κυβέρνηση: «μέχρι την απόδειξη της αλήθειας για την υπόθεση των αντισημιτικών, ρατσιστικών αναρτήσεων ο υφυπουργός θα διευκολύνει με την παραίτησή του», ήταν η ανάρτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Π. Καμμένος προχώρησε στην ανάρτηση αυτή με βαριά καρδιά, αφού είναι γνωστό ότι είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο στέλεχος των ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά έχει εκπονηθεί άλλωστε από τον αποπεφθέντα υφυπουργό. Ωστόσο, ούτε ο κ. Καμμένος μπορούσε να «σώσει» τον υφυπουργό του, καθώς στην υπόθεση είχε ήδη από το απόγευμα παρέμβει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, χθες το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Π. Καμμένο για το θέμα αυτό, στην οποία ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε στον υπουργό Άμυνας ότι σε περίπτωση που τα τουίτς του κ. Δ. Καμμένου ήταν αυθεντικά, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση, του συνέστησε μάλιστα να εξετάσει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υφυπουργού.

Η τηλεφωνική επικοινωνία αυτή έγινε μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τζιάνι Πιτέλα, Πρόεδρο της Ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε έτσι – με κάποια καθυστέρηση είναι αλήθεια – στο σάλο που προκάλεσε στο ΣΥΡΙΖΑ η υπουργοποίηση του κ. Δ. Καμμένου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώτος που καυτηρίασε την υπουργοποίηση του συγκεκριμένου στέλεχους των ΑΝΕΛ ήταν ο ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος προχώρησε στην εξής αναρτηση: «Στηρίζω απολύτως την Κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν είμαι όμως καθόλου ευτυχής με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες κ ρατσιστικές απόψεις». Τον ακολούθησε η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, η οποία ζήτησε ευθέως την αποπομπή του υφυπουργού.

Στο μεσοδιάστημα υπήρξε πυροσβεστική προσπάθεια από το Μαξίμου, που είχε ως αποτέλεσμα, χθες το μεσημέρι ο κ. Δ. Καμμένος να αποποιηθεί δημόσια τις αναρτήσεις και να υποστηρίξει ακόμα και ότι υπήρξε παραβίαση των λογαριασμών του, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να προφασιστεί ότι έπεφτε από τα σύννεφα.

Ωστόσο οι αναρτήσεις του κ. Δ. Καμμένου ήταν γνωστές από μήνες, και είχε μάλιστα προκαλέσει σάλο στην περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν προχώρησε σε ανάρτηση της φωτογραφίας της εισόδου του Άουσβιτς με την επιγραφή «Μένουμε Ευρώπη», προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και υποχρεώνοντας την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από την ανάρτηση. Και τότε πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος που είχε αντιδράσει ήταν ο κ. Δ. Παπαδημούλης.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος – Διαβάστε τη δήλωσή του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ