Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε με τον πιο προκλητικό τρόπο τους νησιώτες

Για απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα του μεταναστευτικού έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Ρόδο, ενώ για το ΦΠΑ των νησιών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε με τον πιο προκλητικό τρόπο τους νησιώτες.

Η κυρία Γεννηματά δήλωσε συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, λέγοντας ότι «δεν φτάνει η θλίψη, δεν φτάνουν οι διαπιστώσεις, αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες».

«Είναι ντροπή για τη χώρα μας οι σκηνές που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες βδομάδες στα νησιά μας και στα σύνορα με τα Σκόπια. Είναι εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Έκαναν το γύρο του κόσμου, υπονόμευσαν την τουριστική προοπτική και θα πρέπει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να μετριασθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει για τον Ελληνικό Τουρισμό», τόνισε.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν εφάρμοσε κανένα σχέδιο, αλλά με άφρονες δηλώσεις στελεχών της έδωσε το μήνυμα στους διακινητές να προτιμήσουν ως δίοδο εισόδου την Ελλάδα. Ένα μήνυμα που δεν απευθυνόταν μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε μετανάστες… Δεν είναι σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην προστασία των προσφύγων αυτό που έκανε η Κυβέρνηση. Είναι δημιουργία χάους εις βάρους της χώρας και των ίδιων των προσφύγων. Γι’ αυτό απαιτείται επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάναμε στο παρελθόν, και ελπίζω ότι τώρα που πληροφορήθηκε και ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα θα συμφωνήσει μαζί μας. Υπάρχουν όμως και μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έπραξε ό,τι έπρεπε ώστε να παρακινηθούν οι γείτονες να επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα δίκτυα διακινητών. Όπως υπάρχουν και ευθύνες για τις καθυστερήσεις απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, τακτικών και έκτακτων, που εμείς είχαμε διεκδικήσει και πετύχει από την ΕΕ» είπε υπογραμμίζοντας ότι βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. «Είναι διεθνές και ευρωπαϊκό αλλά δεν μπορεί να ζητάς την συνδρομή των άλλων αν δεν είσαι ο ίδιος αξιόπιστος».

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα είναι να ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, γιατί ζούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό θα συμπεριλαμβάνει:

– Εντατικοποίηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και επιβολή όλων των ποινικών κυρώσεων στους διακινητές

– Αποφυγή δηλώσεων από ελληνικής πλευράς που ισοδυναμούν με πρόσκληση στα εγκληματικά δίκτυα διακινητών να προτιμήσουν τη χώρα μας

– Επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

– Εντατικοποίηση των επαφών με τις τουρκικές αρχές διμερώς αλλά και μέσω της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των διακινητών στα τουρκικά παράλια.

– Στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να προωθηθεί κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες.

– Αυστηρότεροι έλεγχοι στην είσοδο οικονομικών μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας πρόσφυγα.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ελλάδα.

– Και βέβαια κοινή δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού. «Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία, δίνοντας έδαφος στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Να απομονώσουμε παντού τις ακραίες φωνές της βίας και της αυτοδικίας. Να μην αφήσουμε τους νεοναζί να έχουν ρόλο στα δημοκρατικά νησιά μας».

 

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα της εξίσωσης του ΦΠΑ, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους νησιώτες. «Στην ομιλία του εδώ στην Ρόδο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τις 26 Γενάρη που θα ήταν Πρωθυπουργός, δεν θα υπάρχει καν συζήτηση που να περιέχει την λέξη ΦΠΑ. Λίγους μήνες μετά πρότεινε ο ίδιος με το περιβόητο υπόμνημά του 47 σελίδων την εξίσωση του ΦΠΑ με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε, με τον πιο προκλητικό τρόπο τους νησιώτες, που είμαστε βέβαιοι ότι θα τους απαντήσουν με την ψήφο τους την Κυριακή».

 Η κ. Γεννηματά δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα θέσει αποφασιστικά την εξαίρεση νησιών με κριτήρια εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και την διαμόρφωση ενός πλαισίου ισοδύναμων αντισταθμιστικών για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.

  

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για απόλυτο χάος που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και στην εκπαίδευση. «Απέτυχαν ακόμη και να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με στοιχειωδώς καλές προϋποθέσεις. Έσπασαν τρία ρεκόρ:

· Για πρώτη φορά υπάρχουν εντελώς κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία σε αρκετούς νομούς.

· Για πρώτη φορά την ημέρα του αγιασμού οι αναπληρωτές κάνουν ακόμη αιτήσεις για να προσληφθούν τον Οκτώβριο.

· Για πρώτη φορά το Υπουργείο ομολογεί ότι 6000 από τα 25000 κενά δεν θα καλυφθούν ως το τέλος της χρονιάς.

Τα σχολεία των μικρών νησιών πρακτικά δεν λειτουργούν και ουδείς γνωρίζει πότε θα λειτουργήσουν». 

 

Τέλος αναφορικά με τον τουρισμό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τουριστική βιομηχανική αποτελεί πηγή ζωής, μοχλό ανάπτυξης για όλη την Ελληνική Οικονομία.

«Γι’ αυτό και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που παρουσιάσαμε στην ΔΕΘ, δίνουμε βάρος στην τουριστική ανάπτυξη στοχεύοντας στην δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στην χώρα. Με ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες όλο τον χρόνο, και όχι μόνο τους θερινούς μήνες» είπε και ανέλυσε πως θα γίνει αυτό.

Με:

· την σύνδεση του τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή, το περιβάλλον, τον Πολιτισμό

· την αναβάθμιση της τουριστικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης

· την αξιοποίηση ΣΔΙΤ για νέες τουριστικές υποδομές

· στήριξη επενδύσεων σε ποιοτικές μονάδες

· με δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων για παραγωγή πρωτοποριακών δράσεων

· Την δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων με όμορες χώρες

Διαβάστε επίσης

Γεννηματά: Όψεις του ίδιου νομίσματος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ