• Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα - ΒΙΝΤΕΟ

  9:44 πμ, Παρασκευή 28 Αυγ 2015 9:44 πμ, Παρασκευή 28 Αυγ 2015

  Λίγο μετά της 11 το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη μία το μεσημέρι.

  Δείτε εδώ την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πολιτικό όρκο έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας. Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπέγραψαν τα πρωτοκόλλα ορκωμοσίας και στη συνέχεια περιστοιχίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωθυπουργό έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία.

  Η εισήγηση της Βασιλικής Θάνου

  «Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχόμενος να προκύψουν θα επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο» είπε η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

  Η κ. Θάνου πρόσθεσε δε πως αν και «η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύρια αρμοδιότητα την διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα» ωστόσο «τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα, επίσης την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα».

  Η πρωθυπουργός είπε ότι: «Όπως μετά την μακρόχρονη πορεία μου στον δικαστικό χώρο, θα αναλάβω, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το τιμητικό βάρος της ηγεσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διενέργεια των εκλογών».

  «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρείας αποδοχής, δηλαδή από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης» πρόσθεσε.

  Η κ. Θάνου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης και για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

  Δείτε το βίντεο:

  ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  Πρωθυπουργός

  Βασιλική Θάνου

  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

  Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης

  Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης

  Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ιωάννης Μουζάλας

  Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης

  Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

  Υπουργός: Νίκος Χριστοδουλάκης

  Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης

  Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

  Υπουργός: Ιωάννης Γιάγκος

  Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

  Υπουργός: Φρόσω Κιάου

  Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

  Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  Υπουργός: Ιωάννης Γκόλιας

  Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δημήτριος Μελάς

  Υπουργείο Δικαιοσύνης

  Υπουργός: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

  Υπουργείο Εξωτερικών

  Υπουργός: Πέτρος Μολυβιάτης

  Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σπυρίδων Φλογαϊτης

  Υπουργείο Οικονομικών

  Υπουργός: Γιώργος Χουλιαράκης

  Αναπληρωτής Υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης

  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Υπουργός: Δημήτριος Μουστάκας

  Υπουργείο Υγείας

  Υπουργός: Αθανάσιος Δημόπουλος

  Υπουργείο Επικρατείας

  Υπουργός: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος

  Υπουργείο Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

  Υπουργός: Παναγιώτης Νικολούδης

  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος

  Ξενοφών - Ροδόλφος Μορώνης

  Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών

  'Αλλοι διστακτικοί άλλοι περισσότερο τολμηροί, αρκετοί από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τους… περιστοίχισαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας.

  «Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα κάνει ότι προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Επικρατείας Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

  «Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

  «Συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δεν σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον κρίσιμο τομέα των εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.

  «Είναι ένα υπουργείο φωτιά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «από ό,τι συζήτησα με την κυρία πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε την διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη Κορυφής, γιατί αν δεν διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί. Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».

  Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα κενά τα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε η Φρόσω Κιάου. «Υπάρχει μια πλήρης δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν πράγματι κενά. Αυτό το ξέρουμε και η απερχόμενη ηγεσία το ξέρει. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό», είπε η κ. Κιάου και ανέφερε ότι τα γνωρίζει επειδή επί 7 μήνες ήταν άμισθη συνεργάτης του Αριστείδη Μπαλτά.

  Ένα από τα πρόσωπα της ημέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Α. Πρωτοψάλτη ζήτησε χρόνο, ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι η δουλειά της μπορεί να γίνει επικοινωνιακό όπλο για την προβολή της χώρας απάντησε: «ούτως ή άλλως μέχρι τώρα μέσα από αυτά τα 40 χρόνια που είμαι σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι, ελληνικός πολιτισμός και ελληνική γλώσσα που πιστεύω ότι είναι το ωραιότερο άνθος του πολιτισμού μας, μεταφέρω την ψυχή, την αγάπη, την αισιοδοξία τον πολιτισμό και όλα όσα κρίνει ο ελληνικός λαός». Μπορεί να είστε περισσότερο από 23 ημέρες υπουργός, σχολίασε δημοσιογράφος, «Θα τα πούμε», περιορίστηκε να δηλώσει η κ. Πρωτοψάλτη και απομακρύνθηκε από τους δημοσιογράφους.

  «Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε: «αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό. Αλλά σε επίπεδο συμβολικό νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση».

  Δείτε επίσης:

  Ολοταχώς προς τις εκλογές - Ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα