CNBC: Πολιτική εξέγερση στην Ελλάδα προκαλεί η συμφωνία

Πολιτική εξέγερση, ανταρσία εντός κι εκτός βουλής, μπορεί να προκαλέσουν τα μέτρα που διαπραγματεύονται Ελλάδα – δανειστές θέτοντας σε κίνδυνο τη σύναψη συμφωνίας, αναφέρει σχόλιο στο CNBC.

Μετά την απόρριψη από τον Αλέξη Τσίπρα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές αναζητείται η χρυσή τομή, με αγκάθια ΦΠΑ, συντάξεις και χρέος. Την ίδια ώρα μια ανταρσία δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στο κοινοβούλιο.

Η προοπτική ανταρσίας που εκφράζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή αντιπολίτευση στο κόμμα, αντανακλά την εξέγερση στη βάση της κοινωνίας η οποία δεν ανέχεται και δεν αντέχει άλλο περιορισμό του εισοδήματος.

Ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία που θα αποτρέπει το Grexit και τη χρεοκοπία της χώρα, αυτή θα είναι δύσκολο να περάσει αναίμακτα από την ελληνική βουλή, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το άρθρο κάνει λόγο για ανταρσία που προέρχεται από τις τάξεις των σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να απορρίψουν τα μέτρα που προσθέτουν περισσότερα βάρη στους συνταξιούχους. Πέραν αυτών, και οι ΑΝΕΛ τάσσονται ανοιχτά κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά – κάτι που επί του παρόντος η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές.

Μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει:

«Είτε θα έχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ή δεν θα έχουμε τίποτα. Εάν έχουμε έναν τίμιο συμβιβασμό, όλοι θα τον υποστηρίξουν. Αν και υπάρχει και ένα όριο στο πόσα μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στους δανειστές. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που έχουμε δανειστεί, αλλά όχι προσφέροντας και σάρκα. Δεν επιθυμούμε να βάλουμε κι άλλο βάρος στους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές».

 

Δείτε επίσης:

Business Insider: Οι υποχωρήσεις Τσίπρα γεννούν ανταρσίες

Guardian: Στη σκηνή οι “ηθοποιοί” της ελληνικής τραγωδίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ