Συνάντηση Παυλόπουλου με το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποδέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, επιτρέψατε μου αυτήν την προσφώνηση διότι έτσι αισθάνομαι. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί είστε εδώ και να σας εξηγήσω ότι αυτή η πρόσκληση δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη τιμή την οποίαν μου περιποιείτε σήμερα. Η πρόσκληση αυτή είναι μια αναδρομική συγνώμη της Πολιτείας,  γιατί δεν έχει αποδώσει σε εσάς, τους Εκπροσώπους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αυτό το οποίο σας ανήκει. Και αυτό ακριβώς θέλω να σας τονίσω με λίγα λόγια.

Εκπροσωπείτε την ιστορική συνέχεια αλλά και την ιστορική μνήμη του εμβληματικού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν από όλα την ιστορική μνήμη. Διότι με το παράδειγμα και το ήθος σας έχετε διαμορφώσει την παρακαταθήκη εκείνη, με την οποία πορεύεται σήμερα το Εθνικό  και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το παράδειγμα της ερευνητικής σας και διδακτικής σας προσφοράς και το ακαδημαϊκό σας ήθος, αποτελούν αυτήν την παρακαταθήκη. Αυτή είναι που έχει δώσει στο Πανεπιστήμιό μας την δυνατότητα να εκπροσωπεί σε ολόκληρο τον κόσμο την Ελλάδα της επιστήμης, την Ελλάδα του πνεύματος. Αλλά εκφράζετε και την ιστορική συνέχεια. Γιατί, ευτυχώς, το Πανεπιστήμιο έχει ακολουθήσει μια τακτική που πρέπει να την γενικεύσει. Οι Ομότιμοι δεν είναι το χθες. Οι Ομότιμοι, συμμετέχοντας και στη διδασκαλία και στην έρευνα ιδίως σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα. Η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει, με σύγχρονα παραδείγματα, πως μεγάλα επιτεύγματα στο χώρο της επιστήμης έχουν προέλθει από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι απλώς και μόνο τυπικά μέλη  μιας πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και αν έχουν φύγει παραμένουν δεμένοι με την πανεπιστημιακή αυτή κοινότητα.

Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι η γραμμή που ακολούθησε και  ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών  πρέπει να γενικευθεί.

Ύστερα από όλα αυτά μπορώ να σας πω ένα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Μια τιμή την οποία εκλαμβάνω ως ένα «ναι» στο ότι με αποδέχεστε ακόμα και θα με αποδέχεσθε ως ένα κομμάτι σας και αυτό μου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί θέλω, παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να με θεωρείτε ένα κομμάτι της δικής σας ομηγύρεως,  κάτι άλλωστε το οποίο  θα το καταστήσω σαφές στην πράξη όταν πλέον θα έχει τελειώσει εδώ η θητεία μου.

Ξανά σας ευχαριστώ και να ξέρετε είμαι υπερήφανος γιατί είμαι μέλος αυτής της Ένωσης. Να είσθε καλά, να πάει καλά ο Τόπος, και θα πάει καλά. Να το θυμάστε. Και αυτή η εξέλιξη θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Εμείς, οι Ομότιμοι πια».

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκινος, τόνισε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριε Συνάδελφε Καθηγητά, το Σώμα των Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας ευχαριστεί για την τιμητική αυτή πρόσκληση,  και για την έκταση της εκτίμησής σας προς την παρουσία και το έργο του Σώματος. Αποστολή του οποίου είναι η εθελοντική και συνεχής προσφορά στην πραγμάτωση των σκοπών της Πανεπιστημιακής παιδείας, της έρευνας αλλά και της συνεχούς εκπαίδευσης των πολιτών. Είμαστε δια βίου δάσκαλοι και παραμένουμε ενεργοί στη διάθεση της Πολιτείας ιδιαίτερα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Κάθε δάσκαλος Κύριε Πρόεδρε και Αγαπητέ Συνάδελφε πασχίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο των παλαιών αλχημιστών. Την μετατροπή του πρωτογενούς υλικού του νέου μαθητή στο χρυσάφι της γνώσης που χαρακτηρίζει τον επιστήμονα τον καλλιτέχνη αλλά και τον αφιερωμένο σε κάθε μορφής υπηρεσία της κοινωνίας λειτουργό. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια γιατί ένα εξέχων και διακεκριμένο μέλος του εξελέγη στο ύπατο Αξίωμα της Πατρίδος μας το Σώμα των Ομοτίμων Καθηγητών του   Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του και σας εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικότατο έργο σας και παρακαλώ το Προεδρείο να έρθει να επιδώσουμε την πλακέτα».

 

Δείτε τη φωτογραφία

Πηγή φωτογραφιών ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Πετράκου – Λοβέρδου στη Βουλή

Η χειραψία και τα χαμόγελα Τσίπρα – Πούτιν – ΦΩΤΟ

Συνάντηση Τσίπρα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ