• Μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και ίδρυση νέου φορέα ζητούν Φλωρίδης, Καρτάλης και Αλευράς

  5:26 μμ, Τετάρτη 27 Μάι 2015 5:26 μμ, Τετάρτη 27 Μάι 2015

  Τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν για την πολιτική συγκυρία και το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν óτι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

  «Η ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης δεν είναι επιβεβλημένη για τη διαιώνιση ενός από χρόνια φθαρμένου συστήματος. Αντίθετα, επιβάλλεται για τη δυνατότητά της να παρέχει στη χώρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση», τονίζουν και παράλληλα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χαρακτήρα και τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το τριήμερο 5-7 Ιουνίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο. Παραμένει ιδεολογικά αφοπλισμένο και πολιτικά εξαντλημένο, ενώ κινείται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο».

  «Δεν επιδέχεται, κατά τη γνώμη μας, ανταγωνιστικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να το αποδυναμώσουν περαιτέρω, να το διαιρέσουν και να το καταδικάσουν αμετάκλητα. Επιδέχεται μόνον σοβαρές πολιτικές συμφωνίες και κοινή στάση, γιατί αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν στο χώρο ευκαιρίες αναγέννησης», συμπληρώνουν και προτείνουν «Το Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να αναλάβει με τόλμη πρωτοβουλία για τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου του νέου και ενιαίου φορέα της παράταξης, μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Ισότιμα και από μηδενική βάση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει σε αυτό το εγχείρημα με πολιτική και κομματική ανιδιοτέλεια. Έχει καθήκον να δείξει σε όλους ότι το θέλει και το εννοεί. Να δείξει στους διστακτικούς ότι μπορούν να κάνουν ανάλογα βήματα. Και, τέλος, να δείξει σε όσους διαφωνούν και βολεύονται με τα ασήμαντα «κεκτημένα τους», ότι εύκολα μπορούν τα μικρά να διαλυθούν, όταν δεν υπηρετούν τα μεγάλα. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η αληθινή προτεραιότητα».

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάλογες δηλώσεις διατύπωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για την ανάληψη της ευθύνης για τον ιστορικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ και τη συγκρότηση νέου φορέα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

  Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

  Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη διεξαγωγή ενός αξιακού - προγραμματικού Συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει και τα όργανα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό και στις 14 Ιουνίου θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρό του,με εκλογή από τη βάση και αυτά δεν αλλάζουν.

  Με αυτό τον τρόπο σχολίαζαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με κείμενο που διανεμήθηκε από τρία μέλη του ΠΑΣΟΚ, που προτείνουν αλλαγή του περιεχομένου και του χαρακτήρα του Συνεδρίου και μετεξέλιξή του, μέσα από διαδικασίες που προτείνουν.

  Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα και υπενθύμιζαν ότι το ίδιο θέμα είχε τεθεί από έναν εκ των τριών, που είναι μέλος της Κ.Π.Ε. (Νάσος Αλευράς) σε συνεδρίαση του οργάνου και είχε απορριφθεί.

  Διαβάστε επίσης:

  Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ υπό τον Πρωθυπουργό

  Η Ελληνική αντιπροσωπεία στον δρόμο για το Brussels Group – ΦΩΤΟ

  Τηλεφώνημα του Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα