Σημίτης: Διαφωνούσε με τη μείωση δαπανών ο Άκης – Του είχα εμπιστοσύνη

Της Άννας Κανδύλη

Βαρύτατης σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1 ήταν οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ όπως τόνισε στην κατάθεση του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

«Οι εξελίξεις στα Ίμια το 1996 οδήγησαν στις αθρόες αγορές όπλων προκειμένου να μην μειονεκτεί η χώρα μας έναντι της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων για τα εξοπλιστικά ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε στο βήμα με πολιτικό όρκο. προκαλώντας έκπληξη στο ακροατήριο.

Αναλυτικά:

Εισαγγελέας : Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας;

Κ. Σημίτης :Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εισαγγελέας : Είχε περισσότερα εχέγγυα εισήγηση του;

Κ. Σημίτης : Η βαρύτητα εισήγησης εξαρτάται και από βαρύτητα προσώπου. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε 44 φορές. Έλαβε χώρα μακρότατη συζήτηση για υποβρύχια και επανειλημμένως. Αποφασίστηκαν γερμανικά υποβρύχια και μετά από εισήγηση του αρχηγού του ναυτικού. Όσον αφορά στα ΤΟR η εισήγηση ήταν ότι αυτά ήταν καλά. Δεν υπήρχε καμία εισήγηση ότι αυτά είναι σκάρτα μην τα πάρετε. Ενθυμούμαι ότι και για τα 2 θέματα κάναμε περισσότερες από μία συνεδριάσεις».

Όσον αφορά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε: 

«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. ‘Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το ’76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια, το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Πρόεδρος: Εσείς την περίοδο που υπογράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟΡ και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Με εκπλήσσει το ερώτημα σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Ήρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλω στην απόδοση της δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορούμενων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο. Έγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κάνεις γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ήμουν ο Πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές. Γιατί; Θα θυμόμαστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα.

Έπεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες γιατί δεν υπήρχαν αλλά ελικόπτερα. Όταν το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οθ Έλληνες κομάντος να καταλάβουν τη νησίδα δίπλα που ήταν οι Τούρκοι μου είπε ότι δεν μπορούσαν γιατί ήταν οι κομάντος στη Θεσσαλονίκη και χρειάζονταν έξι ώρες να έρθουν.

Αν θέλετε μπορώ να σας διαβάσω και ένα κομμάτι του βιβλίου μου που είχα γράψει πριν γίνουν αυτά τα γεγονότα. Αφού κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ίμια όχι μόνο από έμενα αλλά και μετά από συναντήσεις με την στρατιωτική ηγεσία που μου είχε ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκιάς η όποια ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκιάς. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών.

Διαμορφώθηκε έτσι μια σύγχρονη επιχειρησιακή δύναμη. Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε μια τεραστία διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με  την Τουρκία που οδήγησε στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999.

Πρόεδρος: Να πούμε για τις επίδικες συμβάσεις;

Σημίτης: Πάρθηκε απόφαση του ευρωπαϊκού συμβούλιου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μετρό που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκιά διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο δικαστήριο της Χαγης. Το 2001 συνεκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου οικονομικών πρότεινε να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τσοχατζοπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ’ αυτόν οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χωρά και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμού. Εγώ όμως αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος.

Μετά από αυτό στις 24-5-2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ.

Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Σημίτης: Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα  συνυπολογιστήκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ίμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Κάλλιστα. Χωράει δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση-Γιάννης Παγορόπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχτηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρολό, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνώστες, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως πρόεκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμάνια έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπάλληλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι βεβαία δεν έχω καμιά γνώση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, χαρακτήρισε “εξαιρετικά λυπηρά” τα όσα έγιναν αφού όπως είπε “έγιναν επί των ημερών μου και κατά την προσπάθεια που καταβάλαμε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας”.

Η ενόχληση Σημίτη με την ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη

Εμφανώς ενοχλημένος ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός: “Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε…”

Προηγουμένως, καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε, ο πρώην Πρωθυπουργός από την πολιτική αγωγή με αιχμή την τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αγορά τον ΤΟΡ Μ1 υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να έχουν επιλεγεί.

“Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟΡ έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά”.

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγορούσε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια: “Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παίζω παιχνίδια” είπε ο συνήγορος, για να του απαντήσει ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός “εσείς παίζετε…”.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του ειναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος. 

Σημίτης: Δεν έχω άποψη. 

Πολιτική αγωγή: Υπέπεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δυσμένεια;

Σημίτης : Όχι, είχε την ίδια μεταχείριση με άλλους υπουργούς. 

Πολιτική αγωγή: Έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;

Πρόεδρος: (προς τον μάρτυρα) Μην απαντάτε… Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουμε; 

Πολιτική αγωγή: Ο μάρτυρας όρισε τον κατηγορούμενο ως υπουργό Άμυνας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου Λ. Κοτσαλή ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας. “Αν υπήρχαν θα είχα αντιδράσει άμεσα” είπε και πρόσθεσε: “Αν έγιναν πρόκειται για αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνουν. Είναι ντροπή”.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για το θέμα των Γερμανικών υποβρυχίων, παρουσιάζοντας έγγραφο που λέει πως το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο μιλούσε για 5 τύπους υποβρυχίων:

Σημ: Μα σας είπα πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει Γερμανικά υποβρύχια και να πάρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε.

Τσοχατζόπουλος: Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνιδάκια.

Πρ: Σας παρακαλώ θα σας αποβάλω.

Πολ. Αγωγή: Εκπροσωπούμε το δημόσιο δεν παίζουμε παιχνιδάκια

Άκης: Δυστυχώς παίζουμε…

Πολ. Αγωγή: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δισ. ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων; 

Σημ: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα; 

Πολ. Αγωγή: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1. 

Σημ: (έντονα): Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;

Υπεράσπιση Α. Τσοχατζοπουλου

Γιάννης Νικολάου (συνήγορος Άκη): Μπορεί να γίνει δωροδοκία μέσω των αντισταθμιστικών; 

Σημ: Δεν το ξέρω αλλά φαντάζομαι με όλους τους τρόπους.

Νικ: Πόσοι φάκελοι υποβλήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ; 

Σημ: Μα δεν καταβαίνετε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου; Μπορώ να θυμάμαι; Άλλες δουλειές δεν είχα; Το ΚΥΣΕΑ δίνει πολιτικές κατευθύνσεις, δεν εξετάζει προσφορές και τιμές. Σας είπα δεν έχουμε ούτε αρχείο από το ΚΥΣΕΑ, είναι απόρρητα όλα. Που να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια; Καλά πιστεύετε ότι μπορώ να θυμάμαι επακριβώς τις 44 συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ

μετά από 15 χρόνια; Σοβαροί να είμαστε…

Γ.Νικολαου: Κοινωνικοπολιτικό έργο προσέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος στην Ελλάδα;

Σημ.(έντονα και κουνώντας το δάκτυλο): Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε…

Πρ: Να καθίσετε κ.μάρτυς;

Σημ: Όχι, ευχαριστώ αλλά δεν θέλω να καθίσω.

Διαβάστε επίσης:

Καταθέτουν Σημίτης – Βενιζέλος στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος χαιρέτησαν τον Άκη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ