Προγραμματικές με 5 βασικούς άξονες από τον Τσίπρα

Προγραμματικές με 5 βασικούς άξονες από τον Τσίπρα

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Στους βασικούς άξονες των προγραμματικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες και αναμένεται να εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ αύριο Σάββατο, κατέληξαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην πεντάωρη σχεδόν συνεδρίαση του οργάνου χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου εστιάζουν:

-Στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα

-Την επανεκκίνηση της Οικονομίας

-Την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας,

-Την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και

-Τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

Ειδικότερα, στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ αναμένεται να περιληφθούν δεσμεύσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτατης σύνταξης στα 461 ευρώ, με παράλληλη μερική αποκατάσταση των απωλειών, χωρίς πάντως ει δυνατόν τη ρητή διατύπωση περί επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης.

 Θα προαναγγείλει ακόμα επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, με ερώτημα να παραμένει ακόμα ο ακριβής χρόνος καταβολής του. Αναμένεται ακόμα να μιλήσει για τις ρυθμίσεις γύρω από το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, επιφυλάσσοντας διαγραφή για τις περιπτώσεις όπου αντικειμενικά δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους σε άλλες περιπτώσεις.

Αναμένονται ακόμα εξαγγελίες γύρω από την φορολογική πολιτική, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να αναφέρεται σε φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, χωρίς αυτή να προσδιορίζεται ημί μόνον εφόσον πιεστεί και δίνοντας τότε ως απάντηση ένα «ικανοποιητικό» μέγεθος ακόμα και για τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που είχαν αντιδράσει σε δηλώσεις συντρόφων τους για όριο στα 200.000 ευρώ, ζητώντας πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να συμπεριληφθεί ως παράγοντας στους υπολογισμούς και η εμπορική αξία ακινήτων στην κάθε συγκυρία αντί μόνο της αντικειμενικής τους αξίας που πλέον είναι δυσανάλογα υψηλή. Ο κ.Τσίπρας θα αναφερθεί κατά πληροφορίες στην φορολογική πολιτική που θα εστιάζεται στο εισόδημα, προαναγγέλλοντας επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.

Αναμένεται να μιλήσει ακόμα για ρυθμίσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προαναγγέλλοντας κατάργηση της «ποινής» που ισχύει σήμερα με τη στέρηση φορολογικής ενημερότητας, καθώς και των ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο. Θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για περιουσιολόγιο, με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χθες να κυλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επέμειναν πάντως στην ανάγκη με τις εξαγγελίες του, αλλά και τις απαντήσεις που θα δώσει στην συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (για τις οποίες και επιχείρησαν να προετοιμαστούν δεόντως χθες) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει βήμα πίσω από τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, με στόχο να δείξει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση του κόμματός του να υλοποιήσει όσα υπόσχεται, με όποιο κόστος και αν χρειαστεί να αναληφθεί κατά τη σύγκρουση με τους δανειστές μας.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να απαντηθούν και τα τελευταία σημεία που παραμένουν ρευστά ως προς τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου η εξειδίκευση των προτάσεων του κόμματος να είναι άρτια σε όλα τα πεδία που θα αναπτυχθούν.

 

Πηγή real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ