Σαχινίδης: Απομονώθηκε το «λεφτά υπάρχουν»

Σαχινίδης: Απομονώθηκε το «λεφτά υπάρχουν»

Εξηγήσεις αναφορικά με το «λεφτά υπάρχουν» έδωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση στοχοποιήθηκε αδίκως και, απομονωμένη από ολόκληρη την θέση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση.

«Σίγουρο είναι ότι η φράση “λεφτά υπάρχουν” στοχοποιήθηκε με ένα πολύ άδικο τρόπο. Όποιος διαβάσει το σύνολο της πρότασης -και δεν μείνει μόνο στην έκφραση αυτή-, θα διαπιστώσει ότι η θέση την οποία διατύπωσε τότε ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια επανεξέταση όλων των δαπανών και τότε θα διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ποσά που σπαταλώνται για μια σειρά από πράγματα -που δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα για τους πολίτες και τους φορολογούμενους-, θα έπρεπε είτε να περικοπούν, είτε να κατευθυνθούν προς άλλες δραστηριότητες του κράτους, για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η αντιπολίτευση αξιοποίησε τη συγκεκριμένη φράση. Απομόνωσε μόνο το “λεφτά υπάρχουν” και έσβησε όλη την υπόλοιπη πρόταση. Βεβαίως, στοχοποιήθηκε όλη αυτή η αντίληψη, διότι θεωρούσαν ότι εκείνο το οποίο υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ στους Έλληνες πολίτες, παραμονές εκλογών του 2009, ήταν ότι “κοιτάξτε να δείτε, σας κλείνουμε το μάτι, μόλις αναλάβουμε εμείς την εξουσία, θα προχωρήσουμε σε μια αναδιανομή”.  Είμαι σίγουρος ότι τους διευκόλυνε στην επιχειρηματολογία της αναντιστοιχίας που προέκυπτε από μια απομονωμένη δήλωση και από τις επιλογές που έγιναν μετά».

Επίσης, ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε του έργου που συντελέστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου

«Να σας υπενθυμίσω κάποιες μεγάλες τομές. Για πρώτη φορά δώσαμε το δικαίωμα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς… Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες, τις οποίες -σας υπενθυμίζω- κόμματα όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν ψήφισαν. Σας υπενθυμίζω ότι εκείνη την εποχή φορολογήσαμε τις off shore εταιρίες, οι οποίες είχαν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία…

Επιβάλαμε φορολογικό συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας για τα ακίνητα, τα οποία είχαν στην κατοχή τους οι off shore εταιρίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί που είχαν δημιουργήσει επί τούτου off shore και εγγράφαν σε αυτές ακίνητη περιουσία, να αναγκαστούν να τις μεταβιβάσουν μετά σε φυσικά πρόσωπα, γιατί εκ των πραγμάτων, σε έξι χρόνια, με το 15% πλήρωσε το σύνολο της αντικειμενικής αξίας, ως φορολογία… Για να κάνω και αυτοκριτική, εκ του αποτελέσματος, έγιναν προσπάθειες, αλλά η μάστιγα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν αντιμετωπίστηκε στο επίπεδο που επέβαλαν οι συνθήκες της μεγάλης κρίσης, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα».

Παράλληλα ο κ. Σαχινίδης προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και αποκάλυψε ότι σε αυτό έχουν ενσωματωθεί και οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης ήταν να καταθέσει εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο. Είχα προτείνει τότε, ότι καλό θα ήταν τα δύο κόμματα να ενημερωθούν για την τελική μορφή του νομοσχεδίου και μετά να κατατεθεί στη Βουλή.

Τελικώς, δεν δόθηκε σε εμάς και εκ των πραγμάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα -μετά από επικοινωνία και με το υπουργείο Οικονομικών-, ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με τις τεχνικές συζητήσεις που γίνονται με τα κλιμάκια της Τρόικας, μετατίθεται πιθανότατα για την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση. Ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να προηγηθεί η ψήφισή του, της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Η εκτίμησή μας -με βάση και την τελευταία ενημέρωση που μας έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το εκπροσωπούν στον διάλογο που γίνεται με την Νέα Δημοκρατία και το υπουργείο Οικονομικών-, είναι ότι οι παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ενσωματωθεί και αντικατοπτρίζονται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Θα υπενθυμίσω, πρώτον, την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να μειωθεί αυτή η μεγάλη διαφορά που υπήρχε μεταξύ του ποσού που θα βεβαιωνόταν ως φόρος και του ποσού που υπολόγιζε το υπουργείο ότι θα εισπράξει. Λέγαμε ότι θα πρέπει να βελτιώσετε πάρα πολύ την επιχειρηματολογία απέναντι στην Τρόικα, έτσι ώστε να μην είναι μεγάλο το φορολογικό βάρος και να διεκδικήσετε την δυνατότητα να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα του συγκεκριμένου φόρου.

Το δεύτερο ήταν -αν είναι δυνατόν-, να μειωθεί και το βάρος το ίδιο, δηλαδή το φορολογικό βάρος, σε αυτές τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και περιορισμένου εισοδήματος, που επιβάλλουν την μείωσή του. Υπήρξε θετική ανταπόκριση, όπως επίσης και σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις. Δηλαδή για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αυτή την στιγμή να τύχουν κάποιας απαλλαγής ή ευνοϊκότερης μεταχείρισης, αυτή να περιγράφεται μέσα από το νομοσχέδιο. Καθώς και το αίτημα που είχαν καταθέσει πολλοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι θα πρέπει για παράδειγμα να φορολογείται η περιουσία στο σύνολό της, με μια προοδευτική φορολογική κλίμακα».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήρε θέση και για το ζήτημα των πλειστηριασμών,

«Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από την εξέλιξη της συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών, είναι ότι ψεύδονται όλοι αυτοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διατείνονται ότι η κυβέρνηση είναι εκεί για να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Τρόικας. Είναι δηλαδή μια έμπρακτη απόδειξη ότι η ευαισθησία που διεκδικούν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στα φτωχά και στα μεσαία νοικοκυριά, υλοποιείται μέσω της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση.

Μια πρωτοβουλία που είχε πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2009, ήταν να καταθέσει νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες προστατεύονταν τα νοικοκυριά που βρίσκονταν αντιμέτωπα με μεγάλα δανειακά βάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε, καταδίκασε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν τις ψήφισε. Σήμερα, τρία – τέσσερα χρόνια μετά, επιτέλους ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική.

Έρχεται σήμερα σε μια επίδειξη που διακρίνεται από μια διάθεση ακτιβισμού και λέει “να ψηφίσετε την δική μας πρόταση για τους πλειστηριασμούς”. Εμείς, καταρχάς, τους καλωσορίζουμε. Προσγειώνονται πλέον σε θέσεις ρεαλιστικές και λέμε ότι η κυβέρνηση θα φέρει την δική της πρωτοβουλία και θα καλέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους, για μια φορά, να επιδείξει εκείνη την αναγκαία συναινετική διάθεση, προκειμένου να βοηθήσουμε την χώρα σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ