Πρώτο «πιάτο» το χρέος στο γεύμα Μέρκελ-Σαμαρά

Πρώτο «πιάτο» το χρέος στο γεύμα Μέρκελ-Σαμαρά

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της συνεχούς πίεσης εκ μέρους των δανειστών για να κλείσουν όχι μόνο τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ αλλά ακόμη και τα απροσδιόριστα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το 2015, ο Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει για το Βερολίνο για μία κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία πάντως στις τελευταίες της δηλώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής είχε παραπέμψει στις συζητήσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τριμερούς. 

Ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών με τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει να μεταφέρει μια απόλυτα σαφή εικόνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, τη θετική πορεία στο μέτωπο των εσόδων και εν τέλει να μεταφέρει το ελληνικό αίτημα για διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού – της βιωσιμότητας του χρέους – που αυτή τη στιγμή αποτελεί και το μεγαλύτερο «πονοκέφαλό» του. Μέσα σε ένα γενικότερα δύσκολο τοπίο για την κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός «κινδυνεύει» να φτάσει στις ευρωεκλογές με ψαλιδισμένα φτερά σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις ακόμη και για μετά το καλοκαίρι με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο από ένα δυσμενές αποτέλεσμα από τις ευρωκάλπες. 

Ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο από την Πέμπτη για τη «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και το Σάββατο θα είναι βασικός ομιλητής στην εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Στόχος του πρωθυπουργού να «πείσει» το ακροατήριο για ότι η Ελλάδα, παρά τις γκρίνιες των εταίρων, έχει κάνει σημαντικά βήματα όχι μόνο στο δημοσιονομικό κομμάτι που της αναλογεί αλλά και σε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, στην τόνωση των επενδύσεων και στις αναδιοργάνωση του δημοσίου με το μέτρο της κινητικότητας. Βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά θα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και το γεγονός ότι η Ελλάδα με συγκεκριμένες «συμμαχίες» στο ενεργειακό πεδίο είναι ο μοναδικός παράγων σταθερότητας σε μία περιοχή όπου υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες εστίες έντασης. 

«Καυτά» μέτωπα

Εντός της εβδομάδας ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο λίγο πριν πάει την Πέμπτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός αλλά και νέος νόμος για τα ακίνητα που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Μακρυπίδη έθεσε χθες ένα νέο θέμα στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων: Ζήτησε παράταση στο θέμα των πλειστηριασμών προκειμένου να γίνει καλύτερη επεξεργασία της τελικής πρότασης της κυβέρνησης – κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα είπε από το Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τράπεζες εάν υπάρξουν μαζικοί πλειστηριασμοί και γεμίσει η αγορά με ακίνητα. 

Μέχρι να «πάει» η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό την Πέμπτη στη Βουλή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και με το μέτωπο των Πανεπιστημίων. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ξεκαθάρισε ότι εάν εμποδιστούν διοικητικοί υπάλληλοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στα γραφεία τους, μετά και από την απόφαση του ΣΤΕ, τότε τον πρώτο λόγο θα έχει η αστυνομία. Όπως έχει ήδη γράψει το Real.gr η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που τη Δευτέρα αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ