Διαβεβαιώσεις από τη συγκυβέρνηση

Διαβεβαιώσεις από τη συγκυβέρνηση

Η νέα πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης είχε πολύ από φόρο ακινήτων και ολίγον από ΕΣΠΑ. Βλέποντας τις δύο κοινοβουλευτικές τους ομάδες να είναι στα «κάγκελα» οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος παρουσία και του υπουργού Οικονομικών αναζητούσαν τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί ένα «πολιτικό ατύχημα» και να ψηφιστεί ο φόρος για τα ακίνητα.

Η πρώτη κίνηση ήταν οι κύριοι Βενιζέλος και Στουρνάρας να δώσουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριληφθούν ορισμένες από τις προτάσεις των βουλευτών στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος και συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είπε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η τρόικα θα αναβάλλει την άφιξη της στην Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των ναυπηγείων καθώς το ζήτημα αυτό δε συζητήθηκε λόγω των εξελίξεων που υπήρξαν με το φόρο ακινήτων και έτσι το μόνο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η πορεία του ΕΣΠΑ.

Η δεύτερη κίνηση ήταν από τον υπουργό οικονομικών ο οποίος δεσμεύτηκε ότι και κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις.

Ο Γ. Στουρνάρας απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις βελτιώσεις που έχουν προτείνει οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες: «μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και ελπίζει η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ενώ ανέφερε ότι έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη.

Στο στόχαστρο των ΚΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής χωρίς να αλλάξει ο στόχος των εσόδων που είναι 2,9 δισ. ευρώ.

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά την συνάντηση που είχαν με τον Γ. Στουρνάρα καθώς δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και στο μόνο που ελπίζουν είναι σε μια ενδεχόμενη παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όπως συνέβη με τις στάνες και μαντριά τα οποία δεν θα φορολογηθούν.

Η γκρίνια είναι διάχυτη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ωστόσο κανένας δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής δημόσια ότι θα καταψηφίσει το νόμο για τον φόρο ακινήτων.

Στα «κάγκελα» βρίσκονται και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομικών ήταν βαρύ, ενώ οι βολές και οι κατηγορίες εναντίον του Γ. Στουρνάρα έδιναν και έπαιρναν.

Ο Γιάννης Διβελέγκας ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. «Αν δεν μπορεί να περάσει τις βελτιώσεις τότε να σηκωθεί να φύγει» φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της βουλής.

Ερωτηθείς εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτούν τον υπουργό Οικονομικών, όπως έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ έχουν ένα ζήτημα, καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το “χαράτσι” στις εκλογές του Μαΐου του 2012».

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κ.Ο., Παναγιώτη Ρήγα, «μπορεί να δημιουργήσει πολλές αδικίες και στρεβλώσεις». Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ επ’ αυτού είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνολικός φόρος περιουσίας και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Σχεδόν όλοι ζήτησαν την χρονική καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου προκειμένου να γίνει συζήτηση για αλλαγές. «Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία» ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ζητούν να υπάρξει ειδική μέριμνα και απαλλαγές για τους κοινωνικά ασθενέστερους. «Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών».

Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλο αυτό διάστημα της συνεχούς διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ενημέρωσε, κατά τη συνεδρίαση, αναλυτικά και με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο βουλευτής, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ