Ο Μαυραγάνης για τα εμβάσματα

Ο Μαυραγάνης για τα εμβάσματα

Την εκτίμηση ότι ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερα αποτελέσματα στη διαδικασία του ελέγχου των εμβασμάτων της περιόδου 2009- 2012 διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας, με την οποία είναι πλέον δυνατόν, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση, αλλά και διαφορές με τα ποσά σε λογαριασμούς, να βεβαιώνονται φόροι, προτού εκδοθούν τα οριστικά φύλλα ελέγχου.

Το θέμα συζητήθηκε με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη, η οποία επεσήμανε ότι δεν διαπιστώνεται πρόοδος στους ελέγχους των εμβασμάτων, ιδίως εκείνα τα εμβάσματα τα οποία έχει καταγράψει με ακρίβεια η Τράπεζα της Ελλάδος, για την περίοδο 2009- 2012. Η βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, προκειμένου να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος και να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία, η οποία πλήττεται από την ανισοκατανομή των βαρών.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, πριν από την ψήφιση της τροπολογίας, δεν μπορούσε ο έλεγχος να κλείσει, αν δεν είχε εξασφαλιστεί ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είχε λάβει το σύνολο των πληροφοριών.

Με την τροπολογία, όμως, καλύφθηκε το κενό στη νομοθεσία και πλέον κατά τον προσωρινό έλεγχο, με τη διαπίστωση διαφορών, βεβαιώνεται ο φόρος, μέχρι να βγει το οριστικό φύλλο ελέγχου.

Μάλιστα, ο κ. Μαυραγάνης έσπευσε στο σημείο αυτό να υπογραμμίσει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορέσει πλέον να προχωρήσει στις βεβαιώσεις, χωρίς χρονοτριβή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ