Αντιδράσεις για την άρνηση Χατζηδάκη στην παράταση των πλειστηριασμών

Αντιδράσεις για την άρνηση Χατζηδάκη στην παράταση των πλειστηριασμών

 

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σήμερα να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει αργότερα με πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας.

 

Το θέμα των πλειστηριασμών τέθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών στην Ολομέλεια.

 

«Η πρακτική των κυβερνήσεων από το 2009 και εντεύθεν είναι για το θέμα αυτό να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο, διότι αυτό λέει και η κοινή λογική. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα αφού έχουν υπάρξει και όλες οι συνεννοήσεις όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα και να είστε βέβαιοι ότι φυσικά όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία», δήλωσε ο υπουργός.

 

Νωρίτερα εξηγώντας γιατί ψηφίζει το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής είχε επισημάνει ότι οι πολίτες είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους διαφορετικά και σήμερα αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν απέναντι στις τράπεζες. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις διότι το πρόγραμμα θα διευκολύνει 1.000.000 πολίτες.

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ανοίγει το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς όμως να έχει προσκομίσει στοιχεία για την κλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεσπίσει κλιμακωτά κίνητρα τα οποία να είναι γενναιότερα για τα περισσότερο φτωχά νοικοκυριά. Είπε ακόμη ότι από το πρόγραμμα διευκόλυνσης θα εξαιρεθούν όσοι δανειολήπτες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και επισήμανε ότι ενώ ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων είναι πάνω από 200.000 ευρώ, με το νομοσχέδιο τίθενται, ως οροφή για την προσφυγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, τα 180.000 ευρώ.

Πρότεινε επίσης να περάσει στο νόμο η νομολογία των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και που με βάση τις αποφάσεις ο μέσος όρος στο κούρεμα είναι της τάξεως του 50%. Το νομοσχέδιο δεν απαντάει στο πρόβλημα. Είναι θεμελιωμένο στις ανάγκες των τραπεζών ενόψει της αξιολόγησης του Νοεμβρίου.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης είπε ότι το θέμα των πλειστηριασμών το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με άκομψο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση. «Προκλήθηκε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Και αυτό το κλίμα το καλοβλέπουν και διάφοροι κερδοσκόποι. Υπάρχει ένα θέμα για το πώς λειτουργεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Είτε έχουμε κοινή λειτουργία είτε όχι», είπε ο κ. Μωραϊτης και αναφέρθηκε σε πρακτικές που υπονομεύουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και επέμεινε ότι χρειάζονται γενναιότερα μέτρα για να μπορέσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης περισσότεροι δανειολήπτες. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ψηφίσει το νομοσχέδιο.

 

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ξεκαθάρισε η Ραχήλ Μακρή. «Καταψηφίζουμε διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του λαού και δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες, ένα νομοσχέδιο με έναν τίτλο που απλώς επιχειρεί να δικαιολογήσει τα δεινά που εσείς προκαλέσατε στους πολίτες», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση η βουλευτής.

 

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο σύνολο των παράνομων και τοκογλυφικών όρων που έχουν θέσει οι τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και κατήγγειλε ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αύξησης των αυτοκτονιών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν το συνέταξε κανείς από την κυβέρνηση, το έφτιαξαν οι τράπεζες.

 

«Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθείτε επιδιώκεται να δοθεί μια ρεαλιστική λύση, μια προοπτική διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Όμως οι στόχοι δεν εκπληρούνται ούτε και οι ανάγκες ικανοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Εκτίμησε επίσης ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα περιορίσουν το σύνολο των νοικοκυριών που θα κάνουν χρήση των διατάξεων. Για την τροπολογία για το πάγωμα των πλειστηριασμών, η κ. Ξηροτύρη κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση. Εξήγησε επίσης ότι το κόμμα της αποφάσισε να καταθέσει την τροπολογία διότι άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα και γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ πιέζει για την άρση της αναστολής.

 

«Εμείς υποστηρίζουμε τη ρητή απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επανέφερε την πρόταση για κούρεμα των δανείων. «Δεν συμφωνούμε τα λαϊκά στρώματα να δανείζονται για να καλύπτουν ανάγκες υγείας και παιδείας. Εσείς υποχρεώσατε τα λαϊκά νοικοκυριά να πάρουν φοιτητικά δάνεια και έρχεστε και τους λέτε να βάλουν υποθήκη την πρώτη κατοικία για να μπούνε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 

Το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να ξεκαθαριστεί από τώρα διότι οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δημιουργούν άσχημο κλίμα, σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την κατάργηση της διάταξης για την αμνήστευση υποθέσεων απιστίας στελεχών τραπεζών για δάνεια σε Νομικά Πρόσωπα του Δημόσιου Τομέα.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ