• Ο Όλι Ρεν για την Εθνική Τράπεζα

  4:13 μμ, Πέμπτη 25 Απρ 2013 4:13 μμ, Πέμπτη 25 Απρ 2013

  Ο Όλι Ρεν για την Εθνική Τράπεζα

  Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρέν, απαντώντας σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, δεν διέψευσε τα σενάρια εξαγοράς της Εθνικής Τράπεζας.

  Στη σημερινή Ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έθεσε το θέμα της ματαιωθείσας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με τη Eurobank, ζητώντας από τον Όλι Ρέν να του δώσει εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης της Κομισιόν και της Τρόικα για το θέμα αυτό, καθώς επίσης, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, τα σενάρια που εμφανίζουν, γερμανικών συμφερόντων τράπεζες, πίσω από την απαίτηση για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

  «Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα προωθείτο η συγχώνευση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας, της Εθνικής με τη Eurobank. Αυτή η συγχώνευση θεωρούνταν τελειωμένη υπόθεση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής είχε πει, μάλιστα, ότι για αυτή τη συγχώνευση υπάρχει η έγκριση θεσμικών παραγόντων της Ελλάδας και η συναίνεση της Κομισιόν. Ξαφνικά η Τρόικα, και επομένως και η Κομισιόν, αλλάζει στάση και λέει να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης. Να γίνει ξεχωριστά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στην Εθνική και ξεχωριστά στη Eurobank...Αναρωτιέμαι κ. Ρέν, τελικά, τι έπαθε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα και κάτι που φαινόταν ότι είχε συμφωνηθεί, να το ακυρώνει;», τόνισε αρχικά ο κ. Χουντής και συμπλήρωσε:

  «Αυτό που διαρρέει στα ΜΜΕ η δική σας πλευρά (Κομισιόν), είναι ότι αν γινόταν η συγχώνευση, θα υπήρχε δυσκολία στη συνέχεια, λόγω του όγκου του νέου οργανισμού, για την πώλησή του. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι ακυρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης, λόγω της πρόθεσης να πωληθεί η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική, έναντι ευτελούς τιμήματος. Γνωρίζετε κ. Ρέν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια γερμανική τράπεζα για να αγοράσει την Εθνική; Γιατί άλλαξε στάση η τρόικα για μια υπόθεση που είχε συμφωνηθεί και πότε θα τελειώσει αυτό το ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας.»

  Στην απάντηση του, ο Επίτροπος, δεν προσπάθησε καθόλου να εξηγήσει τους, «θεσμικούς» και οικονομικούς λόγους, της άρνησης της Κομισιόν να αποδεχθεί τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Αντίθετα, όχι μόνο, δεν διέψευσε την ευθεία ερώτηση του Νίκου Χουντή για το ενδεχόμενο ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας σε γερμανικά συμφέροντα, αλλά απάντησε ότι δεν είναι «σε θέση να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για την Α ή Β τράπεζα».

  Αναλυτικά η απάντηση του Ο. Ρεν:

  «Θέσατε την ερώτηση των συγχωνεύσεων των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Θέλω μόνο να πω ότι η Επιτροπή στηρίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης δίδοντας αποθεματική χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αλλά δεν είμαι σε θέση να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για την Α ή Β τράπεζα. Δεν θα ήταν σκόπιμο κάτι τέτοιο. Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης βαδίζει με το σωστό ρυθμό και είναι ζωτικό, μαζί με τους Έλληνες εταίρους μας, δηλαδή, τις ελληνικές αρχές, την ελληνική κυβέρνηση, να επιτύχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα. Αποκατάστασης και ανακεφαλαιοποίησης. Είναι ουσιώδης προϋπόθεση για να επανέλθουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα