• Εσείς δεν φταίτε για τίποτε;

  7:00 πμ, Δευτέρα 08 Δεκ 2014 7:00 πμ, Δευτέρα 08 Δεκ 2014

  Εσείς δεν φταίτε για τίποτε;

  Η σοβαρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές οφείλεται αποκλειστικά, αν πιστέψει κανείς τις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κ. Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Αγορά», στην πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών σε 3-4 μήνες κάνει, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «τους εταίρους μας καχύποπτους, δύστοκους και άδικους». Και είναι αλήθεια! Το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής επιβαρύνει πράγματι σε σημαντικό βαθμό τις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία επιχειρεί τώρα να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με τρόπο οριστικό και μόνιμο, ώστε να μην απειληθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία.

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ μεν αλήθεια, αλλά δεν είναι ΟΛΗ η αλήθεια! Ο κ. Βενιζέλος και ορισμένα άλλα λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη είτε ξεχνούν, είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τα δικά τους λάθη, τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην... εξαγρίωση των δανειστών και στην πρωτοφανή σκλήρυνση της στάσης τους που διαπιστώνουμε σήμερα. Γιατί βέβαια είναι απολύτως προφανές ότι η τρόικα έχει... τρελαθεί! Το απόρρητο e-mail της προς την ελληνική κυβέρνηση, που φέρνει στο φως σήμερα η Realnews, είναι αποκαλυπτικό. Φθάνει στο σημείο να απαιτεί νέο φόρο πολυτελείας, με βάση την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει ποιοι, κατά τη γνώμη της, είναι πλούσιοι και ποιοι όχι. Φαίνεται ότι, σύμφωνα με τις νέες θεωρίες του Βερολίνου, το να αποκτά κανείς περιουσία σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και ελεύθερου ανταγωνισμού είναι πλέον «αδίκημα»!

  ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ της κυβέρνησης είναι ότι, υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της στρατηγικής του για την επίσπευση των εθνικών εκλογών, βιάστηκε να μιλήσει για άμεση έξοδο από το μνημόνιο και για απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, χωρίς να έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και κυρίως χωρίς να έχει σταθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις... Παράλληλα, η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος αποφάσισε -μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές και βλέποντας να μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν- να «παγώσει» την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων και ρυθμίσεων, για τα οποία όμως είχε ήδη -δυστυχώς- δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ακόμη, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι εκκρεμούσε η υλοποίηση 600 και πλέον δράσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο. Μάλιστα, λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Χαρδούβελης έστειλε σε όλους τους συναδέλφους του λίστα των ανεκπλήρωτων μνημονιακών τους υποχρεώσεων. Ωστόσο, τόσο οι υπόλοιποι υπουργοί, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι «κατέβασαν τα μολύβια» και δεν έπραξαν όσα η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει... Η σκέψη τους ήταν και είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Και έτσι «ξέχασαν» να πάρουν μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, μιλώντας για την ανάπτυξη που θα το καλύψει και προχωρώντας σε φορολογικές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις. «Ξέχασαν» να νομοθετήσουν το νέο, ενιαίο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα, «ξέχασαν» τις αλλαγές που είχαν υποσχεθεί να κάνουν στα εργασιακά, «ξέχασαν» αρκετές από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες επίσης είχαν δεσμευθεί. «Ξέχασαν» πολλά ακόμη που -δυστυχώς- είχαν συνομολογήσει ότι θα κάνουν, αλλά ο χώρος του άρθρου μας είναι περιορισμένος...

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ είχαν σαν αποτέλεσμα η συνήθης αξιολόγηση της τρόικας, που θα έπρεπε κανονικά να είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία ρουτίνας, να μετατραπεί σε χρονοβόρα διαπραγμάτευση και μάλιστα εξαιρετικά σκληρή. Και έτσι σήμερα, αντί να γίνεται συζήτηση στην Ευρώπη για την επόμενη μέρα της χώρας μας και για τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τις εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών, το κεντρικό θέμα είναι -δυστυχώς- για άλλη μια φορά «η ασυνέπεια των Ελλήνων» και το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» των Βρυξελλών προς την Αθήνα. Οι συνέπειες είναι προφανείς. Το ΔΝΤ θα μείνει στη χώρα μας μέχρι το 2016 με τον σημερινό του ρόλο και στη συνέχεια για άλλον ένα χρόνο, με νέο «κοστούμι». Και τα πρόσθετα μέτρα που μας ζητούν, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, είναι χειρότερα ακόμη και από αυτά του πρώτου μνημονίου! Και για όλα αυτά δεν φταίει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ... Ετσι, για να συνεννοούμαστε...

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα