• Τα λόγια της κάλπης...

  7:00 πμ, Δευτέρα 17 Νοε 2014 7:00 πμ, Δευτέρα 17 Νοε 2014

  Τα λόγια της κάλπης...

  Η αυξηµένη πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών τον ερχόµενο Μάρτιο, αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή νέου Προέδρου Δηµοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ρίχνει εδώ και λίγο καιρό βαριά σκιά στην πολιτική µας ζωή. Οι κινήσεις και οι δηλώσεις των ηγετών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν πλέον ενταχθεί στον ευρύτερο προεκλογικό τους σχεδιασµό και κατά συνέπεια έχουν «υποταχθεί» σε µεγάλο βαθµό στις µικροκοµµατικές τους σκοπιµότητες, µε συνέπειες που είναι ήδη ορατές για την εθνική µας πορεία. Οσα κάνουν και όσα λένε το τελευταίο διάστηµα τα κορυφαία στελέχη των κοµµάτων, καθώς και όσα δεν λένε και δεν κάνουν, συνδέονται άµεσα και σχεδόν αποκλειστικά µε την αγωνία τους για τη διατήρηση ή την κατάκτηση της εξουσίας και δυστυχώς βάζουν κατά κανόνα σε δεύτερη µοίρα το συµφέρον της χώρας και των πολιτών της.

  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, παρότι οι συνθήκες δεν είναι ώριµες, βιάζεται να σηµατοδοτήσει την έξοδο της χώρας από το µνηµόνιο και την αποµάκρυνση του ∆ΝΤ από το πρόγραµµα χρηµατοδότησής της, προκειµένου να ανακόψει τη δηµοσκοπική προέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και να δηµιουργήσει ευνοϊκές πολιτικές προϋποθέσεις για την εκλογή Προέδρου τον Φεβρουάριο και εποµένως για την παραµονή της στην εξουσία επί ενάµιση χρόνο ακόµη. Και βέβαια στην πίσω πλευρά του µυαλού των κυβερνητικών επιτελών υπάρχει η σκέψη ότι αν µέχρι το τέλος του χρόνου έχουν «διώξει» την τρόικα, ακόµη και αν δεν επιτύχουν τελικά να συγκεντρώσουν 180 βουλευτικές ψήφους στην προεδρική κάλπη, θα διεκδικήσουν µε αυξηµένες πιθανότητες τη νίκη ή έστω θα περιορίσουν το εύρος της ήττας τους στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.

  ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ, όµως, είναι και οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση στο «κατενάτσιο» απέναντι στους δανειστές και την απαίτησή τους να υλοποιηθούν άµεσα τα ήδη συµπεφωνηµένα προαπαιτούµενα για την επόµενη -και τελευταία για το 2014- δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα λέει τώρα όχι στη λήψη πρόσθετων δηµοσιονοµικών µέτρων, όχι σε νόµο για οµαδικές απολύσεις, όχι σε παραµετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, όχι σε γενικευµένη αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και σε απελευθέρωση των πλειστηριασµών πρώτης κατοικίας. Και σε ορισµένα από αυτά διαµηνύει στις Βρυξέλλες ότι καλό θα ήταν η συζήτησή τους να µετατεθεί σε χρόνο µετά την προεδρική εκλογή, ώστε να µην προκληθεί αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές οµάδες Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ και κυρίως να µη σηµειωθούν νέες απώλειες στα δηµοσκοπικά ποσοστά των δύο κυβερνητικών κοµµάτων.

  ΑΝΑΛΟΓΗ, όµως, πολιτική συµπεριφορά, µε έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό και η αξιωµατική αντιπολίτευση. Μετά από µια περίοδο ρεαλιστικών προσαρµογών στο πρόγραµµα και γενικότερα στον πολιτικό λόγο της, που εκφράστηκαν κυρίως από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και από στελέχη του περιβάλλοντός του, ο πρόεδρος και οι κορυφαίοι του κόµµατος επέστρεψαν στη σκληρή και «ασυµβίβαστη» ρητορεία περί µη αποδοχής των συµφωνιών που θα κάνει µε τους δανειστές η σηµερινή κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε προαπαιτούµενα, ούτε απαιτούµενα, ούτε τίποτε από όσα αυτή τη στιγµή, σε διάφορα µέτωπα, επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσµένα»! Και βέβαια η αξιωµατική αντιπολίτευση επιµένει -και µάλιστα σε υψηλούς τόνους- στη θέση της ότι θα καταργήσει αµέσως µετά την άνοδό της στην εξουσία όλους τους εφαρµοστικούς νόµους των µνηµονίων.

  Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αντίδραση των αγορών στην πρόωρη κυβερνητική ανακοίνωση για έξοδο της χώρας από το µνηµόνιο και για αποµάκρυνση του ∆ΝΤ, αλλά και το mail της τρόικας για τη µονοµερή απόφαση Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ να ρυθµίσουν τα ληξιπρόθεσµα και τα βεβαιωµένα χρέη σε 100 δόσεις, που οδήγησε στη γνωστή «κωλοτούµπα» του κ. Χαρδούβελη, αποδεικνύουν ότι η προχειρότητα, η επιπολαιότητα και η έλλειψη σοβαρού σχεδιασµού και προετοιµασίας στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για την εθνική µας πορεία οδηγούν στα αντίθετα από τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα.

  ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ προεκλογικά λόγια δεν πλήττουν την αξιοπιστία µόνον εκείνων που τα εκστοµίζουν, για να τα βρουν στη συνέχεια µπροστά τους, αλλά και της ίδιας της χώρας µας. Και εποµένως ας σκεφθούν όσοι στο µυαλό τους έχουν σήµερα µόνο την κάλπη και την καρέκλα ότι µια νίκη βασισµένη στο ψέµα είναι µια πύρρειος νίκη. Αντίθετα, µια ήττα εξαιτίας της προσήλωσης στο εθνικό συµφέρον και στην αλήθεια είναι σχεδόν πάντα µια... µελλοντική δικαίωση, δηλαδή µια µελλοντική νίκη! Η πραγµατική -η οριστική- έξοδος από το µνηµόνιο και από την κρίση απαιτεί εθνικό σχέδιο, µετά από εθνική συνεννόηση. Και απαιτεί επίσης κινητοποίηση όλων των εθνικών δυνάµεων για την εφαρµογή του. Ας περιορισθούν εποµένως οι προεκλογικές κορώνες. Ας υποχωρήσουν οι µικροκοµµατικοί υπολογισµοί. Βλάπτουν σοβαρά την εθνική προσπάθεια. Και ας πρυτανεύσει επιτέλους το συµφέρον της πατρίδας και η λογική!

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα