Το enikos.gr στα… Μαθήματα χορού Τσαλίκη- Παπαδόπουλου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ότι η Ναταλία Τσαλίκη “παντρεύει” τις δυνάμεις της με αυτές του Δημοσθένη Παπαδόπουλου για τα “Έξι μαθήματα χορού”που θα ανέβουν στο “Ιλίσια”τον Δεκέμβριο το ξέρεις ήδη μια και το αποκάλυψε το Τέταρτο Κουδούνι του συνάδελφου Γιώργου Σαρηγιάννη. Σκέφτηκα πως θα ήθελες να πάρεις μια πρόγευση του τι γίνεται στα… μαθήματά τους κι εξασφάλισα για τα μάτια σου μόνο εντυπωσιακές πόζες των δύο τους.Τη “συνάντησή” τους αυτή την απολαμβάνουν μαθαίνω πολύ και οι δύο κι εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την πρεμιέρα τους.Τα “Μαθήματα”θα ανέβουν σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σε απόδοση-σκηνοθεσία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου που θα παίξει τον δασκαλο χορού πλάι στην Τσαλίκη. Πάμε να σου πω τα του έργου…

Το έργο

Μια μοναχική γυναίκα γύρω στα 60 προσλαμβάνει έναν νεαρό χορευτή για να της παραδώσει μαθήματα χορού κατ’ οίκον. Μέσα στις έξι βδομάδες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, η Λίλυ κι ο Μάικλ θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα και θα έρθουν πιο κοντά, αφού τελικά ο χορός είναι η πρόφαση, ενώ η αιτία απαντάται στην ανάγκη για ανθρώπινη επαφή κι επικοινωνία.

Ο Richard Alfieri εμπνεύστηκε τα «Έξι μαθήματα χορού… σε έξι εβδομάδες» στο Don Cesar Hotel στο St. Petersburg στη Φλόριντα. Ενώ περνούσε από το φουαγιέ του ξενοδοχείου είδε πως στη διπλανή αίθουσα γινόταν ένας διαγωνισμός χορού. Χαζεύοντας τα ζευγάρια παρατήρησε πως στα περισσότερα η ντάμα ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία, ενώ ο καβαλιέρος πολύ μικρότερος. Αυτό του κίνησε την περιέργεια. Έτσι προέκυψε η ιδέα να συνδυάσει μια τέτοια σχέση με μια γνωριμία που χτίζεται μέσα από μια σειρά μαθημάτων χορού.

Τα «Έξι μαθήματα χορού… σε έξι εβδομάδες» ανέβηκαν στο Λος Άντζελες το 2001 με πρώτη διδάξασα τη Γιούτα Χάγκεν. Από τότε έχουν παιχτεί με τεράστια επιτυχία στην υπόλοιπη Αμερική και τον κόσμο: Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Σίδνεϋ, Μελβούρνη, Βιέννη, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Τόκυο, Ελσίνκι, Βουδαπέστη, Τορόντο, Μαϊάμι, Πράγα, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Μόναχο, Λονδίνο και τώρα στην Αθήνα.

Ο Alfieri παράλληλα διασκευάζει το έργο για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές του τη Shirley MacLaine και τον Rupert Everett.

Χωρίς να διεκδικεί χαρακτηρισμούς όπως αριστούργημα ή μεγαλοφυές, τα «Έξι μαθήματα χορού σ’ έξι βδομάδες», είναι ένα απολαυστικό έργο, με ανατροπές, αρκετό χιούμορ, σωστή δόση συγκίνησης και πολύ χορό βέβαια όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του κι έτσι επάξια μπορούν να ονομάζονται μαθήματα ζωής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ