Θεσσαλονίκη μου αγαπημένη, τα έμαθα όλα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ξημερώματα στη Σαλονίκη που αγαπώ. Ξανά και ξανά.Θα στα γράψω γρήγορα σε τίτλους γιατί χρειάζομαι… ορό με καφέ και έχω «μαραθώνιο» -κουβέντες, συνέντευξη, παράσταση, καφέδες και… κραιπάλη βεβαίως βεβαίως-. Φύγαμε.

ΕΙΔΑ «Μάνα Κουράγιο» στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Θα σου γράψω για τα της παράστασης αναλυτικά απ’ την Αθήνα. Αυτό που θέλω να καταθέσω για την ώρα είναι πως η σπουδαία μας ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, δεν γύρισε… απλά στο «σπίτι» της [δες ΚΘΒΕ, αρχικά για την Μάνα και μετά σίγουρα κάτι θα έρθει εξίσου ελκυστικό]. Επέστρεψε για να προσφέρει και πάλι μέθεξη-ψυχής στο κοινό της Θεσσαλονίκης που την αγαπά και την θαυμάζει, με μια αληθινά συγκλονιστική ερμηνεία. Μια Μεγάλη ηθοποιός σε μια συνταρακτική στιγμή της -ίσως απο τις πιο σημαντικές της. Μάθημα υποκριτικής παραδίδει απο σκηνής η Φωτοπούλου. Καθοδηγημένη απο τον Μιλιβόγιεβιτς συναρπάζει και συνταράσσει στην Άννα της. Δεν έχω ευτυχήσει να δω την Κατίνα Παξινού- έχω ακούσει όμως σε σπάνια ηχογράφηση την μοναδική ερμηνεία της. Οι…Μάνες που είδα ως τώρα ήταν καλές ή λιγότερο καλές. Η Μάνα της Φωτοπούλου είναι κέντημα-μέτρο, συνέπεια, κύρος και ακρίβεια. Άψογη υποκριτικά, έξοχη φωνητικά στα απαιτητικά τραγούδια του Ντεσσάου. Υπόδειγμα ερμηνείας.

ΠΑΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Ναι,ναι το «Επτά επί Θήβας» θα…ξαναπάει το καλοκαίρι, μετά την μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που γνώρισε. Έχει «κλειδώσει»αυτό που σου είχα με … ερωτηματικό. «Μαγειρεύει»όμως κι άλλη παραγωγή ο «δαιμόνιος» Γιάννης Αναστασάκης που σήκωσε τα μανίκια και δουλεύει πολύ σκληρά για το ΚΘΒΕ μετά της Μαρίας Τσιμά. Σήμερα ξεκινά το «Ψύλλοι στα αυτιά» του, η «Μάνα» παίρνει διθυραμβικές κριτικές και το «Τρίτο Στεφάνι» φουλάρει στη Μονή Λαζαριστών με Κωνσταντινίδου να σηκώνει το μεγάλο βάρος του έργου.

Ω ΘΕΕ ΜΟΥ, Βαλτινός-Διδασκάλου είναι πανευτυχείς που τους αγκαλιάζει τόσο ζεστά το κοινό της πόλης με το «Ω Θεέ μου» κι απο ότι μου είπε ο Γρηγόρης θα μείνουν εδώ πολύ ακόμα, προκειμένου να κατηφορίσουν Μάρτιο στο Ιλίσια και να ανέβει εδώ το Μάνα θα πάω στο Χόλυγουντ. Λάμπουν και οι δυό τους!

ΣΤΟΝ επόμενο τόνο ο Γρηγόρης θα γίνει Ζορμπάς με σκηνοθέτη τον Φασουλή. Μαζί τους θα είναι σίγουρα ο Μέμος Μπεγνής όπως σου έγραψα ήδη, ενώ κρούση έχει γίνει και στην Ταμίλα Κουλίεβα για την Μαντάμ Ορτάνς. Θα το…πάρουν όλο το χαρτί, θυμίσου με!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ έρχεται η Ντενίση με το σαρωτικό «Σμύρνη μου αγαπημένη» και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, απ΄ότι έμαθα. Δευτέρα ξεκινά η προπώληση και προβλέπονται οι τρελές ουρές που είχε και στην Αθήνα. Πιο νωρίς θα ανέβουν Μπέζος-Τρύπη με την παράσταση του «Ακροπόλ», ενώ Μάρτιο θα ανηφορίσει και η «Ωραία μου κυρία» δια χειρός Ρήγα. Μια και ο λόγος για τη φιλόδοξη αυτή δουλειά να σου πω ότι χθες μπήκαν στο Pantheon και ότι ανέβηκε και η εντυπωσιακότατη μαρκίζα. Οι πρόβες προχωρούν, οι μηχανές είναι στο φουλ και η πρεμιέρα φτάνει [9/12]. Ναι, ναι θα ανέβω ξανά για την Ωραία μου κυρία -λείπει ο Μάρτης απο την Σαρακοστή;-.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος «τρέχει»το «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» για το ανακανισμένο θέατρο Ριάλτο-Αλεξανδράκης. Μήπως… ανέβει κι αυτό εδώ μετά; Μμμ,μπορεί.

ΣΤΗΝ Αλίκη Βουγιουκλάκη αφιερώνει το ανέβασμα του Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία ο Ρήγας. Λάτρευε την Αλίκη-και επαγγελματικά και προσωπικά με εκείνη να του έχει μεγάλη αδυναμία- και τώρα της κάνει ένα «δώρο» μια κι ήταν αυτή που έλαμψε ως… Ωραία μου κυρία τρεις φορές στην καριέρα της.

ΘΑ «μετακομίσει» ή όχι το εξαιρετικό «Κουκλόσπιτο» εδώ στην Θεσσαλονίκη; Οι πληροφορίες μου λένε ότι κάποιοι ηθοποιοί δεν μπορούν λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεών τους κι έτσι το κοινό της πόλης θα χάσει μάλλον την ευκαιρία να απολαύσει την υπέροχη δουλειά με την θεά Αμαλία Μουτούση…

ΕΣΠΑΣΕ πόρτες το «Χειρόγραφο»της Χαρούλας και του Νανούρη εδώ και στο… καπάκι ο Γιώργος «την έκανε» για Ιεροσαλήμ. Κάτι έχει στο νου του για… επόμενο χτύπημα,αλλά για την ώρα το δουλεύει και τηρεί σιγήν ιχθύος.

ΠΟΙΟΙ θα ανέβουν πάνω [εδώ!] και πότε, ακόμα «παίζεται» αφού θέλουν να δουν τι…ψάρια θα πιάσουν στην Αθήνα [που’ ναι δύσκολο το «σκηνικό»] και μετά θα αποφασίσουν. Σ’αφήνω να ξεκινήσω το… μαραθώνιο που περιλαμβάνει ωραίες «συναντήσεις» -Λυδία ανυπομονώ- και παραστάσεις και φυσικά «Σταφύλι»… δαγκωτό -Μιχαήλ, Πασχάληδες, Δημήτρη το νου σας ρεμάλια-. Θεσσαλονίκη μου αγαπημένη,είμαι και πάλι εδώ. Κι έχω «κλειδωμένους»τους φίλους Γιώργο, Ρίτα με το «παρεάκι»μου να ανοίγει. Άντε ανέβα κι εσύ Δημήτρη- Real εφιάλτη μου να δούμε τι θα γίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ