Ο Αλέξης Σταμάτης μιλά στο enikos.gr για τη μαμά του Μπέτυ Αρβανίτη κι όχι μόνο!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο χαρισματικός και πολυβραβευμένος Αλέξης Σταμάτης ετοιμάζει ένα γερό «χτύπημα» στη Β’Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας και με αφορμή αυτό «κοιτάζει»πίσω, αναφέρεται στη μητέρα του που έφτιαξε με κόπο σώματος και ψυχής το θέατρο αυτό και μιλά για όλα από καρδιάς.Ένας ιδιαίτερος «μονόλογος» αποκλειστικά για το enikos.gr. Τον ευχαριστώ!

«Η μητέρα μου είναι ηθοποιός. Για ένα παιδί, αρχικά αυτό δε σήμαινε αρχικά και πολλα πράγματα. Όμως έχοντας ζήσει τη μισή παιδική ζωή μου στα παρασκήνια, σε περιοδείες και στα γυρίσματα ταινιών της Φίνος Φιλμς (οπού γνώρισα τον Κωνσταντάρα, την Αλίκη, τον Παράβα, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Παπαγιανόπουλου και όλους σχεδόν τους σταρ της εποχής), η υποκριτική, η αφήγηση και σε επέκταση η ζωή των ηθοποιών μου ήταν πολύ οικεία. Αργότερά, από το 1987, όταν η μητέρα μου ίδρυσε μαζί με τον Βασίλη Πουλαντζά το Θέατρο της οδού Κεφαλλήνιας, τη οποίου είμαι από τότε μελος, άρχισα να κάνω και κάποιες πολύ σημαντικές γνωριμίες. Από το θέατρο αυτό πέρασαν σημαντικά ονόματα: Μίνως Βολανάκης, Ρούλα Πατεράκη, Τάσος Μπαντής, Στάθης Λιβαθινός, Νικος Μαστοράκης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Μαυρίκιος, και τελευταία ο πολύ ταλαντούχος Δημήτρης Καρατζάς μαζί με τους επίσης νέους Γιάννη Καλαβριανό και Άρη Τρουπάκη.. Η περιέργεια για τις πρόβες ήταν πολύ μέγαλη κι έτσι έχω εξοικειωθεί με την «κουζίνα» της παράστασής έχοντας περάσει ατέλειωτες ώρες ακούγοντάς και συζητώντας με ανθρώπους του θεάτρου. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ειδικά τον Μίνω Βολανάκη, ο οποίος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος μου, τρυφερός φίλος και με τον οποίο κάποια στιγμή κάναμε μια συνεργασία για τα θέατρα στα νταμάρια.Όλα αυτά καλά , εγω ήμουν συγγραφέας είχε μπει ο 21ος αιώνας, ποίηση είχα γράψει, πεζό είχα γράψει, αλλά από θέατρο… τίποτα εκτός από αι συλλογική προσπάθεια σε σκηνοθεσία του φίλου Θοδωρή Αμπαζή.! Το 2003 μου έγινε μια πρόταση από τον αείμνηστο Δημήτρη Οικονόμου να γράψω ένα μονόλογο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Δέχτηκα με χαρά αν και η σχέση μου με την θεατρική γραφή ήταν έως τότε υποτυπώδης. Το έργο λοιπόν γράφτηκε και είχε το τίτλο «Η Τελευταία Μάρθα». Παίχτηκε στο Θέατρο Άττις σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Δημήτρη Οικονόμου για μόνο δυο παραστάσεις. Στη συνέχεια, μέσα από πολλές περιπέτειες επαναλήφθηκε το 2008 στη Β’ Σκηνή του Θέατρου της οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδη με τον Χρήστο Στεργιόγλου στο ρόλο του Σάκη. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη έξοδος μου στο θέατρο, κάτι πολύ συγκινητικό για μένα. Έκτοτε ακολουθήσαν αρκετά αλλά θεατρικά, που παίχτηκαν σε θέατρα όπως το Χώρα, το Ίδρυμα Κακογιάννης, το Θέατρο Τέχνης, το Southbank Centre».

Και συνεχίζει «Το 2013, το θέατρο Τέχνης προσκάλεσε οκτώ Έλληνες συγγράφεις να γράψουν νέα έργα με άμεσες ή υπαινικτικές αναφορές εμπνευσμένα από τη νεοελληνική πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτά έγραψα τον μονόλογο «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο» που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη. Το ρόλο του Φώτη ερμήνευσε ο Νίκος Αρβανίτης. Ήταν μέγαλη μου τιμή να δω έργο μου στο περίφημο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης, έναν χώρο φορτισμένο θεατρικά στον ύψιστο βαθμό. Με τον χώρο αυτό έχω και μια… ενδομήτρια σχέση, μια και όταν η μητέρα μου ήταν έγκυος σε μένα παράλληλα φοιτούσε στην Σχολή του Καρόλου Κουν.Αρχής γενομένης από τις 22 Οκτωβρίου, τα δυο αυτά μονόπρακτα-μονόλογοι παρουσιάζονται μαζί σε μια ενιαία παράσταση με τίτλο «Κόσμος/Γωνία» στη Β Σκηνή του θέατρου της οδού Κεφαλληνίας. Η σκηνοθεσία είναι του Άρη Τρουπάκη. Τον Σάκη ερμηνεύει τώρα ο Νίκος Αλεξίου, ενώ τον Φώτη και πάλι ο Νίκος Αρβανίτης. Τι δένει όμως τα δυο αυτά, εκ πρώτης όψεως διαφορετικά έργα; Τι με ώθησε στο να τα ανεβάσουμε μαζί ως μια ενιαία παράσταση; Ο Σάκης και ο Φώτης είναι μεν δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι αλλά τους ενώνουν όμως πολλά. Το κύριο είναι η μοναξιά και ο εγκλεισμός. Και οι δυο ζουν μόνοι στο μικρό σπίτι-φωλιά τους όπου ταΐζουν τις φαντασιώσεις και τις μνήμες τους. Ο μεν Σάκης («Η Τελευταία Μάρθα»), ένας φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης, με απωθημένο ζωγράφου προβάλλει τις ονειροφαντασίες του στον απέναντι ψιλικατζή τον οποίο αναγάγει σε φύλακα- άγγελο της ζωής του με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε ποίκιλες περιπέτειες που του αλλάζουν εντελώς την καθημερινότητα, ο δε συγγραφέας Φώτης («Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο»), πλαισιωμένος από κασέτες που καταγράφουν όλο του το παρελθόν, «υφαρπάζει» το νεότερο εαυτό του για να δημιουργήσει τα θεατρικά του έργα. Το κάνει επιτυχημένα, μέχρι που η πηγή στερεύει. Τα έργα του παύουν να έχουν επιτυχία. Ξαφνικά δέχεται μια αναπάντεχα προσοδοφόρα πρόταση που μπορεί να του αλλάξει τη μοίρα. Για να γράψει, όμως, πρέπει να βάλει τα μοναδικά δύο ντιβιντί που δεν αντέχει να δει. Εκείνα που ξανανοίγουν το μεγάλο τραύμα της ζωής του.

Δύο χαρακτήρες που ολισθαίνουν στο δίπολο φαντασία-πραγματικότητα και από τα σπαράγματα της μνήμης -κατασκευασμένης η μη- δημιουργούν πραγματικές συνθήκες σ’ έναν ενεστώτα που καίει.Το έργο περιέχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ανατροπή ην οποία φυσικά αφήνω για τους θεατές!»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Αλέξης Σταμάτης

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Νίκα

Ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου «Η Τελευταία Μάρθα»

Ερμηνεία: Νίκος Αρβανίτης «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο»

Το έργο «Κόσμος/Γωνία» του Αλέξη Σταμάτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη

INFO:

Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878

Παραστάσεις:

Από 22 Οκτωβρίου

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Έως την έναρξη των παραστάσεων 21 Οκτωβρίου ισχύει προσφορά προπώλησης 12€

Πρεμιέρα: 22 Οκτωβρίου 2018

Λήξη παραστάσεων: 18 Δεκεμβρίου 2018

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ