Αυλαία και πάμε…Όπερα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Πρώτος έγραψα για την εξαιρετικά φιλόδοξη «Όπερα της πεντάρας» που ετοιμάζει ο «πολύς»Γιάννης Χουβαρδάς για το «Παλλάς» των Αθηναϊκών Θεάτρων, πρώτος «πρόδωσα» την συναρπαστική διανομή και ναι, ναι, έχω λάβει ήδη θέσεις μια και αύριο ανοίγει η αυλαία υποσχόμενη τα καλύτερα!

Το δίχως άλλο το «πακέτο» που έφτιαξε ο Χουβαρδάς με την στήριξη των Παναγιωτάκη-Κούρκουλα είναι απ’ τα πιο δυνατά της σεζόν κι όλοι ανυπομονούμε να το δούμε.Αυλαία και πάμε Όπερα λοιπόν για αυτό ελάτε να δούμε τους συντελεστές και το …μενού.

ΤΑ Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ», από τις 24 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με έναν δυνατό και πολυπληθή θίασο και ζωντανή 12μελή ορχήστρα. Μια τεράστια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών!

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Λούλης (Μακχήθ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κυρία Πήτσαμ), Άγγελος Παπαδημητρίου (Κύριος Πήτσαμ), Λυδία Φωτοπούλου (Τζέννυ), Νίκος Καραθάνος (Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν), Νάντια Κοντογεώργη (Πόλλυ), Κίκα Γεωργίου (Λούσυ).

Λίγα λόγια από τον Γιάννη Χουβαρδά για την παράσταση, που θα ανέβει στις 24 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς:Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ τοποθετεί στον πυρήνα της Όπερας της πεντάρας τη σκοτεινή, εγκληματική πλευρά της αστικής ζωής των μεγαλουπόλεων: πόλεμος συμφερόντων, λαγνεία, βία και διαφθορά. Το χρήμα είναι θεός. Ζητιάνοι, πόρνες, ληστές, μικροί και μεγάλοι εγκληματίες, αστυνομικοί, όλοι συμφύρονται σε μια κοινωνία απεγνωσμένα παραδομένη στην κρίση. Ο “άρχοντας” αυτού του κόσμου είναι ο Μακ “το μαχαίρι”, ο οποίος πατάει επί πτωμάτων για το κέρδος του, ενώ ο “Βασιλιάς των ζητιάνων” Πήτσαμ βγάζει πλούσια οφέλη από τη φτώχεια των κατωτέρων στρωμάτων και η αστυνομία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία και με τους δύο. Όλα είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση. 

Στο τέλος όμως αναδύεται, με δηλητηριώδες χιούμορ αλλά και αμείλικτη ειρωνεία, το ερώτημα: Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιάς τράπεζας;Η Όπερα έχει κατά καιρούς αντιμετωπιστεί ως μιούζικαλ, ως πολιτική σάτιρα με τραγούδια, ως κωμωδία ευρείας κατανάλωσης, ως μουσικό μπουλβάρ, ακόμα και ως επιθεώρηση εποχής. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για τίποτε από αυτά.

Η Όπερα μπορεί να δανείζεται στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου, αλλά τελικά αποτελεί ενα ιδιαίτερο θεατρικό είδος από μόνη της. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη δυσκολία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση για ένα σύγχρονο ανέβασμα: μέσα από μια προσεκτική και θαρραλέα προσέγγιση, να αναδειχθούν η καθαρότητα, η εκρηκτικότητα και η ψυχαγωγική δύναμη που συνθέτουν τον κόσμο του υπέροχου αυτού έργου.

Πρώτη προϋπόθεση είναι ένας πλήρης σε όλα τα επίπεδα θίασος και μια δυνατή ομάδα συντελεστών. Την έχουμε. Δεύτερη, μια γενναιόδωρη παραγωγή, πράγμα καθόλου αυτονόητο στις μέρες μας. Την έχουμε. Τρίτη, οι τεράστιες μουσικές απαιτήσεις, απόλυτα καλυμμένες. Τις έχουμε. Τέταρτη, μια παράσταση με σαφείς στόχους, που να είναι ταυτόχρονα πιστή στο πρωτότυπο, σοβαρή χωρίς σοβαροφάνεια, κωμική χωρίς ευκολίες, ελκυστική στο μεγάλο κοινό και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Το μεγάλο στοίχημα».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ:

Μετάφραση:                           Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία:                           Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά:                          Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια:                      Ιωάννα Τσάμη

Ενορχηστρωτική επιμέλεια – Διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Οικονόμου

Δημιουργία βίντεο:                 Δημοσθένης Γρίβας

Φωτισμοί:                        Λευτέρης Παυλόπουλος

Σχεδιασμός ήχου:                   Κώστας Μπώκος

Φωνητική διδασκαλία:          Μιχάλης Παπαπέτρου

Κινησιολογική επιμέλεια:              Αμάλια Μπέννετ

Φωτογραφίες παράστασης:          Πάτροκλος Σκαφιδάς

Α’ Βοηθός σκηνοθέτη:           Νατάσα Τριανταφύλλη 

Β’ Βοηθοί σκηνοθέτη:            Αλέξανδρος Βαμβούκος, Ιωάννα Μπιτούνη

Α’ Βοηθός σκηνογράφου:             Θάλεια Μέλισσα

Β’ Βοηθός σκηνογράφου:             Έλλη Σπάνια

Βοηθός ενδυματολόγου:         Βασιλική Σουρρή

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Μακχήθ:                          Χρήστος Λούλης

Κυρία Πήτσαμ:                Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Κύριος Πήτσαμ:                     Άγγελος Παπαδημητρίου

Τζέννυ:                      Λυδία Φωτοπούλου 

Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν:        Νίκος Καραθάνος 

Πόλλυ:                       Νάντια Κοντογεώργη

Λούσυ:                       Κίκα Γεωργίου

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Αντίνοος Αλμπάνης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελίζα Γεροντάκη, Έφη Γούση,  Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ελένη Μπούκλη, Βασίλης Μυλωνάς, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Νίκα, Γιώργος Τζαβάρας


 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.