• Οι «Ανθισμένες Μανόλιες» έρχονται στο «Χυτήριο» σε σκηνοθεσία Κυριακού με γερό καστ

  7:31 μμ, Κυριακή 13 Σεπ 2020 7:31 μμ, Κυριακή 13 Σεπ 2020

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ένα πλούσιο «μενού»μαγειρεύει για τον χειμώνα στο φιλόξενο θέατρο «Χυτήριο» η πολυσχιδής Βάσια Παναγοπούλου. Μια απ’τις υποσχόμενες παραγωγές που θα δούμε στο θέατρο της Ιεράς Οδού είναι, όπως έμαθα, και οι «Ανθισμένες Μανόλιες» που αγαπήσαμε στην κινηματογραφική τους εκδοχή με all star cast-δες Σάλι Φιλντ,Ντόλι Πάρτον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν,Ντάριλ Χάνα, Ολυμπία Δουκάκη και Τζούλια Ρόμπερτς- σε σκηνοθεσία του Ρόμπερ Χάρλινγκ.Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Χάρλινγκ, και παίχτηκε μετά επιτυχώς ανά τον κόσμο. Στην χώρα μας το ανέβασε ο έμπειρος Κοραής Δαμάτης με γερό θίασο-Πιτσούλη, Ορφανού,Σταυρακέλη,Ιωαννίδου,Ανδρούτσου,Μηλιαράκη-και τώρα ετοιμάζεται με μεράκι μια φιλόδοξη παρουσίασή του από τον ικανό Κωνσταντίνο Κυριακού-μετάφραση και σκηνοθεσία-,σε παραγωγή της Βάσιας Παναγοπούλου. Στις«Μανόλιες»που θα δούμε στο «Χυτήριο» θα παίξουν οι καίριες Άννα Ανδριανού,Ηρώ Μουκίου,Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη,Κρίστη Παπαδοπούλου και Εύη Δαέλη.

  Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Off Broadway παράσταση και από τότε γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν περιοδείες πολλών θιάσων σε όλη την Αμερική και στην Ευρώπη και αργότερα το θεατρικό έργο έγινε ταινία που έκανε μεγάλη αίσθηση στο κοινό. Η ομότιτλη ταινία (Steel Magnolias) σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος και σενάριο του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα (Ρόμπερτ Χάρλινγκ) με πρωταγωνίστριες τις: Σάλι Φιλντ, Ντόλι Πάρτον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Ντάριλ Χάνα, Ολυμπία Δουκάκη και Τζούλια Ρόμπερτς. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Νοεμβρίου 1989. Είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικές εισπράξεις 95,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η Τζούλια Ρόμπερτς τότε είχε πάρει υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.

  Η ιστορία...

  Μια κωμική τραγωδία για την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα, όλες οι γυναίκες θα βρούν κάτι από την δική τους ζωή. Το έργο θεωρείται από πολλούς ένα φεμινιστικό μανιφέστο, οι χαρακτήρες και οι διάλογοι μεταφέρουν μηνύματα, πέρα από οποιαδήποτε στενά κοινωνικά στερεότυπα. Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. ένα στέρεο έργο, καλογραμμένο, με εξαιρετικούς χαρακτήρες. Όλοι οι ρόλοι στο έργο είναι πρωταγωνιστικοί και κινούνται μέσα σε χρόνο οικειότητας και κλίμα καθημερινότητας, έτσι που το κομμωτήριο γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία.

  Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το πρόβλημα της μιας γίνεται πρόβλημα και της άλλης και έτσι γίνεται η ένωση. Αναγνωρίζουν η μια το πρόβλημα της άλλης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα