«Για να έρθουν τα καλύτερα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά και να μην τα περιμένουμε από τους άλλους» λέει στο enikos.gr η Καλλιόπη Ευαγγελίδου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Καλλιόπη Ευαγγελίδου η οποία συμπράττει δυναμικά στην παραγωγή του «Από θέση ισχύος»που παίζεται σήμερα στο Βεάκειο και το Σάββατο στα Βριλήσσια,μιλά στο enikos.gr για την παράσταση-πρόταση που σκηνοθέτησε ο Ένκε Φεζολλάρι και για όλο το …σκηνικό της πανδημίας!

Στην παράσταση αυτή «πρωταγωνιστούν» λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος. Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα και φλερτάρουν με τη δημαγωγία. Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατίας και στρατηγικής ευφυΐας. Ηγέτες με πολιτικές αρετές και Ηθική. Αλαζονικοί και στοργικοί ,συναισθηματικοί ενίοτε και ψυχροί λόγοι που εκφωνήθηκαν στις πιο κρίσιμες καμπές του Αρχαίου Κόσμου. Θρυλικές μάχες μιας ιστορικής πραγματικότητας που μας περικλείει

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η Σικελική εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνουν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύουν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση. Φιλοδοξίες και όνειρα, ήρωες και αποστάτες.

Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδοθήκαν από τους Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Αρριανό, Διόδωρου Σικελιώτη και με την φόρμα της Αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιΐα ιστορικής αναζήτησης στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότητα.

Οι λόγοι των αρχαίων μας δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία. Μας προσφέρουν γνώση ακριβή, και ματιά κριτική απέναντι στην ιστορία και τους κύκλους της, για να φτάσουμε στο σήμερα και να αναρωτηθούμε, τι έχει αλλάξει γύρω μας, τι μάθαμε τι ενστερνιστήκαμε και τι όχι.

Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Άννα Μάσχα, Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Σύλληψη –Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Δραματουργία-έρευνα – επιλογή κειμένων : Κάτια Σωτηρίου Ενκε Φεζολλάρι

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Συγγραφική επιμέλεια : Σοφία Καψούρου

Βοηθός Σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου

Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

«Άριστοι είναι εκείνοι που δεν κλονίζεται το ηθικό τους από τις συμφορές, άριστοι είναι εκείνοι που δείχνουν την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην δράση» Έτσι περιγράφει ο Θουκυδίδης, μέσω του Περικλή στον Επιτάφιο την αντίληψη της εποχής του για την αριστεία.Έννοιες που εισέβαλαν ξαφνικά στην ζωή μας, η ατομική ευθύνη, η συλλογική δράση, η κοινωνική ευθύνη, η προσαρμογή, η γενναιότητα, η αριστεία, έννοιες που έπρεπε άμεσα να φιλτράρουμε για να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, αποτέλεσαν την έμπνευση της παράστασης Από θέση ισχύος.Δεν στοχεύσαμε στην ιστορική αναδρομή αλλά στην συναισθηματική εμπλοκή με τα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας και εκείνων που τα διαχειρίστηκαν. Τόσο από την θέση του ηγέτη αλλά και από αυτήν του πολίτη δια του αποτελέσματος.Είναι τόσο έντονο αυτό που βιώσαμε στην καραντίνα κι αυτό που βιώνουμε ακόμη με την πανδημία που αισθανθήκαμε πως έχουμε χρέος να το εντάξουμε στην τέχνη μας για να εμψυχώσουμε και να εμψυχωθούμε. Θεωρήσαμε πως υπάρχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή να εγκαταλείψουμε ότι αλλά σχέδια είχαμε και να φανούμε χρήσιμοι»

Και συνεχίζει «Η τέχνη ξέρει να προσαρμόζεται. Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν την έννοια της ανάγκης. Το θέατρο δεν σίγησε ποτέ χιλιάδες χρόνια τώρα. Δεν θα σιγήσει και τώρα. Η δυνατότητα της προσαρμογής θα αναδείξει και την αξία του.

Για μένα η πανδημία είναι άλλη μια κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούμε και τίποτα περισσότερο. Η κρίση είναι και πρέπει να παραμείνει υγειονομική.Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε μέσα στην πανδημία μια πολύ σημαντική θέση. Ότι ο πολιτισμός δεν είναι δυνατόν να σταματήσει γιατί είναι αγαθό πρώτης ανάγκης. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν όταν αποδείχτηκε ότι η κοινωνία μας δεν αποδέχεται σε όλα της τα επίπεδα με τον ίδιο τρόπο την αξία του πολιτισμού.

Είναι πολύ σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να βλέπουν όλοι το ίδιο έργο.Στην παράσταση μας αυτό συνέβη. Καταλάβαμε όλοι τι κάνουμε και γιατί και το υπηρετήσαμε με πίστη μέσα σε μεγάλες δυσκολίες.Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους τους συνεργάτες μου.Δεν ξέρω αν τα καλοκαίρια που θα έρθουν θα είναι καλύτερα.Πιστεύω όμως ότι για να έρθουν τα καλύτερα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά και να μην τα περιμένουμε από τους άλλους.Από θέση ισχύος τελικά είμαστε και θα είμαστε πάντα όλοι οι Έλληνες αφού μας παραδόθηκε τέτοιος πλούτος γραπτών κειμένων από τους προγόνους μας.Τα κείμενα αυτά υπάρχουν, ακόμη κι αν πολλοί αγνοούμε την ύπαρξη τους κι είναι το δίχτυ ασφαλείας μας σε κάθε μας πτώση και σε κάθε δυσκολία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ