• Η Βαγενά «γίνεται» Λωξάνδρα- Αποκλειστικές φωτογραφίες

  12:20 μμ, Τρίτη 23 Φεβ 2016 12:20 μμ, Τρίτη 23 Φεβ 2016

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Αυλαία και πάμε για την άξια Άννα Βαγενά που «ντύνεται»την περίφημη «Λωξάνδρα»στο άκρως φιλόξενο «Μεταξουργείο» της.

  Λίγο πριν από την πρεμιέρα[δες Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου] ο enikos.gr εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την φιλόδοξη παράσταση.

  Πάμε να σας …συστήσω τη δουλειά: Η ζωή και οι αληθινά συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο η εγγονή της η Μαρία Ιορδανίδου, θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου «Μεταξουργείο» από τις 26 Φεβρουαρίου με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

  Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.

  Η Άννα Βαγενά, που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία του κειμένου, μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία.

  Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά.

  Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, καθώς δεν θα λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από κοντά κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα τα πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

  Στο Θέατρο «Μεταξουργείο» κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 20:00 & Κυριακή στις 19:00

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα